Media » Σκεπτικισμός για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ
ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σκεπτικισμός για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ

Σκεπτικισμός για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ

Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη η ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Τα ΜΜΕ σε εποχή κρίσης: Εκπαιδεύουν ή χειραγωγούν; Μια συζήτηση για τον παιδευτικό ρόλο των μέσων μαζικής επικοινωνίας».

ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (13)

ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (12)Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι κ.κ. Γεώργιος Καψάλης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μαρία Σακελλαρίου, Πρόεδρος Π.Τ.Ν., Αν. Καθηγήτρια και Θανάσης Παπανδρόπουλος, Διεθνής Πρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής και Ουγγρικής Δημοκρατίας. Συντονίστρια ήταν η κα. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Καψάλης ανέφερε ότι «ο κοινωνικός, πολιτισμικός και παιδευτικός ρόλος των ΜΜΕ λειτουργεί ως πηγή γνώσεων, πληροφοριών, αλλά και νέων επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων», ενώ πρόσθεσε ότι «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργεί ως ένας ανοιχτός χώρος διακίνησης ιδεών και αντιλήψεων και χαιρετίζει τέτοιες πρωτοβουλίες και ευχαριστεί θερμά τους διοργανωτές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα την Επίκ. Καθηγήτρια κ. Τσιτσανούδη που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό της εκδήλωσης».

Στο χαιρετισμό του ο επίτιμος Διεθνής Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κ. Θανάσης Παπανδρόπουλος τόνισε ότι η δημοσιογραφία θα είχε σπουδαίο ρόλο να διαδραματίσει, αλλά χρειάζονται οι απαραίτητες κινητοποιήσεις σε όλα τα επίπεδα». Χαρακτήρισε τέλος το θέμα ως ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στην καρδιά των προβληματισμών της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Στη δική της τοποθέτηση η Συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη τόνισε ότι τα ΜΜΕ σήμερα λειτουργούν ως ένα «παράλληλο σχολείο» για τους πολίτες γεγονός που αυξάνει το μέγεθος της κοινωνικής και ευρύτερα πολιτισμικής ευθύνης τους. Ειδικά ως προς τη γλώσσα, τα ΜΜΕ επηρεάζουν έντονα τους παραλήπτες των δημόσιων λόγων. Επιπλέον η κ. Τσιτσανούδη χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το μάθημα που αφορά στην παιδευτική λειτουργία του δημοσιογραφικού λόγου διδάσκεται πλέον και σε παιδαγωγικά τμήματα.

Στον παιδευτικό ρόλο του τοπικού Τύπου αναφέρθηκε ο κ.Γιάννης Κεΐσογλου, Δημοσιογράφος, μέλος Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, ενώ ο κ. Βασίλης Κούτρας, Καθηγητής Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μίλησε για την ψυχολογία της μάζας και τη χειραγώγησή της τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν ένα ΜΜΕ να στραφεί εναντίον των συμφερόντων των ιδιοκτητών του.

ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (25)Τα ΜΜΕ αντιμετώπισαν την κρίση όπως η κοινωνία, άλλοι τάχθηκαν με την κοινωνία κι άλλοι με τους δανειστές και την κυβέρνηση τόνισε ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος, Δημοσιογράφος MEGACHANNEL. Επίσης αναφέρθηκε στα παιχνίδια εξουσίας με τα ΜΜΕ και συνέστησε στο ακροατήριο να δει με ψύχραιμη ματιά το ρόλο των ΜΜΕ.

ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (29)

Στην περίοδο της κρίσης τα υπερκέρδη των εργοδοτών αυξήθηκαν επισήμανε ο Γιώργος Φιλιππάκης, Δημοσιογράφος, μέλος Δ.Σ. Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών μιλώντας με παραδείγματα από την σαραντάχρονη εμπειρία του στο χώρο του Τύπου.

ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (32)Στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του περιφερειακού Τύπου, του παιδευτικού του ρόλου και στη θωράκισή του από τα φαινόμενα χειραγώγησης εστίασε ο Χρήστος Μπεχλιβάνος, Δημοσιογράφος, πρ. Πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Εύβοιας, Στ. Ελλάδος, εκδότης της Larissanet.

ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (26)Στην εκδήλωση κυριάρχησαν o έντονος προβληματισμός και οι αντιπαραθέσεις των ομιλητών για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ και τον παιδευτικό τους ρόλο, ενώ ακολούθησε διάλογος με Καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δημοσιογράφους της περιοχής και φοιτητές. Η εκδήλωση που παρακολούθησαν περισσότεροι από 600 φοιτητές στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία για την οποία όλοι συνεχάρησαν την κ. Τσιτσανούδη που είχε και την ιδέα και την ευθύνη της διοργάνωσης.

Tελευταία ενημέρωση: 13.15′