Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκαλεί το ελληνικό ελαιόλαδο που βρίσκεται στο επίκεντρο του ξένου Τύπου, με αφορμή και την καταστροφική χρονιά για τις σημαντικότερες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός για την εφετινή ελαιοπαραγωγή της χώρας σιγά-σιγά ξεθωριάζει.

Αρχικά οι εντυπώσεις που είχαν καλλιεργηθεί έδειχναν ότι το ελληνικό λάδι θα εκτοξευθεί. Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Bloomberg, η Wall Street Journal, το Associated Press, στέκονται με άρθρα τους τις τελευταίες ημέρες στην πρωτοφανή μείωση της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, από βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία, γεγονός που έρχεται σε αντιπαραβολή, όπως υπογραμμίζουν, με την εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγής στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα αναμένει υπερδιπλάσια παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με πέρυσι, Ισπανία και Ιταλία βιώνουν μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία τους και το ελληνικό ελαιόλαδο φαντάζει ως λύση στο πρόβλημα που προκαλεί η καθίζηση της παγκόσμιας παραγωγής. Τελευταίο δημοσίευμα, αυτό της Wall Street Journal αναφέρει ότι το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελεί ελπίδα για να καλυφθούν οι ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά, ενώ για ελληνική λύση στο διεθνές έλλειμμα ελαιολάδου έχει κάνει λόγο και το Bloomberg, επισημαίνοντας σε πρόσφατο δημοσίευμα ότι το κενό που προκαλεί η ραγδαία μείωση παραγωγής εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας στην Ισπανία και του εμφυλίου πολέμου που εξακολουθεί να μαίνεται στη Συρία, θα κληθεί να καλύψει η Ελλάδα, κυριαρχώντας στην παγκόσμια αγορά.

Ωστόσο, αυτή η “χρυσή” χρονιά αποδεικνύει ότι…δεν το έχουμε! Έχουμα χάσει τις αγορές όπου κυριαρχούν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί. Και…«χύμα» εξάγεται το 75% του ελαιολάδου αφού οι παραγωγοί της χώρας μας δεν είναι οργανωμένοι – καθώς η φετινή χρονιά δεν είναι καλή για τους εκ δυσμών γείτονες, οι μεγάλοι ξένοι διακινητές ήδη «οργώνουν» την ελληνική επαρχία.

Ο ενθουσιασμός για την εφετινή ελαιοπαραγωγή της χώρας μετά τον πρώτο ενθουσιασμό ξεθωριάζει. Αν και η φετινή σεζόν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, τόσο για την απόδοση όσο και για την ποιότητα της ελιάς, στο… τέλος της ημέρας το κέρδος και πάλι το καρπώνονται ιταλοί μεγαλέμποροι. Ηδη στις δημοπρασίες ελληνικών λαδιών οι ποσότητες χτυπιούνται από Ιταλούς που “σπάνε” την αγορά και στην πραγματικότητα δεν θα καρπωθούν τίποτα οι Ελληνες αγρότες και παραγωγοί.

cretalive.gr