Λάρισα » Τρεις συγκεντρώσεις – «Χλιαρή» συμμετοχή των απεργών (ΦΩΤΟ)
ΜΑΖΙΚΟΤΕΡΗ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛ – ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΔΕΔΥ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΛΜΕ

Τρεις συγκεντρώσεις – «Χλιαρή» συμμετοχή των απεργών (ΦΩΤΟ)

Τρεις συγκεντρώσεις – «Χλιαρή» συμμετοχή των απεργών (ΦΩΤΟ)

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Πανεργατική – πανελλαδική απεργία σήμερα και τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις έδωσαν τον τόνο στη Λάρισα.

Παράλληλα, «χλιαρά» χαρακτηρίζονται τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη κινητοποίηση.

Αναλυτικά, στον ιδιωτικό τομέα, σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις της περιοχής, καταγράφηκε ευδιάκριτα η συμμετοχή στην απεργία.

Σε ότι αφορά τον Δημόσιο Τομέα στον Δήμο Λαρισαίων απήργησε το 45% των υπαλλήλων, ενώ η συμμετοχή στους καθηγητές κυμάνθηκε στο 13% και στους δασκάλους στο 10%.

ΕΚΛ ΠΑΜΕ ΝΟΕ 2014 (14)

Σαφώς η μαζικότερη των απεργιακών συγκεντρώσεων ήταν αυτή που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Τσιαπλες Γιωργος

Κουμαντζελης Θανασης

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Γιώργου Τσιαπλέ και του προέδρου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θανάση Κουμαντζέλη.

Τσιαπλές Τάσος Νοέ 2014 (1)

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές, ο οποίος και υπογράμμισε τα παρακάτω:

«Η σημερινή απεργία αποτελεί κλιμάκωση της πάλης απέναντι στη βάρβαρη επίθεση κεφαλαίου-κυβέρνησης-Ε.Ε, μετά το μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη στην Αθήνα, που έγινε με κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικροί ΕΒΕ, μικροαγρότες νέοι και γυναίκες, με τις αποφάσεις 1.000 συνδικάτων, που στέλνει το μήνυμα: Δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα των εκμεταλλευτών για να ζουν αυτοί στα πλούτη.

Αποτελεί απάντηση σε όλο το μπλόκ των δυνάμεων (παλιοί εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, αλλά και τους νέους της ΜΕΤΑ, κόμματα, πολλά αστικά ΜΜΕ), που κάνουν ότι τους έπιασε ο πόνος για το καλό και την ενότητα της εργατικής τάξης, ρίχνοντας μπόλικο «κλάμα» για τις διπλές συγκεντρώσεις, κρύβοντας ότι θέλουν «μια» συγκέντρωση με υποταγμένη την εργατική τάξη στο κεφάλαιο, στα κόμματά του, στην Ε.Ε, μόνιμο υποζύγιο ταξικής εκμετάλλευσης.

Δέστε για παράδειγμα συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ που καλούν δήθεν σε ενότητα και ανένδοτο αγώνα κατά της κυβέρνησης και των μνημονίων, σαν δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας στο Δήμο Λάρισας όμως, αποδέχτηκαν την προσφυγή της δημοτικής αρχής στα δικαστήρια κατά των σχολικών φυλάκων, την άρνηση της δημοτικής αρχής να στηρίξει οικονομικά την μετακίνηση των ανέργων και εργαζομένων στο συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη στην Αθήνα, δεν είπαν κουβέντα για το ότι πέρασαν 2 μήνες που ως ΕΚΝΛ θέσαμε τα αιτήματα για την στήριξη των ανέργων από το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς ακόμα να συζητηθούν, δεν έβγαλαν άχνα για το ότι ο δήμαρχος τους έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων σε ιδιωτική κλινική, θεωρώντας ότι η επιχειρηματική δράση στην υγεία είναι ανάπτυξη!».

ΑΔΕΔΥ ΝΟΕ 2014 (2)

Απογοητευτική ήταν η εικόνα στη συγκέντρωση του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Παπαποστόλου Δημήτρης ΝΟΕ 2014 (1)

Λίγες δεκάδες οι συμμετέχοντες στις οποίες απευθύνθηκε ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Παπαποστόλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας ο Βασίλης Πινακάς.

συγκεντρωση ΑΔΕΔΥ

Η τρίτη απεργιακή συγκέντρωση διοργανώθηκε από την ΕΛΜΕ Λάρισας και Πρωτοβάθμια Σωματεία στην πλατεία Αγίου Βησσαρίωνος.

Παπαδόπουλος Δημήτρης (4)

Σε δηλώσεις του πριν την εκκίνηση της συγκέντρωσης ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας Δημήτρης Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την ανάγκη να γίνει μία ακόμη απεργιακή συγκέντρωση, επιτέθηκε κατά του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ενώ χαρακτήρισε την πρόσφατη εκλογική διαδικασία «νόθα».

Συνάμα, σε άλλο σημείο των δηλώσεων του επισήμανε τη θέση για «αναδιάταξη του αγώνα και πραγματοποίηση γενικής απεργίας διαρκείας, ώστε να φύγουν τα Μνημόνια και η Τρόικα».

ΕΚΛ ΠΑΜΕ ΝΟΕ 2014 (22)

ΕΚΛ ΠΑΜΕ ΝΟΕ 2014 (31)

ΕΚΛ ΠΑΜΕ ΝΟΕ 2014 (33)

ΕΚΛ ΠΑΜΕ ΝΟΕ 2014 (38)

Μετά το τέλος των συγκεντρώσεων τόσο το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, όσο και η ΕΛΜΕ, πραγματοποίησαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους συμμετέχοντες να κρατούν τις… αποστάσεις ασφαλείας στις διαδρομές που ακολούθησαν.

 

ΕΚΛ ΠΑΜΕ ΝΟΕ 2014 (45)