Πολιτισμός » Ποτάμι, χωράφι, παράδοση και ποιμενική συμφωνία
ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ Η ΧΕΛΙΔΩΝΑ

Ποτάμι, χωράφι, παράδοση και ποιμενική συμφωνία

Ποτάμι, χωράφι, παράδοση και ποιμενική συμφωνία

Πολλές αναφορές στη μάνα γη έκανε στην ομιλία του για τα παραδοσιακά όργανα και την παράδοση στο Λαογραφικό ο Καρδιτσιώτης στην καταγωγή πρόεδρος του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας. Πήρε το μπουκάλι με το εμφιαλωμένο νερό που είχε στο τραπέζι το σήκωσε στο χέρι του και μίλησε για το ποτάμι της παράδοσης που δεν κλείνεται στο μπουκάλι. Παρομοίασε την παράδοση σαν ένα χωράφι που κληρονομείς από το γονιό σου και θα πρέπει να το καλλιεργήσεις για να παράγεις τους δικούς σου καρπούς. «Ο γονιός όργωνε το χωράφι με το άροτρο. Το παιδί του σήμερα με το τρακτέρ. Το τρακτέρ του σήμερα θα είναι το άροτρο του αύριο. Η παράδοση συνεχίζεται, αλλά το ζητούμενο είναι η πρόκληση της εποχής. Μπορείς να επιλέξεις εάν θα συνεχίσεις να καλλιεργείς το χωράφι ή εάν θα το δώσεις αντιπαροχή για να χτίσεις μεζονέτες και από γεωργός να γίνεις εισοδηματίας…». Επιλέγεις εάν θα συνεχίσεις την παράδοση…

Ποιμενική συμφωνία

Ο Λιάβας στάθηκε και στη φωτογραφία του αείμνηστου Τάκη Τλούπα με το βοσκό που ακούει ταυτόχρονα δύο κουδούνια. Ο συνδυασμός των κατάλληλων κουδουνιών (αρμάτωμα του κοπαδιού), ήταν βασικό μέλημα των τσοπάνηδων, μία τέχνη που απαιτούσε γνώση και ευαισθησία. Οι βοσκοί που ήξεραν να διαλέξουν κουδούνια άκουγαν τον ήχο τους παράλληλα πριν τα αγοράσουν και συχνά τον συντόνιζαν με τον ήχο της φλογέρας τους. Έτσι δημιουργούσαν μια … «ποιμενική συμφωνία»!

Άγνωστοι θησαυροί

Ανεκτίμητοι θησαυροί τα μουσικά όργανα που εκθέτει το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, μέρος της συλλογής του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη με 1.200 ελληνικά μουσικά όργανα από τον 18ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Ένας χώρος που κρύβει κι άλλους θησαυρούς, όπως το κουδουνοστάσιο του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας (παίζουν τα κάλαντα του Λαζάρου στο Ελληνικό Άρτας) και η χελιδόνα που βρίσκεται στις προθήκες του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.

ENTYΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης