Απόψεις » Τσιτσανούδη Ν. » Το μεγαλείο των νέων. Της Νικολέττας Τσιτσανούδη

Το μεγαλείο των νέων. Της Νικολέττας Τσιτσανούδη

Το μεγαλείο των νέων. Της Νικολέττας Τσιτσανούδη

Βρέθηκα πρόσφατα σε μία πολύ όμορφη και ανθρώπινη εκδήλωση στην Αθήνα, στον Κεραμεικό. Μια φίλη Λαρισαία εικαστικός η Σταματία Καππέ με είχε καλέσει να προλογίσω την αναδρομική της έκθεση που διοργάνωσε η UNESCOΠειραιώς και Νήσων. Η βραδιά εξαιρετική στο κτίριο του ICOMOSστην Πειραιώς, ένα ιδιαίτερο νεοκλασικό με ατμοσφαιρικούς χώρους υψηλής αισθητικής, που αν μη τι άλλο συμπλήρωναν και εμπλούτιζαν τα έργα της κ. Καππέ. Έχω γράψει κι άλλη φορά για αυτή την καλλιτέχνιδα και λίγο πολύ οι απόψεις μου είναι γνωστές.

Όμορφοι άνθρωποι ολόγυρα, κυρίως καλλιτέχνες, ποιητές, δημιουργοί, ζωγράφοι, λογοτέχνες. Πάντοτε απολαμβάνω αυτές τις συντροφιές, γιατί συνειδητοποιώ πώς ένα ευγενές καλλιτεχνικό «ψώνιο» – κι αυτό το γράφω με απόλυτο σεβασμό και με ρομαντική υποδήλωση – μπορεί να κρατάει τους ανθρώπους ζωντανούς και κυρίως ευτυχισμένους. Ευγενικές οι φυσιογνωμίες, χαλαρή συζήτηση, λιτός μπουφές και κιθάρα με μελωδικούς ήχους, πραγματικά είναι λίγες οι φορές που ο συνδυασμός αυτών των πραγμάτων είναι ευτυχής. «Τόσο όσο» ώστε οι άνθρωποι να καταφέρνουν να επικοινωνούν, χωρίς μαξιμαλισμούς, ανταγωνισμούς και ενοχλητικές μεγαλομανίες.

Από τις ανθρώπινες κουβέντες και τις φιλικές συζητήσεις δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και οι αναφορές για τις εξαιρετικές ανθρωπιστικές δράσεις που οργανώνει ο Όμιλος για την UnescoΠειραιώς και Νήσων, ο πρόεδρος κ. Γιάννης Μαρωνίτης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι νέοι άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους εθελοντές.

Σε αυτούς τους νέους θα ήθελα σήμερα να υποκλιθώ και να εκφράσω τα σέβη μου. Στη νεολαία που παρότι είναι αντιμέτωπη με την ανεργία και την ανασφάλεια, εξακολουθεί να χαμογελά, να προσφέρει, να συσπειρώνεται και να δραστηριοποιείται στους κόλπους ομάδων και δράσεων με ανθρωπιστικό προσανατολισμό.

Είναι οι ίδιοι νέοι που με αισιοδοξία, χωρίς αφορισμούς και μιζέριες, θα δώσουν, δίνουν ήδη, τη μάχη για την επόμενη μέρα, κινούμενοι με πνεύμα αλληλεγγύης και διάθεση προσφοράς. Όχι δεν έχουν έρθει από το φεγγάρι, ζουν και δραστηριοποιούνται ανάμεσά μας αθόρυβα. Και είμαι τυχερή που τους γνώρισα και προσωπικά.

Τελικά από μια όμορφη πολιτιστική εκδήλωση, μπορείς πολλές φορές να φεύγεις γεμάτος. Γιατί η ευτυχία κρύβεται στα απλά και τα ουσιώδη.