Πολιτισμός » Νέα ταινία στην Κινηματογραφική Λέσχη

Νέα ταινία στην Κινηματογραφική Λέσχη

Νέα ταινία στην Κινηματογραφική Λέσχη

Το 1995 τέσσερις Δανοί σκηνοθέτες με πρωτεργάτες τους Λαρς φον Τρίερ και Τόμας Βίντερμπεργκ δημιούργησαν το «Δόγμα 95», ένα νέο είδος κινηματογράφησης απαλλαγμένο από τις φόρμες και την αισθητική των μέχρι εκείνη την εποχή κινηματογραφικών δεδομένων. Ο στόχος του ήταν μια ρεαλιστική δραματουργία και η αλήθεια που θα μπορούσε να αναδειχθεί μόνο από την συναισθηματική δύναμη του σεναρίου και της ερμηνείας των ηθοποιών. Το πρώτο φιλμ που πληρούσε όλους τους κανόνες του δόγματος ήταν το “Festen” (Η οικογενειακή γιορτή), η δεύτερη ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ.

Την “οικογενειακή γιορτή” του Τόμας Βίντερμπεργκ θα παρακολουθήσουν οι σινεφίλ την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. ή στις 9:30 μ.μ. στο Χατζηγιάννειο, στο πλαίσιο των προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Festen

Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται στη Δανία στη διάρκεια ενός καλοκαιρινού 24ωρου. Ο Χέλγκε, ένας πλούσιος επιχειρηματίας, πατριάρχης και κύριος του σπιτιού γιορτάζει τα γενέθλια των 60 χρόνων του. Συγγενείς και φίλοι καταφτάνουν στο σπίτι του. Ανάμεσα τους στο τραπέζι, η γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους. Ο Χέλγκε ζητάει από τον πρωτότοκο γιο του Κρίστιαν να μιλήσει για τη δίδυμη αδερφή του Λίντα που είχε πνιγεί πριν ακριβώς από ένα χρόνο.

Στα δωμάτια και τους διαδρόμους, αρχίζει σιγά σιγά να ξετυλίγεται μια ιστορία κρυφών, ερωτικών σχέσεων, ψεμμάτων και υποκρισίας που θα καταλήξει σε σκανδαλώδεις αποκαλύψεις τρομερών μυστικών και ένα ανέλπιστο, συγκλονιστικό φινάλε.

Το να επιβάλλει κάποιος στον τρόπο κινηματογράφησης τόσο περιοριστικούς κανόνες όπως αυτοί του «Δόγματος 95», μπορεί παραδόξως να αποτελέσει τον ιδανικό τρόπο να δεκαπλασιάσει τη δημιουργικότητα. Όταν η μοναδική ανησυχία είναι η ουσία της δραματουργίας, τα υπόλοιπα βοηθητικά μέσα δεν αποτελούν είδος πρώτης ανάγκης. Στην περίπτωση της «οικογενειακής γιορτής» αυτή η έκφραση της δραματουργίας απελευθερώνει μια τόσο έντονα συναισθηματική δύναμη ώστε οι αντιστοίχου περιεχομένου ταινίες να φαίνονται παιδικές.

Το σινεμά για τον Βίντερμπεργκ δεν είναι τεχνική, είναι τέχνη. Δεν είναι θέαμα, είναι συναίσθημα. Και το συναίσθημα, το αληθινό συναίσθημα, είναι αναμφισβήτητα παρόν στην «οικογενειακή γιορτή».

Παραγωγή: Δανέζικη Σκηνοθεσία:Τόμας Βίντερμπεργκ
Πρωταγωνιστούν: Ούλριχ Τόμσεν, Πάπρικα Στεν, Τόμας Μπο Λάρσεν, Τρίνε Ντίρχολμ, Χένινγκ Μόρτιζεν
Βραβεία: Μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ Κανών, βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας από την ένωση κριτικών της Νέας Υόρκης κ.α.
Διάρκεια:105′

 

Διαβάστε επίσης