Πολιτισμός » Νέα εποχή για τον Τιριτόμπα
ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗ

Νέα εποχή για τον Τιριτόμπα

Νέα εποχή για τον Τιριτόμπα

Φωτ. Κατερίνα Λιάπτσιου

Ο Δημοτικός κουκλοθίασος Τιριτόμπα «Κώστας Χατζηανδρέου – Σοφία Φουτζοπούλου» με ιδιαίτερο σεβασμό στο ανεκτίμητης αξίας έργο που άφησαν οι δημιουργοί του, επαναλειτουργεί με καλλιτεχνική ευθύνη της Φωτεινής Καλούδη.

Στο πλαίσιο μιας επανατοποθέτησης στον τρόπο λειτουργίας του, ο κουκλοθίασος καθώς και το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Κούκλας, θα λειτουργήσει κανονικά για τη σεζόν 2014-2015 με παραστάσεις, δράσεις, εργαστήρια και εκδηλώσεις που στόχο έχουν να φέρουν σε επαφή τα μικρά παιδιά με την τέχνη του κουκλοθεάτρου σε όλες του τις διαστάσεις, δηλαδή από την ιδέα της κατασκευής μιας κούκλας μέχρι τη δημιουργία και παρακολούθηση μιας κουκλοθεατρικής παράστασης.

Tiritompa Διατηρώντας το βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο του κουκλοθίασου Τιριτόμπα, δηλαδή την εμφάνιση των ηθοποιών μαζί με τις κούκλες στη σκηνή, οι φίλοι της κουκλοθεατρικής τέχνης θα απολαύσουν για φέτος παραστάσεις ποιότητας, όπως άλλωστε αρμόζει στον διεθνούς φήμης  και από τους πρώτους πανελλαδικά, κουκλοθίασο Τιριτόμπα.

Σε συνεργασία με την Ένωση κουκλοπαικτών UNIMA HELLAS, παράλληλα με τις παραστάσεις του δικού μας κουκλοθίασου, στο χώρο του κουκλοθεάτρου, θα φιλοξενούνται ανά τακτά διαστήματα παραστάσεις από σημαντικούς κουκλοθίασους και κουκλοθέατρα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

tiritompa (2) Παράλληλα , οι περισσότερες από τις 300 συλλεκτικές κούκλες που βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο Κούκλας, θα συντροφεύουν τους μικρούς μας φίλους στην περιήγησή τους στην ιστορία του κουκλοθεάτρου. Μέσα από συχνές δράσεις για παιδιά  όπως αφηγήσεις παραμυθιών με κούκλες, ξεναγήσεις, θεματικές εκθέσεις κούκλας, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν και να εμπνευστούν από μια τέχνη που ριζώνει στην αρχή του ελληνικού πολιτισμού.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου Κούκλας θα λειτουργεί εργαστήριο κατασκευής κούκλας για τους μικρούς επισκέπτες. Ταυτόχρονα, κουκλοποιοί και κουκλοπαίκτες μέλη της UNIMA θα πραγματοποιούν βιωματικά σεμινάρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για ενήλικες.

ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ ΛΙΑΠΤΣΙΟΥ (1) Στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας του κουκλοθίασου, τιμητική διάκριση για φέτος θα έχει το πρώτο φεστιβάλ κουκλοθεάτρου Τιριτόμπα που θα πραγματοποιηθεί κατά το μήνα Μάρτιο στη μνήμη των δημιουργών του. Στο φεστιβάλ θα πρωταγωνιστήσει ειδικό αφιέρωμα στη Σοφία Φουτζοπούλου και στον Κώστα Χατζηανδρέου όπου  οι κούκλες τους θα ζωντανέψουν γι” άλλη μια φορά, για να μας διηγηθούν την ιστορία τους και να δώσουν ψυχή στο όραμά τους.

frikantelaΟι παραστάσεις

Οι πρώτες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων:

-Τρίτη 17/12 στις 18.00 & Τρίτη 30/12 στις 11.00

Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη”

Κουκλοθεατρική αφήγηση και κουκλοεργαστήριο στο Μουσείο Κούκλας σε συνεργασία με το εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης “Κινούμενα Σχέδια”.

Είσοδος ελεύθερη.

- Πέμπτη 18/12 στις 18.00

«Ο Καλικάντζαρος που φοβόταν το σκοτάδι»

Θεατρικό μιούζικαλ από τα παιδιά του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέας Πολιτείας «Οι Αμυγδαλιές» με υπεύθυνη θεατρολόγο την Αγγελική Βόγια.

Είσοδος: ένα μήλο.

-Τετάρτη 24 /12 στις 18.00 & Τετάρτη 31/12 στις 11.00

“Φρικαντέλα- Η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα”

Κουκλοθεατρική αφήγηση και κουκλοεργαστήριο στο Μουσείο Κούκλας με εμψυχώτριες τις Φωτεινή Καλούδη και Λήδα Ντούρου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ ΛΙΑΠΤΣΙΟΥ (2)Κουκλοθεατρική παράσταση Τιριτόμπα

«Τα τρία δώρα» της Ζωής Βαλάση

Πρεμιέρα Σάββατο 20/12 στις 18.00, Κυριακή 21/12 στις 11.00, Σάββατο 27/12 στις 18.00, Κυριακή 28/12 στις 11.00

Είσοδος: 3 ευρώ.

Ιnfo: Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα.