Ελλάδα » Εμπλοκή με την τρόικα
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟ EUROGROUP

Εμπλοκή με την τρόικα

Εμπλοκή με την τρόικα

Στο προσκήνιο έρχεται το σενάριο εμπλοκής με την τρόικα την Πέμπτη καθώς μετά την αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου ότι «οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού» το διευκρινιστικό email του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη προς την τρόικα δεν θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» περαιτέρω υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά.

Την ίδια ώρα πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η δήλωση Βενιζέλου αφορούσε ακριβώς αυτό το θέμα, το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο εμπλοκής, καθώς η Αθήνα καταγράφει την άκαμπτη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την ερμηνεύει ποικιλοτρόπως.

Αν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή τότε πάμε σύμφωνα και με τη δήλωση του κ. Βενiζέλου σε ταχύτερη διαδικασία για τη εκλογή του Προέδρου του Δημοκρατίας και αν αυτή αποτύχει σε εθνικές κάλπες.

Την Παρασκευή θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων παράλληλα με την αποστολή του email από τον κ. Χαρδούβελη στην τρόικα το θέμα θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες όπου παρίσταται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Τάσος Αναστασάτος.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τη Δευτέρα την παράταση του ελληνικού προγράμματος για έξι μήνες με στόχο την κάλυψη πιθανών καθυστερήσεων ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κάτι που επιβεβαιώνει την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Στόχος της παράτασης είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των υπολειπόμενων δόσεων.

Η επέκταση του μνημονίου είναι απαραίτητη, διότι συνεχίζονται ακόμη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα ώστε να καταβληθεί η δόση των 1,8 δις ευρώ και να εξασφαλιστεί η προληπτική γραμμή στήριξης για μετά το μνημόνιο.

«Αν και ο σκοπός της τεχνικής παράτασης θα ήταν να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να ψηφιστούν τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να δοθεί για μεγαλύτερη περίοδο ώστε να καλυφθεί η πιθανότητα καθυστερήσεων ενόψει της εκλογής Προέδρου», αναφέρουν τα πρακτορεία.

Τα πρακτορεία αναφέρουν ότι φαίνεται κατάλληλη μια παράταση μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2015, με το βασικό σενάριο να προβλέπει συμφωνία με τα κλιμάκια της τρόικας πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, εκταμίευση από τον EFSF και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων προϋποθέσεων (ECCL) πριν τα τέλη Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: