Ελλάδα » Στη Βουλή η υπόθεση του Ρωμανού

Στη Βουλή η υπόθεση του Ρωμανού

Στη Βουλή η υπόθεση του Ρωμανού

Στη Βουλή και την επιτροπή Δικαιοσύνης έφτασε το θέμα του Νίκου Ρωμανού, με τον Χαράλαμπο Αθανασίου να διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει με ευαισθησία ένα παιδί που πέρασε στο πανεπιστημιο και πρέπει να σπουδάσει.

«Διατηρήσαμε τα μαθήματα και ενισχύσαμε τους μαθητές για να βοηθηθούν να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Ήρθαμε σε επαφή με το υπουργείο Παιδειας και στελεχώσαμε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και έχουμε 80% επιτυχία στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, μεγαλύτερο δηλαδή από το μέσο όρο των διαφόρων σχολικών περιφερειών της Ελλάδας. Αυτό η πολιτεία το αναγνώρισε», είπε, σημειώνοντας ότι για ηθικούς λόγους επιβραβεύθηκαν οι επιτυχόντες και πως αν οι φυλακές είναι μακριά από τις σχολές, θα πρέπει να οδηγηθούν σε φυλακές κοντά στη σχολή τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ωστόσο, σημείωσε ότι στη σημερινή κατάσταση και ως έχει το πλαίσιο, ο υπουργός δεν μπορεί να παρέμβει παρά μόνο εξωθεσμικά.

«Στην προκειμένη περίπτωση το συμβούλιο φυλακών είπε ότι δεν συντρέχει λόγος να αφεθεί ελεύθερος, λόγω του ότι είναι υπότροπος. Για αυτό πρέπει να ακουστεί η άποψη του ανακριτή», είπε, προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη δεν μπορεί να αποφασίσει θετικά το συμβούλιο. Αν, τώρα, η γνώμη είναι θετική, την τελική απόφαση θα πάρει το Συμβούλιο, την ώρα που στο δευτεροβάθμιο έχει προσφύγει το Συμβούλιο Εφετών.

Ο κ.Αθανασίου, πάντως, υποστήριξε ότι προτίθεται να έρθει σε επαφή με το υπουργείο Παιδείας, ώστε με δαπάνη του δημοσίου, ο Νικος Ρωμανός να μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα σε πρώτο στάδιο εξ αποστάσεως (με ανάλογο των τηλεδιασκέψεων τρόπο). «Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Παιδείας για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τελειώσουν τις σπουδές τους», είπε για τους φυλακισθέντες φοιτητές, παραπέμποντας στον χρόνο που θα έρθει ο σωφρονιστικός κώδικας στην επιτροπή για να ακουστούν και οι υπόλοιπες απόψεις.

Τη ρητή διατύπωση τουλάχιστον της έκκλησης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής στους συναρμόδιους υπουργούς, ζήτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να λυθεί αυτό το θέμα πριν να θρηνήσουμε ένα θύμα. «Δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Πολιτείας ως κράτος Δικαίου», είπε, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αποδέχονται τον ρόλο της Πολιτείας ως μηχανισμού εξουθένωσης, ισοπέδωσης και αφαίρεσης της ελπίδας από τους ανθρώπους που είναι στην ευθύνη της.

Να δοθεί λύση στο θέμα του Ρωμανού, ζήτησαν από την πλευρά τους και η Βασιλική Κατριβάνου και ο Αλέξης Μητρόπουλος, για να δεχθούν λίγο μετά τα πυρά του Θανάση Πλεύρη, που ούτε λίγο ούτε πολύ τους κατηγόρησε ότι καλούν τον υπουργό να παρανομήσει, παρεμβαίνοντας στη δικαστική εξουσία.

«Μπορείτε να μπείτε στο indymedia να είτε την επιστολή των συντρόφων του Ρωμανού και θα καταλάβετε ότι το ζητούμενο δεν είναι η ένταξη, αλλά η συνέχιση του επαναστατικού αγώνα και η αξιοποίηση των αδειών για αυτό τον σκοπό», είπε, υποστηρίζοντας πως αν δικαιούται την άδεια θα πρέπει να την πάρει, αν δεν την δικαιούται να μην την πάρει, σε κάθε περίπτωση όμως τόνισε ότι αυτό δεν είναι δουλειά του υπουργού…

ΠΗΓΗ: