Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » Η κυβέρνηση Σαμαρά έπεσε σε ξέρα…
ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η κυβέρνηση Σαμαρά έπεσε σε ξέρα…

Η κυβέρνηση Σαμαρά έπεσε σε ξέρα…

Το νέο ναυάγιο της μνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου στο Παρίσι φέρνει σε ανέλπιστο αδιέξοδο ακόμη και τους υποστηρικτές αυτής της επικίνδυνης πολιτικής για τη χώρα. Οι δανειστές επιμένουν να θέλουν τα πάντα και η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της με διλήμματα για την εκλογή Προέδρου και τις πρόωρες κάλπες.

Ορισμένοι στην κυβέρνηση Σαμαρά «ξύπνησαν» ονειροπόλοι και επαναστάτες και περίμεναν να επιστρέψουν με δώρα από τον …Πύργο του Άιφελ! Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία επικίνδυνη τροχιά και δεν μπορεί να επιτύχει καμία διαπραγμάτευση ούτε με την τρόικα παρότι της έκανε όλα τα χατίρια. Δανειστές και τραπεζίτες πήραν όλα όσα ήθελαν. Μειώθηκαν οι μισθοί, ψαλιδίστηκαν οι συντάξεις, τα Ταμεία βρίσκονται πιο κοντά στην ολική καταστροφή, η ανεργία γιγαντώθηκε, οι πλειστηριασμοί ξεκινάνε με τους όρους των τραπεζών, ενώ η περιβόητη ανάπτυξη σκάλωσε και δεν ήρθε ποτέ…

Μπροστά σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να μην αντιδρούν δυναμικά, ακόμη και η χθεσινή γενική απεργία ήταν «χλιαρή». Τρεις συγκεντρώσεις έγιναν στη Λάρισα, λίγοι οι απεργοί παρότι τα αιτήματα είναι ίδια και η αγωνία κοινή για όλους τους εργαζόμενους. Με διάφορες μεθόδους χειραγώγησης της μάζας κατάφεραν να διασπάσουν τους εργαζόμενους αποδυναμώνοντας και απονευρώνοντας το συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες για διεκδικήσεις.

Η ίδια εικόνα κυριαρχεί και στον επιχειρηματικό κόσμο. Με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα μας (σελ. 14 – 15) φέτος η Λάρισα θα έχει ρεκόρ λουκέτων στις επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη και το successstoryήταν ένα ακόμη παραμύθι της μνηνονιακής συγκυβέρνησης για όλους. Ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι επιχειρήσεις κερδίζουν. Η ανάπτυξη δεν εθεάθη, παρά μόνο η φτώχεια καλπάζει και η εξαθλίωση εξαπλώνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Ένας από τους πρωταγωνιστές της μνημονιακής περιόδου, ο Λαρισαίος βουλευτής και πρώην «τσάρος» της Οικονομίας, Φίλιππος Σαχινίδης δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας και στον Λευτέρη Παπαστεργίου (σελ. 10 – 11), πως επικρατεί ακόμη και σήμερα η αντίληψη του 2009 για τη λειτουργία των θεσμών που μας οδήγησε στην κρίση. Ατέρμονη διαδικασία και άλλη μία παραδοχή για τη χαμένη πενταετία, ενώ ο κ. Σαχινίδης μας «προειδοποιεί» για την κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης δηλώνοντας πως απειλείται η σταθερότητα της χώρας!

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου απέτυχε παταγωδώς σε όλα. Ούτε έξω από το Μνημόνιο έμεινε με τα Ζάππεια, ούτε από τα Μνημόνια μας βγάζει παρότι παραδόθηκε στους δανειστές. Το ΔΝΤ όχι μόνο δεν φεύγει αλλά μένει και συνεχίζει το καταστροφικό για τον τόπο έργο του καθώς δεν πέρασε τις εξετάσεις η συγκυβέρνηση. Ο κίνδυνος για την οικονομία και τη χρεοκοπία δεν απομακρύνθηκε, στο Αιγαίο παίζονται χοντρά παιχνίδια με τους γείτονες και τους «συμμάχους», ενώ η κυβέρνηση επέλεξε το ρόλο του παρατηρητή.

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έπιασε ξέρα…