Απόψεις » Παπαστεργίου Λ. » Ευεργέτες και… Τσουκάτοι
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΤΑΤΙΑΝΑΣ ΑΒΕΡΩΦ

Ευεργέτες και… Τσουκάτοι

Ευεργέτες και… Τσουκάτοι

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Όσοι από σας έχετε χρόνο σήμερα το απόγευμα, μπορείτε να περάσετε από την ισόγεια αίθουσα του Θεάτρου ΟΥΗΛ, εκεί όπου η Τατιάνα Αβέρωφ θα παρουσιάσει το νέο της βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Δέκα ζωές σε μια». Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αποτελεί μια απόπειρα της συγγραφέως να σκιαγραφήσει την ιστορική προσωπικότητα του πατέρα της Ευάγγελου Αβέρωφ, ενός πολιτικού που συνέδεσε το όνομά του με μεγάλα εθνικά ζητήματα, με την ιστορία της δεξιάς παράταξης αλλά και με την πόλη της Λάρισας.

Είναι σίγουρο πως στην εν λόγω παρουσίαση θα τρέξει ο χρόνος αντίστροφα και θα αναδειχθεί η προσωπικότητα ενός ανθρώπου, ο οποίος ανεξαρτήτως της «γεύσης» που άφησε σε πολιτικούς συνοδοιπόρους ή σε ιδεολογικούς «εχθρούς» συνδύασε το όνομά του με μια χαμένη πολιτική ιδιότητα, την οποία για να την βρει πλέον κανείς θα πρέπει να ψάξει σε ιστορικά αρχεία και βιβλία: αυτή του ευεργέτη, του αστού πολιτικού ο οποίος δώριζε την περιουσία του στη χώρα, αφήνοντας αμέτρητα κληροδοτήματα με στόχο την πολιτιστική, κατά βάση, ανάπτυξη μιας περιοχής.

Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, στο μυαλό μου τριγυρνά η ιδέα πως μια έρευνα γύρω από τους μεγάλους ευεργέτες της χώρας, γύρω από τους ανθρώπους δηλαδή που δώρισαν στο κράτος αμύθητες περιουσίες και που κατά βάση σήμερα δεν μνημονεύονται σχεδόν από κανέναν, θα ήταν μάλλον ενδιαφέρουσα. Τον ειρμό της σκέψης μου αυτής διακόπτει η είδηση που αναβοσβήνει στο πάνω μέρος της οθόνης του υπολογιστή: «την παραπομπή σε δίκη του Θόδωρου Τσουκάτου ζητά ο Εισαγγελέας Εφετών, Γαληνός Μπρης, για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens. Ο κ. Μπρης, με την πολυσέλιδη πρότασή του ζητά την παραπομπή του κ. Τσουκάτου για τις κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση του Ν1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Κατά την εισαγγελική κρίση ο κ. Θόδωρος Τσουκάτος πρέπει να δικαστεί για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων που εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του και φαίνεται να κατατέθηκαν σε δύο εμβάσματα από την SIEMENS».

Ευεργέτες και… Τσουκάτοι. Μια χώρα, μια ιστορία, (ακόμα) μια χρεοκοπία…