Δήμοι Νομού » Δήμος Ελασσόνας » Ο Γελαλής ρωτάει για το ΔΕΔΔΗΕ

Ο Γελαλής ρωτάει για το ΔΕΔΔΗΕ

Ο Γελαλής ρωτάει για το ΔΕΔΔΗΕ

Ερώτηση σχετικά με την σχεδιαζόμενη υποβάθμιση πρακτορείων και τμημάτων του ΔΕΔΔΗΕ του Νομού Λάρισας, που αφορά το κλείσιμο του Τεχνικού Τμήματος στον Τύρναβο και την υποβάθμιση των πρακτορείων σε Ελασσόνα, Αγιά και Φάρσαλα, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισας Δημήτρη Γελαλή.

Στην ερώτηση, που απευθύνεται στον Υπουργό Περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, αναφέρουν: «Το πρακτορείο ΔΕΗ στον Τύρναβο μετά από 40 χρόνια λειτουργίας και συμβολής στην ανάπτυξη του τόπου και την εξυπηρέτηση των πολιτών αντιμετωπίζει σήμερα το ενδεχόμενο να κλείσει οριστικά. Το ίδιο ισχύει και για το πρακτορείο της Ελασσόνας, το οποίο υποβαθμίζεται, αγνοώντας ορισμένους πολύ βασικούς παράγοντες.

Η ανεπαρκής στελέχωση των υπηρεσιών πόσο μάλλον το οριστικό κλείσιμο των πρακτορείων της επιχείρησης μπορεί να γίνει αφορμή για ανυπολόγιστες καταστροφές, προκαλώντας ακόμα και ανθρώπινες απώλειες. Η μη συντήρηση του δικτύου –ειδικά στην επαρχία Ελασσόνας- δημιουργεί άμεσο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς με απρόβλεπτες περαιτέρω συνέπειες τόσο για μεγάλης έκτασης καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, όπως στην περιοχή του Ολύμπου, Χασίων και Αντιχασίων, όσο και για την ασφάλεια των πολιτών.

Η εξυπηρέτηση των καταναλωτών των Δήμων, θα γίνεται πλέον μόνο από την υπηρεσία στη Λάρισα, η οποία είναι ήδη υποστελεχωμένη. Συνέπεια αυτού θα είναι και η αύξηση των χρόνων αποκατάστασης, γεγονός το οποίο με την σειρά του δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σε χιλιάδες νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις/βιοτεχνίες, ενώ μπορεί να εγκυμονεί και τεράστιους κινδύνους ειδικά για ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες (πχ. άτομα με μηχανική υποστήριξη) και ευρύτερα τόσο για τις δύο περιοχές όσο και για την πόλη της Λάρισας λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης του χρόνου επέμβασης σε περιπτώσεις ανάγκης.

Η επιλογή αυτή για το κλείσιμο των πρακτορείων του Νομού, εντάσσεται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών που υποβαθμίζουν την περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία έτη σε Τύρναβο, Ελασσόνα, Αγιά και Φάρσαλα, οι κάτοικοι είδαν να αποψιλώνονται οι περιοχές από τις δημόσιες υπηρεσίες, να κλείνουν οι ΔΟΥ, τα υποκαταστήματα του ΟΤΕ και του ΙΚΑ και να υποβαθμίζονται ουσιωδώς τα Κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό: «Επιβεβαιώνει την απόφαση του ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ, για υποβάθμιση και κλείσιμο των υποκαταστημάτων και Τμημάτων της ΔΕΗ των προαναφερθεισών περιοχών και Δήμων; Σε ποιές ενέργειες θα προβεί για την ανάκληση της απόφασης –εφόσον πράγματι υφίσταται- της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ και την παραμονή και συνέχιση της λειτουργίας τους; Θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στην άμεση στελέχωση των υποκαταστημάτων και Τμημάτων της ΔΕΗ των προαναφερθεισών περιοχών και Δήμων, με εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς και να μη δημιουργήσει κίνδυνο στους εργαζόμενους τεχνικούς για ηλεκτρικό ατύχημα;»