Ελλάδα » Τσίπρας: «Ο Σαμαράς διεκδικεί την αποστασία βουλευτών»
"ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ"

Τσίπρας: «Ο Σαμαράς διεκδικεί την αποστασία βουλευτών»

Τσίπρας: «Ο Σαμαράς διεκδικεί την αποστασία βουλευτών»

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό βάζει και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μεθοδεύει αποστασίες από τα υπόλοιπα κόμματα προκειμένου να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Από τα 7 κόμματα μόνο τα 2 συμφωνούν να βγει Πρόεδρος. Έχουμε 24 ανεξάρτητους βουλευτές, ακόμα και στο σύνολό τους να συμφωνούσαν να εκλέξουν Πρόεδρο, πάλι δεν βγαίνει. Τι λέει ο κ. Σαμαράς επί 4 μήνες. Θα διεκδικήσουν να υπάρχουν αποστασίες από τα κόμματα. Αυτό είναι φθορά για τη Δημοκρατία , φέρνει μνήμες παλιές» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι. «Ας αντιστρέψουμε το ερώτημα. Ας υποθέσουμε ότι μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας, εκβιασμών, που αναδίδει μια δυσοσμία πολιτική καταφέρνει ο κ. Σαμαράς να βγάλει 180 και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποια είναι η προοπτική; Θα κληθεί αμέσως μετά να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που έχει την βαθιά αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού», επεσήμανε, ενώ τόνισε: «Για να βγουν 180 πρέπει να υπάρξουν αποστασίες (…). Γι’ αυτό μίλησα για κλίμα εκβιασμών που τραυματίζει τη Δημοκρατία».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα επιτέθηκε ευθέως κατά του πρωθυπουργού τον οποίο κατηγόρησε για αποσταθεροποίηση: «Όταν κάποιος το διεκδικεί καθαρά και επίσημα και λέει ότι έχει μαξιλάρι βουλευτών, τότε θεωρώ πως ποντάρει όλη τη στρατηγική του σε ένα πλαίσιο αποσταθεροποίησης (…). Ο κ. Σαμαράς επί 4 μήνες τώρα διεκδικεί την αποστασία βουλευτών. Αυτό διεκδικεί».

«Την τύχη Παπανδρέου»

Προέβλεψε, μάλιστα, πως αν ο Αντ. Σαμαράς επιμείνει στη στρατηγική αυτή θα έχει την…τύχη του Γ. Παπανδρέου: «Ακόμα και αν υπάρχει αυτή η πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση το μόνο που θα έχει ως κατάληξη θα είναι να οδηγήσει ένα ιστορικό κόμμα όπως η ΝΔ σε ποσοστά ανάλογα με αυτά του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του ’12 και αργότερα. (…) Θεωρώ ότι ο κ. Σαμαράς θα έχει την τύχη του κ. Παπανδρέου εάν επιμείνει σε αυτή τη στρατηγική».

Όχι στο Ποτάμι

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά επισήμως απέρριψε μετεκλογική συνεργασία του κόμματός του με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. «Χωρίς μισόλογα με τα σημερινά δεδομένα και με αυτά τα προγραμματικά πλαίσια που βγάζει το συγκεκριμένο κόμμα δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας και συμμαχίας» τόνισε. Όπως μάλιστα είπε το Ποτάμι «φτιάχτηκε για να αρδεύσει τα άγονα χωράφια της μνημονιακής πολιτικής».

Αμφιβολίες για ΑΝΕΛΛ

«Με τον κ. Καμμένο έχουμε πολλές σημαντικές διαφορές, θα έλεγε κανείς ότι σε πολλά θέματα μας χωρίζει άβυσσος, πολιτισμικά αν θέλετε. Πρέπει να σας πω όμως ότι έχει κρατήσει μια έντιμη στάση στη Βουλή» τόνισε, ενώ στην ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους ΑΝΕΛΛ απάντησε ότι δεν ξέρει αν ο κ. Καμμένος είναι στη Βουλή την επομένη των εκλογών, οπότε-όπως είπε-δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μια τέτοια εκτίμηση. Όπως όμως τόνισε το κόμμα του θα διεκδικήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, αλλά θα προσπαθήσει να φτιάξει μια κυβέρνηση που δεν θα είναι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, αλλά θα αφορά όλους του Έλληνες.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο»

Για το ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι είναι ένα κόμμα που έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο όσο παραμένει δέσμιο μιας σκληρής δεξιάς και ότι αν συνεχίσει έτσι θα δυσκολευτεί να μπει στη Βουλή. «Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε σε πόσα τεμάχια θα υπάρχει στη Βουλή. Αν είναι το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου ή του κ. Παπανδρέου».

«Διαπραγματεύονται με εμάς η τρόικα»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η σκλήρυνση της στάσης της τρόικας δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά το δικό του κόμμα και ότι ουσιαστικά η τρόικα ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους. «Βλέπει η τρόικα ότι ο πολιτικός χάρτης της κυβέρνησης τελειώνει. Για την τρόικα οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είναι απολύτως αναλώσιμοι. Τώρα ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους. Αυτή η σκλήρυνση στάσης δεν αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά, αφορά την Ελλάδα και εμάς» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία («ας έρθει ο Σόιμπλε να ζητήσει υπογραφή» είπε), απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί λύση εκτός Ευρώπης, προειδοποίησε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει περιχαρακωμένος στο 4% «Δεν θα γίνουμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αλλά δεν θα μείνουμε και περιχαρακωμένοι σε μια λογική σεχταρισμού όπως πολλοί θα θέλανε» τόνισε.

Διαβάστε επίσης