ΔΥΟ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ, ΔΥΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

2034 μ.Χ.

2034 μ.Χ.

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Δήλωση πρώτη: «Η ανάπτυξη στο μέλλον θα έρθει από νέες επενδύσεις που θα επιτρέψουν την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, που θα υποκαταστήσουν τις εισαγωγές, την αύξηση των εξαγωγών και τη σταθεροποίηση της κατανάλωσης. Οι επενδύσεις είναι αναγκαίες για να αποκατασταθεί η παραγωγική βάση που χάθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Χωρίς αυτές, το ΑΕΠ δεν θα φτάσει στα επιθυμητά και αναγκαία επίπεδα. Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα νέων επενδύσεων της τάξης των 30 δις στην επόμενη τριετία-τετραετία για να αποκατασταθεί η παραγωγική βάση της οικονομίας. Άρα, πέρα από τις κρατικές επενδύσεις, χρειαζόμαστε σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις».

Δήλωση δεύτερη: «Για να δημιουργηθούν ποιοτικές και σταθερές θέσεις εργασίας πρέπει να τονωθεί η ανάπτυξη. Συνεπώς, απαιτούνται πολιτικές ενίσχυσης δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Παράλληλα απαιτείται η ενίσχυση των κοινωνικών επενδύσεων, με στήριξη ιδίως των οικονομιών που πραγματοποιούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν τη μεσοπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά τους».

Οι δυο παραπάνω δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με διαφορά λίγων μόνο εικοσιτετράωρων. Η μια πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο της Δυτικής Ελλάδας, όπου βρέθηκε και μίλησε ο Φίλιππος Σαχινίδης, η άλλη πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, εκεί όπου βρέθηκε και μίλησε ο Χρήστος Κέλλας. Το ενδιαφέρον λοιπόν σε όλα τα παραπάνω είναι πως δυο Λαρισαίοι πολιτικοί που ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα, και με διαφορετικές προσεγγίσεις για την πολιτική, την κοινωνία και τη ζωή, προβαίνουν σε κοινές διαπιστώσεις, όσον αφορά το μείζον, τον τρόπο δηλαδή με τον οποίον η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο της καταστρεπτικής κρίσης.

Πόσο όμως αισιόδοξος μπορεί να είναι κανείς, επειδή απλώς και μόνο οι Κέλλας και Σαχινίδης ομονοούν;

Την απάντηση την δίνει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (ILO), η οποία είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγα εικοσιτετράωρα, και σύμφωνα με την οποία «αν υποτεθεί ότι η απασχόληση θα αυξάνεται με ρυθμό 1,3% ετησίως -που ήταν το μέσο ποσοστό αύξησης της απασχόλησης κατά τη δεκαετία πριν την ύφεση- η Ελλάδα δεν θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα απασχόλησης πριν το 2034…!»

Για όσους δεν έχασαν ακόμα το χαμόγελό τους, συνεχίζοντας να θεωρούν σημαντικότατο το γεγονός πως τόσο ο Χρήστος Κέλλας, όσο και ο Φίλιππος Σαχινίδης ομονοούν, δεν μένει παρά να τους υπενθυμίσω πως συνεχίζει να κυβερνά ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος.

Μετά από αυτό νομίζω πως δεν μένει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας…

Email: lpapastergiou@larissanet.gr
Twitter: LPapastergiou

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη Larissanet στη στήλη «Υπογείως»