Ελλάδα » Κατ. Μάρκου: Π. Αυγερινός ή Μ. Γιαννάκου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κατ. Μάρκου: Π. Αυγερινός ή Μ. Γιαννάκου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κατ. Μάρκου: Π. Αυγερινός ή Μ. Γιαννάκου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στην ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και για εδραίωση κλίματος συναίνεσης και συνδιαλλαγής, αντί για το τρέχον κλίμα αντιπαράθεσης χωρίς όρια και αξίες αναφέρθηκε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, στη σημερινή ομιλία της επί του Προϋπολογισμού του 2015 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κ. Μάρκου ξεκίνησε την τοποθέτησή της αναφερόμενη στις πρόσφατες εξελίξεις στα εθνικά θέματα, δηλαδή τη δικαιολογημένη αποχώρηση του Υπουργού Εξωτερικών από τη σύνοδο της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους στις ΗΠΑ λόγω του Σκοπιανού άλλα και την πρόθεση του κ. Νταβούτογλου να επισκεφθεί τη Θράκη με κλιμάκιο 10 υπουργών, και τις πιθανές επιπτώσεις τους.

Περνώντας στο θέμα του Προϋπολογισμού, η βουλευτής τόνισε ότι η αξιοπιστία του εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις, από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και τους πιστωτές, από τη δυνατότητα να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από την πιθανότητα εκλογών, λέγοντας ότι «μέσα σε όλο αυτό το ασφυκτικό σκηνικό, και παρότι μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι όλα αυτά γίνονται για τη χώρα, στην πραγματικότητα έχουμε ξεχάσει την χώρα».

Η κ. Μάρκου υποστήριξε ότι ο πολιτικός κίνδυνος σκοτώνει την οικονομία και συνέστησε σε όλους υπομονή και μετριοπάθεια. «Διαφορετικά» είπε «διχάζουμε το λαό και αυτό είναι το χειρότερο γιατί ο κίνδυνος αρνητικών εξελίξεων στα οικονομικά αλλά και στα εθνικά θέματα θα είναι μαζί μας για το άμεσο μέλλον».

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η κ. Μάρκου απέδωσε τα προβλήματα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος σε μεγάλο βαθμό στη βαθύτητα της ύφεσης που έχει προκαλέσει η πολιτική της τρόικας και ζήτησε να αποκατασταθούν οι αδικίες στις συντάξεις, προσπερνώντας τις «διαταγές» για μειώσεις και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον πρόσφορο για τους νέους που επιθυμούν να επιχειρήσουν.

Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη αλλαγής προβληματικών θεσμών που περιβάλουν το πολιτικό σύστημα, όπως το μπόνους των 50 εδρών, που δηλητηριάζει τον αναγκαίο συμβιβασμό και τη συναίνεση ανάμεσα στους κύριους παίκτες και δεν αφήνει και τα μικρά κόμματα να συμβάλουν δημιουργικά.

Για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η κ. Μάρκου προέκρινε την επιλογή ενός προσώπου με πολιτική ταυτότητα, που να σέβεται το πνεύμα του Συντάγματος, να είναι μετριοπαθής, να συμβάλει στον συμβιβασμό των αντιτιθέμενων, να είναι αξιοκράτης και ανεξάρτητος, αναρωτώμενη ποιος θα είχε αντίρρηση σε πρόσωπα όπως ο Παρασκευάς Αυγερινός ή η Μαριέττα Γιαννάκου.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Μάρκου είπε πως δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές υπεκφυγές και για «παρών» και χαρακτήρισε τη συζήτηση του Προϋπολογισμού «ως μια ευκαιρία να εδραιώσουμε την πολιτική σταθερότητα και τη συναίνεση».

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr