Θεσσαλία » Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής στον Αλμυρό

Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής στον Αλμυρό

Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής στον Αλμυρό

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το έργο της λιμνοδεξαμενής στο χείμαρρο «Ξηριά» του Αλμυρού, καθώς υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής ανέρχεται στα 16.641.176,76 ευρώ, ενώ το συμβατικό ποσό είναι 10.747,000 ευρώ, ποσό που είναι εξασφαλισμένο μέσω του προγράμματος «Αλ. Μπαλτατζής».

Στην υπογραφή της σύμβασης παρευρέθηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός Κων/νος, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτριος Εσερίδης, ο πρώην Δήμαρχος Αλμυρού κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, ο ανάδοχος του έργου, ο Δ/ντης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασαχινίδης και το στέλεχος του Υπουργείου κ. Βρεττόπουλος.

Σκοπός του έργου είναι η συλλογή και αξιοποίηση των χειμερινών πλημμυρικών απορροών του χειμάρρου Ξεριά για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών της περιοχής (άρδευση 6400 στρεμμάτων περίπου). Μελλοντικά το έργο μπορεί να εξυπηρετήσει και στην κάλυψη υδρευτικών αναγκών της περιοχής του Αλμυρού.

«Έργο πολλαπλών χρήσεων και αναπτυξιακής σημασίας για την υδρολογική λεκάνη της περιοχής, το χαρακτήρισε κ. Αγοραστός ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν διαχρονικά για να ωριμάσει αυτό το σημαντικό έργο. «Τα έργα νερού είναι έργα προτεραιότητας για την Αιρετή Περιφέρεια. Είναι ένα έργο περιβαλλοντικό, αρδευτικό, υδρευτικό ενώ θα συμβάλει και στην αγροτική οικονομία. Με συνέργεια και συνεργασία καταφέραμε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, να έχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα έργο πνοής στη λεκάνη του Αλμυρού, το οποίο θα δώσει νέα ώθηση στην εκμετάλλευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και θα εξομαλύνει το τεράστιο υδρευτικό πρόβλημα καθώς θα αυξηθεί η ποσότητα του νερού και θα βελτιωθεί το μικροκλίμα της περιοχής», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Να αναφερθεί ότι η έκταση που έχει επιλεγεί για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής, βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. δυτικά της Ευξεινούπολης. Το κυρίως έργο θα περιλαμβάνει φράγμα υδροληψίας κατά μήκος του «Ξηριά», αγωγούς μεταφοράς νερού από το φράγμα υδροληψίας μέχρι τη λιμνοδεξαμενή με ενδιάμεσο σταθμό μια δεξαμενή καθίζησης μικρότερων διαστάσεων. Επίσης, η λιμνοδεξαμενή θα είναι διαστάσεων 600 Χ 600 μέτρα και η χωρητικότητα της υπολογίζεται περίπου στα 4 εκ. κυβικά μέτρα νερού.

Προβλέπεται ακόμη η κατασκευή υπερχειλιστή και κατάλληλης διώρυγας όδευσης από το χείμαρρο. Επιπλέον, στη φάση μελέτης εξετάζεται η δυνατότητα κατασκευής αρδευτικών και υδρευτικών αυλάκων με σκοπό την εξυπηρέτηση άρδευσης παρακείμενων εκτάσεων. Υπολογίζεται ότι η αρδευτική δυνατότητα είναι ικανή να καλύψει 7.000 στρέμματα της περιοχής, καθώς επίσης και υδρευτικές ανάγκες του Δήμου Αλμυρού μετά από κατάλληλη επεξεργασία.

Η υλοποίηση του έργου θα εξασφαλίζει αρδευτικό νερό σε μια περιοχή που παρουσιάζει έντονα σημεία κόπωσης του υδροφόρου ορίζοντα, με ορατό κίνδυνο την υφαλμύρωση των αντλούμενων υδάτων. Παράλληλα το έργο αυτό θα αποτρέψει τον κίνδυνο ερημοποίησης και θα μειώσει τα μεγάλα έξοδα των παραγωγών της περιοχής.
Το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και χρηματοδοτείται κατά 95% από ευρωπαϊκά κονδύλια και κατά 5% από το Υπουργείο. Διευθύνουσα αρχή είναι το ΥΠΑΑΤ, ενώ Επιβλέπουσα αρχή είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας.