Δήμοι Νομού » Δήμος Τεμπών » «Πυρά» Γ. Μανώλη για Προϋπολογισμό Δήμου Τεμπών

«Πυρά» Γ. Μανώλη για Προϋπολογισμό Δήμου Τεμπών

«Πυρά» Γ. Μανώλη για Προϋπολογισμό Δήμου Τεμπών

Σε ανακοίνωσή του ο Γ. Μανώλης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης «Νέα Δύναμη» του Δήμου Τεμπών επισημαίνει τα παρακάτω:

«Συζητήθηκε πρόσφατα στην οικονομική επιτροπή και στη συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα έργων οικ. έτους 2015, η επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας (Τ.Α.Π.) και η αύξηση τελών φωτισμού και καθαριότητας.

Ο Προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα οικον. έτους 2015 όπως συντάχθηκαν και κατατέθηκαν από την συμπολίτευση είναι ότι χειρότερο έχω δει στα 20 χρόνια της υπαλληλικής μου καριέρας στην Τοπική Αυτ/ση.

Ο Προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός υπαγορευμένος από το «Παρατηρητήριο» του Υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς ελπίδα. Ένας προϋπολογισμός εναρμονισμένος στο τεχνικό πρόγραμμα έργων. Προϋπολογισμός διαχείρισης. Ίσα να υπάρχουμε.

Το δε τεχνικό πρόγραμμα είναι λιτό, φτωχό, όπου στα περισσότερα χωριά του δήμου δεν προγραμματίζεται ούτε ένα έργο υποδομής. Φαίνεται δυστυχώς πως μοναδική ελπίδα του Δήμου μας είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ τώρα ΣΕΣ κλπ.). Ελπίζουμε η δημοτική Αρχή να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα και προς αυτή την κατεύθυνση βοηθάμε και μείς όσο μας επιτρέπει ο θεσμικός μας ρόλος σαν αντιπολίτευση. Ας ελπίσουμε στη γενναιοδωρία των διαχειριστών ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Για την κατάντια αυτή δεν είναι άμοιρη των ευθυνών η νυν δημοτική αρχή, η οποία είναι συνέχεια της προηγούμενης. Γι΄ αυτό λέγαμε και προεκλογικά ότι δεν μπορούμε να υποσχεθούμε το οτιδήποτε γιατί δεν γνωρίζαμε την οικονομική κατάσταση του δήμου. Αλλά η δημοτική αρχή μας εξέπληξε με τον χειρότερο τρόπο. Δεν περιμέναμε να είναι τόσο χάλια τα οικονομικά του δήμου.

Όπως είπαμε και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρά τις ανωτέρω επισημάνσεις ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα έργων 2015 για να μπορούμε να έχουμε λόγο, απαιτήσεις και να ελέγχουμε στενά την εφαρμογή τους.

Μπορεί να είμαστε η εξαίρεση στην ευρύτερη περιοχή μας, αντιπολίτευση να ψηφίζει τον προϋπολογισμό & το τεχνικό πρόγραμμα έργων που προτείνει η συμπολίτευση. Θεωρήσαμε ότι το να μη ψηφίσεις τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι αντιπολίτευση, είναι λαϊκισμός. Αντιπολίτευση είναι κατά τη γνώμη μας να ελέγχεις, να αναδεικνύεις τις αδυναμίες της συμπολίτευσης, να έχεις τεκμηριωμένες προτάσεις, και να καταφέρεις αυτές οι προτάσεις να υιοθετηθούν και να γίνουν πράξη από τη συμπολίτευση.

Ψηφίσαμε υπέρ της επιβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας πρώτον για λόγο δίκαιης φορολόγησης όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου μας. Μέχρι σήμερα μία μόνο Δημοτική Ενότητα επιβαρύνονταν με το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και δεύτερον γιατί η μέση ετήσια επιβάρυνση κατά νοικοκυριό ανέρχεται περίπου στα 11,00 €.

Τέλος την αύξηση Τελών φωτισμού και καθαριότητας που πρότεινε ο Δήμαρχος, ώστε να καλύψει τη διαφορά Εσόδων – Εξόδων της συγκεκριμένης υπηρεσίας που ανέρχεται στο «ιλιγγιώδες» ποσό των 134.158,45 €, ήμασταν αντίθετη και δεν ψηφίσαμε την πρόταση αυτή. Εκτός από τον δημοτικό σύμβουλο μας κ. Παναγιώτη Γκατζόγια, ο οποίος για δικούς τους λόγους συμφώνησε με την πρόταση του Δημάρχου.

Διαφωνήσαμε για τους εξής λόγους:

Πρώτον αρχή μας είναι η αύξηση φορολογικής επιβάρυνσης των κατοίκων του δήμου μας να είναι το τελευταίο μέτρο που πρέπει να χρησιμοποιείτε για την αύξηση εσόδων.

Δεύτερον τουλάχιστον αντιδεοντολογικό να μην πω μη «νόμιμο» να φέρνει η συμπολίτευση αύξηση τελών δύο ημέρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Πάντα όλες οι αποφάσεις που αφορούν την οποιαδήποτε φορολόγηση προηγούνται της ψήφισης του προϋπολογισμού. Αυτή είναι η μοναδική νόμιμη διαδικασία.

Τρίτον είναι ανέντιμο εκ μέρους του Δημάρχου έξη μήνες μετά την εκλογή του και ενώ προεκλογικά είχε σημαία σε κάθε ομιλία του, ότι έχει νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου, σήμερα τρις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ζητάει από το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει την αύξηση των τελών φωτισμού και καθαριότητας. Άρα προεκλογικά δεν έλεγε την αλήθεια…

Τέταρτον διότι τα απολογιστικά στοιχεία που στηρίζεται η πρόταση αύξησης των τελών αφορούν το έτος 2013. Έπρεπε ο Δήμαρχος να κάνει υπομονή ακόμη ένα χρόνο και όταν είχαμε τα απολογιστικά στοιχεία του οικον. έτους 2014 και συνέχιζε να υπάρχει έλλειμμα εσόδων – εξόδων ας έφερνε τότε την πρότασή του .Κατά τη γνώμη μας για τη συγκεκριμένη υπηρεσία θα είναι πολύ καλύτερα τα απολογιστικά στοιχεία του οικον. έτους 2014 από αυτά του 2013.

Προτείναμε και σήμερα αυτά που λέγαμε προεκλογικά «πρώτο μέλημα η μείωση των δαπανών»:

Να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, πρώτον διεκδικώντας από το Δήμο Λαρισαίων τη μείωση δαπάνης εναπόθεσης απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ, ως αντισταθμιστικά οφέλη λόγω του ότι χώρος ΧΥΤΑ βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Τεμπών.

Δεύτερον την καλύτερη οργάνωση αποκομιδής των απορριμμάτων ώστε να μειωθούν τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων προς το ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα τη μείωση δαπάνης των καυσίμων.

Τρίτον τη σταδιακή αλλαγή των λαμπτήρων στον εξωτερικό δίκτυο φωτισμού & στα δημόσια κτίρια με λαμπτήρες οικονομίας επιτυγχάνοντας έτσι την μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Τέταρτον να διεκδικήσουμε μέσω ΠΕΔ και ΚΕΔΕ την πληρωμή της αντιμισθίας των αντιδημάρχων δημοσίων υπαλλήλων από την υπηρεσία στην οποία υπηρετούν και όχι να επιβαρύνονται τη μισθοδοσία τους οι δήμοι με πολλές χιλιάδες ευρώ όπως γίνεται σήμερα.

Αυτή ήταν η στάση της «ΝΕΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ» στις ανωτέρω συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής και του δημοτικού συμβουλίου. Επαναλαμβάνουμε ότι εύκολο είναι να λαϊκίζεις, δύσκολο να προτείνεις, να ελέγχεις, να πείθεις και εμείς αυτό προσπαθούμε να φέρουμε σαν νέα νοοτροπία στο δήμο Τεμπών. Τα συμπεράσματα δικά σας».