Οικονομία » Προτροπή για συμφωνία μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου

Προτροπή για συμφωνία μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου

Προτροπή για συμφωνία μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου

Ολοκληρώθηκε το Euroworking group  στις Βρυξέλλες, στο οποίο, σύμφωνα με πηγή του ΥΠΟΙΚ αναγνωρίστηκε η περαιτέρω σύγκλιση των τελευταίων ημερών στις συζητήσεις με την Τρόικα και διατυπώθηκε η έντονη προτροπή του  να υπάρχει συμφωνία αξιολόγησης σε τεχνικά κλιμάκια μέχρι 14 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη – μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης, δεδομένων των σφιχτών χρονικών ορίων ίσως απαιτηθεί μία βραχυχρόνια τεχνική παράταση. Tα θέματα αυτά θα απασχολήσουν το eurogroup 8 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στο Euroworking Group  δεν υπήρξε καμία εγγραφή πρόταση για μεγάλη παράταση (όπως η 6μηνη παράταση) του υφιστάμενου προγράμματος. Υπήρξαν, όμως, εκπρόσωποι χωρών που συζήτησαν μεγάλη παράταση, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, αλλά η θέση της Ελλάδας παραμένει ότι το μόνο που συζητά είναι μία βραχυχρόνια τεχνική παράταση. Και όπως εξήγησαν «τεχνική παράταση» κατά την Αθήνα είναι η παράταση κάποιων εβδομάδων και όχι μηνών.

Σύμφωνα με έγγραφο στο οποίο έχει πρόσβαση το Reuters, υπάρχει σενάριο που θέλει την Ευρωζώνη να πιέζει την Ελλάδα να αιτηθεί 6μηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, ώστε να είναι διασφαλισμένη η χώρα σε περίπτωση καθυστερήσεων λόγω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το δημοσίευμα παρουσιάζει τα σημαντικότερα σημεία του, «αν και ο στόχος της τεχνικής παράτασης είναι να δώσει περισσότερο χρόνο στις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν νομοθετικές ρυθμίσεις τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση μπορεί να είναι για μεγαλύτερη περίοδο για να καλυφθεί το ενδεχόμενο καθυστερήσεων εξαιτίας πιθανών εμπλοκών στο δρόμο προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Μάλιστα, στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται πώς η παράταση θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης. «Μία παράταση ως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2015 φαίνεται η κατάλληλη επιλογή, με το βασικό σενάριο να προβλέπει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων ως τα μέσα Ιανουαρίου, την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τον EFSF και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για μια ενισχυμένη πιστωτική γραμμή (ECCL) πριν το τέλος Ιανουαρίου», αναφέρεται στο έγγραφο.

Παράλληλα, στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος μόνο κατά τρεις μήνες, έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2015 και την πιθανότητα νέας επέκτασης έως το πρώτο τρίμηνο του 2016, για να ευθυγραμμιστεί με τη λήξη του προγράμματος του ΔΝΤ. «Ενώ μια μικρότερη επιμήκυνση ενέχει το ρίσκο να καταστεί ανεπαρκής για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων νομοθετικών εργασιών, ιδίως στο τρέχον πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη επιμήκυνση ίσως έχει δυσκολίες να “περάσει” ως απλή τεχνική παράταση» όπως επισημαίνεται.

Ως εκ τούτου, η προτιμώμενη πορεία δράσης είναι, όταν υπάρξει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, «να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που θα διασφαλίσουν έως τα τέλη του 2014 μια τεχνική επέκταση της πιστωτικής γραμμής του EFSF έως τα τέλη του β΄ τριμήνου του 2015 και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη γραμμή ECCL έως τα τέλη Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων δράσεων», σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο.

Επίσης, στο έγγραφο επισημαίνεται πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να μετατρέψει τα εναπομείναντα κεφάλαια του τρέχοντος προγράμματος σε προληπτική πιστωτική γραμμή. Ωστόσο, για να συμβεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα και η τρόικα θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν, πριν το επόμενο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο.

kathimerini.gr