Ελλάδα » Ξεκίνησε η «μάχη» του προϋπολογισμού

Ξεκίνησε η «μάχη» του προϋπολογισμού

Ξεκίνησε η «μάχη» του προϋπολογισμού

Με την έκκληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά για το θέμα του κρατουμένου Ν. Ρωμανού προκειμένου «να μην πυροδοτηθούν γεγονότα με αρνητικές επιπτώσεις», ξεκίνησε στην Βουλή η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2015. Με την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, η αντιπολίτευση εγείρει αμφισβητήσεις ως προς τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Μάλιστα ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. κ. Π. Καμμένος ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση «μέχρι να καταλήξει η κυβέρνηση με την τρόικα», κάνοντας λόγο για «προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας», ενώ προειδοποίησε «να μην φτάσουμε στο σημείο να ψηφίσουμε και μετά να δούμε την κυβέρνηση να καταθέτει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που να ανατρέπει τον προϋπολογισμό». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης χαρακτήρισε «κατανοητό και δικαιολογημένο» το αίτημα του κ. Καμμένου για αναβολή της συζήτησης, αλλά διευκρίνισε ότι το βασικό ζήτημα είναι ότι «η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να φέρει ούτε αυτόν τον προϋπολογισμό ούτε άλλον» και ότι το μόνο που πρέπει να πράξει είναι να καθορίσει άμεσα ημερομηνία εκλογών.

Απαντώντας ο γενικός εισηγητής της ΝΔ κ. Αν. Λυκουρέντζος είπε ότι ο προϋπολογισμός έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί όπως και τα δυο προηγούμενα χρόνια «που πολλοί πίστευαν ότι οι προϋπολογισμοί δεν θα εκτελεστούν». «Την κριτική που ακούμε από την τρόικα την ακούμε και από συναδέλφους στην αίθουσα», σημείωσε ο κ. Λυκουρέντζος, τονίζοντας ότι «και ο προϋπολογισμός αυτός θα εφαρμοστεί». «Φέραμε τον προϋπολογισμό γιατί πιστεύουμε στις δυνατότητες της οικονομίας, του ελληνικού λαού και στην πολιτική μας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «τίποτα δεν είναι πιο επώδυνο από το πισωγύρισμα, τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο από την πολιτική αστάθεια». «Νέα μέτρα θα ήταν αυτή την ώρα καταστροφικά και υφεσιακά δεν θα το άντεχε ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία», επισήμανε αναφορικά με την στάση της τρόικας.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευ. Τσακαλώτος είπε ότι «βλέπουμε το παλιό να πεθαίνει και το παλιό το βλέπουμε στα οικονομικά μέτρα, το βλέπουμε σε ένα προϋπολογισμό που δεν απαντά στα βασικά ερωτήματα: γιατί συνεχίζεται αυτή η κρίση και γιατί ο κόσμος έχει τόσα προβλήματα».

Νωρίτερα, ο κ. Λαφαζάνης ενημέρωσε ότι πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό, κάνοντας έκκληση προς τους υπουργούς «να αναληφθεί άμεσα μια πολιτική και νομοθετική πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί η υπόθεση του Ρωμανού, για να μην πυροδοτηθούν γεγονότα που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις». «Είναι έκκληση δημοκρατίας, έκκληση ομαλότητας και καλώ την κυβέρνηση να την λάβει υπ’ όψιν της», υπογράμμισε.

Η διαδικασία συζήτησης επί του προϋπολογισμού ξεκίνησε παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία, η οποία ενέχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.