Πολιτισμός » Στα Μετέωρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοβρύσου

Στα Μετέωρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοβρύσου

Στα Μετέωρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοβρύσου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοβρύσου, στο πλαίσιο των φθινοπωρινών δράσεών του πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή την περασμένη Κυριακή στα Μετέωρα, περιοχή μοναδικού φυσικού κάλους και σημαντικού βυζαντινού μνημείου της Ορθοδοξίας.

Επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Η πρώτη επίσκεψη ήταν στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου – Αγίου Χαραλάμπους ένα γυναικείο μοναστήρι, όπου εκεί βρίσκεται η Κάρα του Αγίου Χαραλάμπους, που φιλοξενείται στο νέο καθολικό της Ι. Μονής. Ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο της Ι. Μονής, στο οποίο συμμετέχοντες δείχνοντας ζωηρό ενδιαφέρον, θαύμασαν εκθέματα όπως μεταβυζαντινές εικόνες ,χρυσοκέντητα ιερατικά άμφια, ξυλόγλυπτους και αργυρόδετους σταυρούς, χειρόγραφους κώδικες και έργα αργυροχρυσοχοΐας.

Δεύτερος σταθμός, η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που ονομάζεται και «Μεγάλο Μετέωρο». Εκεί υπήρξε θερμή υποδοχή και πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τον υπεύθυνο υπάλληλο του μοναστηριού, στο νάρθηκα (που είναι αγιογραφημένος με τα μαρτύρια των Αγίων) και στο καθολικό. Οι εικόνες του τέμπλου ανήκουν σε διάφορες εποχές και είναι σημαντικές για την τέχνη και την παλαιότητά τους. Σπουδαίο έργο ξυλογλυπτικής είναι ο Δεσποτικός Θρόνος.. Το Ιερό βήμα που αποτελούσε το πρώτο καθολικό της Μονής, κτίστηκε από τον ιδρυτή της Μονής Άγιο Αθανάσιο το Μετεωρίτη, που πέθανε το έτος 1380 και τον διαδέχτηκε ο όσιος Ιωάσαφ. Σώζονται οι κάρες των Οσίων Κτητόρων που φυλάσσονται μέσα σε αργυρές και διακοσμημένες λειψανοθήκες και υπάρχουν τα παρεκκλήσια της Θεομήτορος (Παναγία της Μετεωρίτισσας Πέτρας), του Ιωάννη του Προδρόμου, των Αγίων Κων/νου και Ελένης και του Αγίου Νεκταρίου.

Στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Μετεώρου υπάρχει πλούσια και αξιόλογη συλλογή χειρογράφων, εικόνων και ιερών κειμηλίων. Χειρόγραφοι κώδικες, έγγραφα βυζαντινά και μεταβυζαντινά, λειτουργικά βιβλία, πατερικά κείμενα, υμνογραφικά, σπάνια έντυπα, συλλογή μουσικών και νομικών χειρογράφων και κείμενα αρχαίων συγγραφέων. Παράλληλα λειτουργεί Μουσείο αφιερωμένο στους εθνικούς αγώνες.

Η μονή Βαρλαάμ, ήταν η τελευταία στάση. Το καθολικό της Ι. Μ. είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίων Πάντων. Εδώ, εκτός από τις αγιογραφίες, τα ξυλόγλυπτα, τα άμφια και τα ιερά σκεύη, πιο εντυπωσιακά ήταν το δίχτυ και το καλάθι με το οποίο ανέβαιναν παλιά οι μοναχοί ή ανέβαζαν τα πράγματα που τους ήταν απαραίτητα, καθώς και ένα ογκώδες ξύλινο βαρέλι (χωρητικότητας 12.000 lt), στο οποίο αποθήκευαν το βρόχινο νερό για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης.

Ακολούθησε γεύμα στην Καλαμπάκα και απογευματινός καφές στα Τρίκαλα.

Ο Σύλλογός μας ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση και στην υλοποίηση της δράσης αυτής, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες».