Θεσσαλία » 133 χρόνια ελεύθερη Θεσσαλία

133 χρόνια ελεύθερη Θεσσαλία

133 χρόνια ελεύθερη Θεσσαλία

Τα 133 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας γιόρτασε η Ένωση Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη» σε μια επετειακή εκδήλωση, η οποία αποτελεί καταστατική της δέσμευση και την οποία επαναλαμβάνει κάθε έτος τέτοια εποχή.

Πανθεσσαλική Στέγη

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «133 Χρόνια Ελεύθερη Θεσσαλία», πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης (Γαλανού και Χαιρεφώντος) στην Πλάκα, στις 10.00 π.μ.
Ακολούθησε χαιρετισμός του προέδρου της Πανθεσσαλικής Στέγης κ. Στέφανου Κούτρα και η εκφώνηση του πανηγυρικού από τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και δήμαρχο Μουζακίου Καρδίτσας κ. Γεώργιο Κωτσό.

Πανθεσσαλική Στέγη 2

O κ. Κούτρας στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι: «το μήνυμα του εορτασμού είναι η ομόνοια και η ενότητα όλων των Θεσσαλών. Τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας και τους συνεχίζουμε για να έχει η Θεσσαλία την τύχη που της αξίζει.»

Ο κ. Κωτσός στο λόγο του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η απελευθέρωση των Θεσσαλών, όνειρο αιώνων, αποτελεί τρανή απόδειξη, ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όταν πρυτανεύει η ομοθυμία, η αγωνιστικότητα, το θαρραλέο πνεύμα, η έλλειψη φόβου και πρωτίστως η ανεξάντλητη αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία. Ο θησαυρός των αξιών αυτών είναι η παρακαταθήκη των προγόνων μας και εμείς, οι σύγχρονοι Θεσσαλοί, οφείλουμε να σταθούμε άξιοι θεματοφύλακες αυτού του τεράστιου πλούτου, ιδιαίτερα την σημερινή εποχή της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης και της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης, που τα πάντα αμφισβητούνται, η πίστη μας για ένα καλύτερο αύριο είναι χλιαρή και ο φόβος έχει για τα καλά φωλιάσει στις καρδιές και στις ψυχές όλων μας.»

Πανθεσσαλική Στέγη Κωτσός

Και κλείνοντας τόνισε: «Η Θεσσαλία μας, της μυθολογίας, των ομηρικών επών, των σύγχρονων πεζογράφων, των κλεφτών και αρματολών, των δημοτικών μας τραγουδιών, των θεών του Ολύμπου, του Φεραίου και άλλων επιφανών ανδρών, κοσμεί την ιστορία μας και μας κάνει περήφανους. Και είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός, ότι οι σύγχρονοι Θεσσαλοί, που βρίσκονται μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, όπως όλοι εσείς που βρίσκεστε και τιμάτε με την παρουσία σας την σημερινή εκδήλωση, δεν εφησυχάζετε, αλλά αγωνίζεστε συστρατευόμενοι, με συναίνεση και αποφασιστικότητα, να διατηρήσετε αυτά που παραλάβατε και να τα αναδείξετε ακόμη περισσότερο, κληροδοτώντας τα στη συνέχεια στις επόμενες γενιές. Ως Θεσσαλός νιώθω ιδιαίτερα περήφανος που συμπατριώτες μου, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, αλλά και σε κάθε γωνιά του παγκόσμιου χάρτη, διαπρέπουν στη μεταλαμπάδευση της ιστορίας μας και στη διατήρηση της παράδοσής μας. Και από τη νέα μου θέση, ως Προέδρου της ΠΕΔ, εκπροσωπώντας τους αιρετούς αυτοδιοικητικούς της Θεσσαλίας, και έχοντας πλήρη συναίσθηση των αναγκών της Θεσσαλίας, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα είμαι στη διάθεση όλων των πολιτιστικών φορέων και οργανώσεων της Θεσσαλίας που παράγουν τρανό έργο και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να σταθώ αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλουν. Δεν θα μπορούσα να μην κλείσω με στίχους του Ρήγα Φεραίου, που υμνεί την πατρίδα: «Σ΄ Ανατολή και Δύση, σε Νότο και Βοριά, για την πατρίδα όλοι να’ χουμε μια καρδιά. Στην πίστη του καθένας ελεύθερος να ζει, στη δόξα του πολέμου να τρέξουμε μαζί.»

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι και τιμητικό παραδοσιακό άγημα κατευθύνθηκαν προς το Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Συντάγματος, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων από την εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής, Περιφερειακή Σύμβουλο-Υπεύθυνη Αυτοτελούς Γραφείου Διεθνών Σχέσεων κ. Κατερίνα Παλλιού, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Αχιλλέα Ντούλια, τον πρόεδρο της ΠΕΔ και δήμαρχο Μουζακίου κ. Γεώργιο Κωτσό, τον πρόεδρο της Πανθεσσαλικής Στέγης κ. Στέφανο Κούτρα.

Ακολούθησε μικρή γιορτή στο Agrotera.

Συμμετείχαν ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές μέλη των παρακάτω Συλλόγων: Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλών ΄Ανω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής «Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ», Σύλλογος Θεσσαλών Χαϊδαρίου «Η ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ», Σύλλογος Θεσσαλών Θριασίου Πεδίου.

Την επιτυχημένη εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος Θεσσαλών της Αττικής και πολλοί πολιτικοί. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίσαμε τους: κ. Φώτη Κουβέλη, πρόεδρο ΔΗΜΑΡ, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, βουλευτή Ν.Δ. Λάρισας, κ.κ. Ασημίνα Σκόνδρα, Σπύρο Ταλιαδούρο, Γιώργο Αναγνωστόπουλο, βουλευτές Ν.Δ. Καρδίτσας, κ. Λιλίκα Βασιλάκου, πρώην θεματική αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Αττικής και πολλούς προέδρους και μέλη Δ.Σ. Θεσσαλικών Συλλόγων.

Η Πανθεσσαλική Στέγη ευχαριστεί όλους θερμά για την συμμετοχή και την υποστήριξή τους.