Θεσσαλία » 300.000 Θεσσαλοί ζουν στην Αττική
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

300.000 Θεσσαλοί ζουν στην Αττική

300.000 Θεσσαλοί ζουν στην Αττική

Aπό αριστερά ο Γενικός Γραμματέας κ. Ηλίας Ντούβλης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η πρ. αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Λιλίκα Βασιλάκου, ο πρόεδρος κ. Στέφανος Κούτρας και ο ταμίας κ. Κώστας Ντούλιας κατευθύνονται προς τη Βουλή για την κατάθεση στεφάνων στο πλαίσιο του εορτασμού της Πανθεσσαλικής Στέγης για τα 132 έτη από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας (Φωτ: Θεοδώρα Τσιτσιπά)

ΚΟΥΤΡΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ-ΦΩΤΟΟ κ. Στέφανος Κούτρας

«Η Θεσσαλία μας είναι ένα ευλογημένο γεωγραφικό Διαμέρισμα. Είμαστε υπερήφανοι και οφείλουμε να αναδείξουμε τις πλούσιες ιστορικές παρακαταθήκες των προγόνων μας»

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Η μεγαλύτερη –πληθυσμιακά- θεσσαλική πόλη στην Ελλάδα δεν βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά στην Αττική… Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από το στοιχείο που παραθέτει στη larissanet ο Στέφανος Κούτρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη».

«Οι Θεσσαλοί που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αττική είναι σήμερα πάνω από 300.000» δηλώνει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet και αναφέρεται στους στόχους, όπως και τη δράση της «Πανθεσσαλικής Στέγης».

Πόσα είναι τα εγγεγραμμένα μέλη – σωματεία στην «Πανθεσσαλική Στέγη» και ποια είναι η εκτίμησή σας για τον αριθμό των Θεσσαλών που κατοικούν στην περιοχή της Αττικής;

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη» ιδρύθηκε και λειτουργεί ως Δευτεροβάθμιος Πολιτιστικός φορέας εκπροσωπώντας 48 θεσσαλικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην Αττική και ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια των Εθνικοτοπικών Σωματείων, είναι πολυπληθή η προσφορά τους δε είναι σημαντική  και πολυποίκιλη. Οι Θεσσαλοί που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αττική είναι σήμερα πάνω από 300.000, τα δε σωματεία που συμμετέχουν είναι οι  πυλώνες προβολής της ιστορίας και του Πολιτισμού της ιδιαίτερης Πατρίδας μας.

Οι Θεσσαλοί, κάτοικοι της Αττικής, διατηρούν το συνεκτικό δεσμό μεταξύ τους και ποιος ο ρόλος της «Πανθεσσαλικής Στέγης» στη σύσφιξη των σχέσεων;

Η «Πανθεσσαλική Στέγη» είναι ο φορέας που έχει ως κύριο στόχο να συμβάλει στην συνεχή επαφή και αλληλογνωριμία των μελών των θεσσαλικών σωματείων καθώς και όλων γενικά των θεσσαλών που κατοικούν στο Νομό Αττικής με σκοπό τη διατήρηση της μεταξύ τους αλληλεγγύης των παραδόσεων των ηθών και εθίμων της γενέτειρας.

Ποιοι είναι οι στόχοι και ποια η δράση της «Πανθεσσαλικής Στέγης»;

Στους άμεσους στόχους της είναι η μελέτη, προώθηση και επίλυση των εν γένει θεσσαλικών ζητημάτων, όπως αυτά που αφορούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, την οικοτεχνία, την βιοτεχνία, τον τουρισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την λαογραφία, την ιστορία, την παραδοσιακή μουσική και το Θέατρο καθώς και την υποστήριξη των νέων της Θεσσαλίας που διακρίνονται στα γράμματα και τις τέχνες για τη χορήγηση Υποτροφιών και βραβείων.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας τα οποία αναδεικνύεται με τη δράση σας;

Η Θεσσαλία μας είναι ένα ευλογημένο γεωγραφικό Διαμέρισμα. Είμαστε υπερήφανοι και οφείλουμε να αναδείξουμε τις πλούσιες ιστορικές παρακαταθήκες των προγόνων μας, τις φυσικές ομορφιές της, τα ξεχωριστά της προϊόντα, αλλά και το σημαντικό της ανθρώπινο δυναμικό που πρωτοπορεί σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Την περίοδο της οικονομικής κρίσης οι Θεσσαλοί της Αττικής απευθύνονται στους Συλλόγους, αλλά και στην «Πανθεσσαλική Στέγη» προς αναζήτηση βοήθειας για προβλήματα που αντιμετωπίζουν;

Η «Πανθεσσαλική Στέγη» οφείλει να διευρύνει τους ορίζοντες της πέρα από πυλώνες προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Θεσσαλίας να αναδειχτεί ως φορέας επίλυσης και ανάδειξης των προβλημάτων της καθημερινότητας των συμπατριωτών μας. Η συμβολή των θεσσαλικών σωματείων σε ανθρωπιστικό επίπεδο τη δύσκολη αυτή περίοδο που διέρχεται η χώρα μας θεωρώ ότι είναι σημαντική.

Ποιες είναι οι εκδηλώσεις και οι ευρύτερες δράσεις που προετοιμάζει η «Πανθεσσαλική Στέγη» για το προσεχές διάστημα;

Η Πανθεσσαλική Στέγη τα τελευταία 4 χρόνια έχει αναπτύξει μια πολυσχιδή δραστηριοτήτα. Η διοργάνωση για πρώτη φορά του ιστορικού συνεδρίου αφιερωμένου στην ιστορία και τον Πολιτισμό της Θεσσαλίας το 2011, το διήμερο αφιέρωμα με τη συμμετοχή 25 θεσσαλικών χορευτικών σχημάτων για τα 35χρονα της Ομοσπονδίας το 2012, το πρόσφατο αφιέρωμα στην ιστορία του θεσσαλικού αγροτικού κινήματος είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα της προσπάθειας που καταβάλουμε για το ποιοτικό ανέβασμα των εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται θα ήθελα να προσκαλέσω όλες και όλους τους Θεσσαλούς στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 133η Επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 10 π.μ. στον Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης (Γαλανού & Χαιρεφώντος-Πλάκα).

Επίσης στις 7 Δεκεμβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί σημαντική επιστημονική ημερίδα στο Αegean college (Πανεπιστημίου 17) αφιερωμένη στη γυναίκα με θέμα: «Πρόληψη – διάγνωση – αντιμετώπιση καρκίνου του μαστού» με ομιλήτριες εξέχουσες προσωπικότητες Διεθνούς Επιστημονικού Κύρους.

Συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα για την προβολή της Θεσσαλίας και χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων.

Πανθεσσαλική Στέγη (2)O πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης κ. Στέφανος Κούτρας καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου εις μνήμη των πεσόντων για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας στo πλαίσιo του εορτασμού για τα 132 έτη από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Πανθεσσαλική Στέγη (3)Πλήθος Θεσσαλών συμμετέχουν στον ετήσιο παραδοσιακό εορτασμό της Πανθεσσαλικής Στέγης για την επέτειο από την ένωση της Θεσσαλίας (1881) με τη μητέρα Ελλάδα.

ENTYΠΗ LARISSANET