Λάρισα » Οταν οι χιονάδες επισκέπτονται τη Λάρισα*
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΥ - ΠΡΟΓΝΩΣΤΗ ΒΑΣ. ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ

Οταν οι χιονάδες επισκέπτονται τη Λάρισα*

Οταν οι χιονάδες επισκέπτονται τη Λάρισα*

Η παρούσα ανάλυση αφορά τους επιβεβαιωμένους χιονιαδες που επηρέασαν την πόλη της Λάρισας την περίοδο 1955-2014. Με τον όρο χιονιάς εννοούμε την χιονοστρωση τουλάχιστον 5εκ χιονιού και την διατήρηση του για τουλάχιστον μια ημέρα σε γρασίδι σε ανοιχτό χώρο μακριά από κατοικίες , δρόμους και κτήρια. Τα στοιχεία διασταυρώθηκαν από πολλές πηγές όπως εφημερίδες , αναλυτικά metar ανα ώρα ή ανα οποιοδήποτε άλλο χρονικό διαστήματα ήταν δυνατό μέσω του αρχείου από το σταθμό της ΕΜΥ στη Λάρισα , χάρτες από το αρχείο του NCEP κτλ. Το ύψος χιονιού είναι το μικρότερο δυνατό σύμφωνα με το ύψος υετου σε χιλιοστά αλλά και τις αναφορές των εφημερίδων της εποχής. Έτσι είναι σίγουρο ότι αποφεύγουμε υπερβολές που υπάρχουν σε άλλες παρόμοιες εργασίες και δίνουμε μια πιο ρεαλιστική εικόνα των χιονοπτώσεων και χιονοστρωσεων στην Θεσσαλική πρωτεύουσα. Για την περίοδο 1979-2014 τα στοιχεία είναι πιο ακριβή ενώ για την περίοδο 1955-1978 είναι κατά προσέγγιση και πιθανόν να έχουν χαθεί κάποια λίγα χιονο επεισόδια.

 

Στο πρώτο διάγραμμα βλέπετε τα επεισόδια χιονιού ανα έτος για όλη την περίοδο 1955-2014.

XIONIADESLARISA

 

Οι περισσότεροι χιονιαδες σημειώθηκαν το 1987 με 5 και μάλιστα οι 4 μέσα σε ένα μήνα στον ιστορικό Μάρτιο. To 1963 και το 2001 στη συνέχεια είχαμε 2 χρόνιες με 4 χιονιαδες και μάλιστα σημαντικούς ειδικά το 2001. Φαίνεται ότι σε βάθος χρόνου υπήρξε μια πιο ακραία συμπεριφορά με χρονιές χωρίς καθόλου χιονιαδες και χρόνιες που σημειώθηκαν πάνω απο 2. Το βασικό συμπέρασμα βέβαια είναι οτι υπάρχει μείωση των χιονιαδων σε βάθος χρόνου. O μέσος όρος είναι 0,9 χιονιαδες των 5 εκατοστων κάθε χρόνο. Δηλαδή σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε μια χιονοκακοκαιρια που στρώνει χιόνι 5εκ και πάνω. Στην πραγματικότητα το μοτίβο έχει αλλάξει κάπως τα τελευταία χρόνια με χρόνιες χωρίς κανένα χιονιά και χρονιές που έχει 2 ή και περισσότερους.

 

Στο επόμενο διάγραμμα φαίνεται η κατανομή των χιονιαδων ανα μήνα όλα αυτά τα χρόνια.

xioniadesanamina

 

Είναι εντυπωσιακό του ότι οι 3 χειμερινοί μήνες έχουν το ίδιο ακριβώς πλήθος χιονιαδων 14 με 15 δηλαδή. Ο Δεκέμβρης πάντως είναι αυτός που έστω και οριακά κατέχει την πρώτη θέση με 15 χιονιαδες τα τελευταία 60 χρόνια. Έτσι γίνεται βεβαιότητα η εντυπώση ότι αυτό το μήνα έχουμε τους σημαντικότερους χιονιαδες στην πόλη μας.

 

Στο επόμενο σχήμα μπορούμε να δούμε και το μέσο ύψος σε εκατοστά του χιονιού κάθε ενός από τους χιονιαδες που σημειώθηκαν κάθε ένα μήνα.

XIONIADESMESOIPSOS

Εδώ γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό το γεγονος οτι ο Δεκέμβρης είναι ο μηνας με το μεγαλυτερο ύψος χιονιού αφου οι χιονιαδες του δινουν κατα μεσο ορο 20 εκατοστά φρεσκου χιονιού. Στη συνέχεια ο πιο κρυος μηνας του χρονου ο Ιανουαριος δινει 16 εκατοστά χιονιού ενω ο Μαρτιος ακολουθει με 12 εκατοστά χιονιου και ο Φλεβαρης στο τελος δινει κατά μεσο ορο 11 εκατοστά χιονοπτωση στην πολη της Λαρισας. Τον Απρίλιο σημειώθηκε ένας μόνο χιονιάς και έτσι τα 5 εκ δεν είναι αντιπροσωπευτική μέση τιμή και δεν πρέπει να καταμετρηθεί.

 

Ένα ακόμα διάγραμμα που δείχνει την δυναμικότητα των χιονιάδων είναι η διάρκεια αυτών.

diarkeiaxionostrosis

 

Ο Δεκέμβρης και σε αυτό τον δείκτη είναι ο μηνάς που το χιόνι παραμένει στο έδαφος για περισσότερες ημέρες δηλαδή 8,1 ημέρες. Τον Ιανουάριο έχουμε 5,4 ημέρες χιονόπτωσης και τον Φλύαρη 4,5 ημέρες. Τέλος τον Μάρτιο παρόλο που χιονίζει πιο πολύ από τον Φλεβάρη το χιόνι δεν μπορεί να διατηρηθεί πάνω από 3 ημέρες στο έδαφος.

 

 

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι όλα τα παραπάνω διαγράμματα αφορούν τους χιονιάδες (δηλαδή τις ημέρες που στρώθηκε χιόνι 5εκατοστων και πάνω) και όχι όλες τις μέρες χιονόπτωσης κατά τις οποίες δεν έστρωσε χιόνι ή σημειώθηκε χιονόνερο. Μπορεί να θεωρηθούν πολύ μεγάλες οι παραπάνω τιμές όποτε η διευκρίνηση λύνει κάθε απορία.

 

Τέλος αν θελήσουμε να ξεχωρίσουμε τους πιο δυνατούς χιονιάδες θα μπορούσαμε να πούμε :

 

1-5/2/1956  χιονιάς μέτριας διάρκειας με πάνω από 40εκ χιονόστρωσης και 13ημερες διάρκειας αυτης. Ελάχιστη θερμοκρασία περιόδου -9,5οC. Ολικός παγετός για 7 συνεχόμενες ημερες.

 

1-5/12/1957 χιονιάς μέτριας διάρκειας με πάνω από 45εκ χιονοστρωσης και 12ημερες διάρκεια αυτής. Ελάχιστη θερμοκρασία περιόδου -14,0oC. Ολικός παγετός για 3 συνεχόμενες ημέρες.

 

23-30/1/1963 χιονιά μεγάλης διάρκειας με πάνω από 50εκ χιονοστρωσης και 14ημερων διάρκεια αυτής. Ελάχιστη θερμοκρασία περιόδου -10,6oC. Ολικός παγετός για 6 συνεχόμενες ημέρες.

 

7-10/1/1966 χιονιάς μέτριας διάρκειας με πάνω από 40εκ χιονοστρωσης και 12ημερων διάρκεια αυτής. Ελάχιστη θερμοκρασία περιόδου -17,0oC. Ολικός παγετός 3 ημέρες με μια μέρα οριακά πάνω από το μηδέν.

 

10-12/1/1968 χιονιάς μέτριας διάρκειας με πάνω από 60 εκ χιονοστρωσης και 25 ημερών διάρκεια αυτής. Μάλιστα σύμφωνα με τα μεταρ του αεροδρόμιο της Λάρισας είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια συνεχόμενη χιονόπτωσης στην πόλη με πάνω από 55 ώρες. Ελάχιστη θερμοκρασία περιόδου -21,6oC. Ολικός παγετός για 5 ημέρες με μια μέρα οριακά πάνω από το μηδέν.

 

4-17/3/1987 χιονιάς πολύ μεγάλης διάρκειας με πάνω από 70εκ χιονοστρωσης και διάρκεια 12ημερων αυτής. Σημειώθηκαν στις 10-11/3/1987 περίπου 30 ώρες συνεχόμενης χιονόπτωσης. Ελάχιστη θερμοκρασία περιόδου -7,0oC.

 

16-17/12/1988 χιονιάς μέτριας διάρκειας με πάνω από 70εκ χιονοστρωσης και διάρκεια 25 ημερών αυτής. Σημειώθηκαν περίπου 33 ώρες χιονόπτωσης με μια διακοπή 6 ωρών περίπου. Ελάχιστη θερμοκρασία περιόδους -17,5oC. Ολικός παγετός για 5 ημέρες με 2 μέρες οριακά πάνω από το μηδέν.

 

16-21/12/2001 χιονιάς μέτριας διάρκειας με πάνω από 50εκ χιονοστρωσης και διάρκεια 30 ημερών αυτής. Σημειώθηκαν περίπου 42 ώρες συνεχόμενης χιονόπτωσης. Ελάχιστη θερμοκρασία περιόδου -20,6oC. Ολικός παγετός για 7 συνεχόμενες ημέρες.

 

Έχουν σημειωθεί δηλαδή 8 μεγάλοι χιονιάδες σε διάρκεια 60 ετών , όποτε έχουμε έναν μεγάλο χιονιά (πάνω από 40εκ χιόνι και διάρκεια χιονοστρωσης τουλάχιστον 12 ημέρες) ανά 7,5 χρόνια περίπου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ -ΑΝΑΛΥΣΗ : Πανάκογλου Βασίλειος -Ερασιτέχνης μετεωρολόγος , Προγνώστης.

*Αναδημοσίευση απο το blog : e-meteolarissa.blogspot.gr/