Λάρισα » Χαρακοπουλος: «Η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος»

Χαρακοπουλος: «Η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος»

Χαρακοπουλος: «Η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος»

«Οι αυστηρές πολιτικές λιτότητας δεν είναι ο μονόδρομος για την έξοδο απο την κρίση» τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στη Διάσκεψη της Ρώμης για τη «Στρατηγική της Ευρώπης 2020″.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω:

«Στην παρέμβαση του ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε την ανάγκη γενναίων αναπτυξιακών προγραμμάτων για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στον ευρωπαϊκό νότο. Ταυτόχρονα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «αν δεν γίνει αυτό θα καταρρεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από τον ευρωσκεπτικισμό και τις δυνάμεις του λαϊκισμού».

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε τα εξής:

«Το κρίσιμο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν οι χώρες μας είναι αυτό της ανάπτυξης. Ορθά ο πρωθυπουργός Ρέντζι επισήμανε ότι η ανάπτυξη είναι μπλοκαρισμένη στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι στόχος επιβίωσης. Η Ελλάδα, όπως και όλος ο ευρωπαϊκός νότος, βιώνουν τις δραματικές συνέπειες από τη δίνη της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, τα αίτια της οποίας ξεπερνούν τα ιδιαίτερα προβλήματά μας.

Αυτά εντοπίζονται τόσο στις αλλαγές που έχουν γίνει στην παγκόσμια οικονομία όσο και στην ανεπαρκή πολιτική για την ανάπτυξη που ακολουθεί η Ευρώπη.

Οι πολιτικές της αυστηρής λιτότητας δεν είναι ο μονόδρομος που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση. Χρειαζόμαστε μια Νέα Πολιτική στην Ευρώπη που θα κινητοποιήσει υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, που σήμερα είναι παραγκωνισμένες, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και της ανεπάρκειας γενναίων αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Αν δεν γίνει αυτό, φοβούμαι ότι ο ευρωσκεπτικισμός και οι δυνάμεις του λαϊκισμού θα γκρεμίσουν εντέλει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Η Διάσκεψή της Ρώμης που άνοιξε τις εργασίες της με εισήγηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, η οποία προεδρεύει το δεύτερο εξάμηνο του 2014 στη ΕΕ, κ. Ματέο Ρέντζι, πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που την Ευρώπη εξακολουθούν να την ταλανίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που υπονομεύουν το κύρος και την αξιοπιστία της.

Στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών-μελών της ΕΕ (COSAC) συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς εκτός του κ. Χαρακοπούλου, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της βουλής κ. Ιωάννης Τραγάκης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεανώ Φωτίου και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος».