Απόψεις » Παπαστεργίου Λ. » Το ψηφιδωτό των αναμνήσεων
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Το ψηφιδωτό των αναμνήσεων

Το ψηφιδωτό των αναμνήσεων

«Σήμερα νοιώθω μια συγκίνηση, όχι μόνο επειδή στον χώρο αυτό παρουσιάζουμε τη νέα δουλειά της Τατιάνας, η οποία είναι φίλη και αγαπημένη συγγραφέας, ούτε επειδή βρίσκομαι και πάλι στη Λάρισα, αλλά πολύ περισσότερο λόγω του χώρου στον οποίο βρισκόμαστε…»

Ο Νώντας Παπαγεωργίου ο άνθρωπος που ηγείται των εκδόσεων Μεταίχμιο, χθες βράδυ στην αίθουσα του ΟΥΗΛ εξιστορεί και συγκινεί:

«Εδώ λοιπόν, σ’ αυτό τον χώρο μαζευόμαστε πιτσιρίκια για να κάνουμε μπάνιο, στη μεγάλη στέρνα. Ξέρετε, εκείνα τα χρόνια μόνο στα σπίτια των αστών τα παιδιά έκαναν μπάνιο μέσα… Οι υπόλοιποι εδώ, στα χρόνια εκείνα τα ωραία…»

Μια ιστορία βγαλμένη από το παρελθόν μιας πόλης που άλλαξε, αλλά η οποία είναι έτοιμη να συνδεθεί με το παρελθόν, διδάσκοντας σε όλους την διαδικασία της εξέλιξης, στο διάβα της ιστορίας και της οικονομίας.

Άνθρωποί της, πολίτες που σήμερα ζουν αλλού, δεν παύουν να κουβαλάνε μέσα τους χιλιάδες στιγμές, έντονες εικόνες μιας άλλης εποχής, η οποία τους στιγμάτισε για πάντα.

Ίσως λοιπόν όλους αυτούς τους ανθρώπους, η νέα δημοτική αρχή, να πρέπει να τους καλέσει και να τους ζητήσει να προσφέρουν ο καθένας τους, το δικό του «ψηφιδωτό των αναμνήσεων» για να ξαναγραφτεί η ιστορία της πόλης.

Ίσως να είναι και αυτός ένας τρόπος για να μάθουν οι νεότεροι και να κατανοήσουμε τελικά που είμαστε και (ίσως) που πάμε…

Λ.Π.