Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Φεστιβάλ χορωδιών εκκλησιαστικής μουσικής (ΦΩΤΟ)

Φεστιβάλ χορωδιών εκκλησιαστικής μουσικής (ΦΩΤΟ)

Φεστιβάλ χορωδιών εκκλησιαστικής μουσικής (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία, αλλά και θαυμαστή βυζαντινή μυσταγωγία, πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα το δεύτερο φεστιβάλ χορωδιών βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα παρακάτω:

«Η συνάντηση αυτή των χορωδιών τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου και την ευθύνη της διοργάνωσης είχε το Βυζαντινό και Δημοτικό εργαστήρι, ενώ χορηγοί και αρωγοί στο έργο αυτό στάθηκαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και πολλοί ακόμη ιδιώτες, που αγαπούν και τιμούν την προσπάθεια αυτή.

φεστιβαλ χορωδιων εκκλησιαστικης μουσικης 2

Πολλοί ήσαν οι φιλόμουσοι Χριστιανοί στην Λάρισα, μεταξύ των οποίων πολλοί ιερείς, Ιεροψάλτες και τοπικοί άρχοντες, που έσπευσαν να συμμετάσχουν σε αυτή την κοινή συνάντηση των χορωδιών και να ακούσουν προεορτίους ύμνους, επικειμένης της μεγάλης εορτής της σαρκώσεως του Θεού και Λόγου.

Με ιδιαίτερη ζωντάνια, κρυστάλλινες φωνές, και με το χάρισμα που τους διακρίνει απέδωσαν πιστά τους εορτίους ύμνους, τα κρατήματα και τα ιδιόμελα οι χορωδοί των χορωδιών «ΟΙ ΔΟΜΕΣΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ» από την πόλη της Δράμας, με χοράρχη τον κ. Γρηγόριο Παπαεμμανουήλ, «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΜΕΛΩΔΟΙ» από την πόλη της Κατερίνης, με χοράρχη τον π.Αθανάσιο Μαρινόπουλο και «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» από την πόλη της Λάρισας με χοράρχη τον κ.Θεοδόση Διαμάντη.

φεστιβαλ χορωδιων εκκλησιαστικης μουσικης 3

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Ιγνάτιος, ευχαριστώντας τους μεγάλους Ιεροψάλτες της βραδιάς μίλησε για το βαρύ αλλά και υπεύθυνο έργο του Ιεροψάλτη, το οποίο απαιτεί γνώσεις, κόπους και θυσίες, ενώ οι τρεις χορωδίες συνέψαλλαν το απολυτίκιο της εορτής των Χριστουγέννων «Η Γέννησίς Σου Χριστέ…» και τιμήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.Ιγνάτιο, οι χοράρχες τους για το σπουδαίο έργο τους αλλά και για την συνάντησή τους στην Λάρισα.

Την όλη εκδήλωση και ιερά σύναξη των φιλόμουσων ακροατών, συντόνιζε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π.Αχίλλιος, ο οποίος προλόγιζε τους ύμνους που ακούγονταν και παρουσίαζε το ιστορικό κάθε χορωδίας και την πολυποίκιλη προσφορά της».

φεστιβαλ χορωδιων εκκλησιαστικης μουσικης 4