Λάρισα » «Ναυάγιο» στα ακίνητα της Λάρισας
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Ναυάγιο» στα ακίνητα της Λάρισας

«Ναυάγιο» στα ακίνητα της Λάρισας

Πολλά και σημαντικά όσα είπε για τον κλάδο των ακινήτων ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Γιάννης Κόνσουλας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο.

Παραθέτουμε μερικά:

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας εθνικού κτηματολογίου α΄ τριμήνου 2014 της ΤτΕ από τις 40.000 περίπου αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν το έτος 2008, περιοριστήκαμε στις 12.500 χιλιάδες το προηγούμενο χρόνο και στα 1500 περίπου το πρώτο τρίμηνο του 2014, όπου καταγράφεται μια ραγδαία πτώση των πράξεων σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 (-52,2%) και είναι μια περίοδος που οι

Συμβολαιογράφοι απείχαμε από τα καθήκοντά μας λόγω της ασάφειας και των αδικιών του νόμου για το φόρο υπεραξίας…

Η καταγεγραμμένη συνολική μείωση του όγκου των πράξεων αγοραπωλησίας από το 2008 έως και το 2013 ανέρχεται σε -72,30%…

Το 2007 εκταμιεύθηκαν στεγαστικά δάνεια από τις Τράπεζες περίπου 15 δισ. ευρώ. Έξι χρόνια μετά, το προηγούμενο δηλαδή έτος, το 2013, για στεγαστικές ανάγκες εκταμιεύθηκαν μόνο 200 εκατομμύρια ευρώ…

Και συνέχισε ο κ. Κόνσουλας να σκιαγραφεί την κατάσταση:

«Η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα η οικοδομή, με τα 150 επαγγέλματα γύρω από αυτήν, με τους μεταποιητικούς και τους τριτογενείς της κλάδους, να χάσει το 90% της οικονομικής της δραστηριότητας από το 2009 ως σήμερα, μειώνοντας το ΑΕΠ κατά 13 ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες!..

Η ίδια πολιτική είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να βιώνουν την απαξίωση της περιουσίας τους, μια και από την αρχή της κρίσης μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους καταγράφεται μείωση των τιμών των ακινήτων 35% κατά μέσο όρο, θα ξεπεράσει δε το 41% η μέση υποχώρηση, προτού σταθεροποιηθούν οι τιμές».

Το ελληνικό δράμα στον κλάδο ακινήτων μέσα σε λίγες λέξεις…

Γ.Α.

Έντυπη Larissanet