Λάρισα » «Οι αγοροπωλησίες ακινήτων μειώθηκαν 72,30%»

«Οι αγοροπωλησίες ακινήτων μειώθηκαν 72,30%»

«Οι αγοροπωλησίες ακινήτων μειώθηκαν 72,30%»

Στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο «Domotel Xenia» στο Βόλο, από την Τράπεζα EUROBANK, υπό την αιγίδα του ΤΕΕ ΠΕ Μαγνησίας και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, με θέμα «Η Στεγαστική Πίστη ως μοχλός ανάπτυξης της Κτηματαγοράς στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον», ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας κ. Ιωάννης Κόνσουλας, απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Κυρίες και κύριοι,
παρόλο που είμαι της κλασσικής κατεύθυνσης και όχι της πρακτικής θα χρησιμοποιήσω στατιστικά στοιχεία, που αποτυπώνουν τη συρρίκνωση της αγοράς ακινήτων τα τελευταία χρόνια:

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας εθνικού κτηματολογίου α΄ τριμήνου 2014 της ΤτΕ από τις 40.000 περίπου αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν το έτος 2008, περιοριστήκαμε στις 12.500 χιλιάδες το προηγούμενο χρόνο και στα 1500 περίπου το πρώτο τρίμηνο του 2014, όπου καταγράφεται μια ραγδαία πτώση των πράξεων σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 (-52,2%) και είναι μια περίοδος που οι Συμβολαιογράφοι απείχαμε από τα καθήκοντά μας λόγω της ασάφειας και των αδικιών του νόμου για το φόρο υπεραξίας. Η αύξηση των αγοραπωλησιών του τελευταίου τριμήνου του 2013 ήταν ενδεχομένως συγκυριακή και σχετίζεται με την προαναγγελθείσα εισαγωγή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων και την επέκταση της εφαρμογής του «πόθεν έσχες», από την 1/1/2014.

Η καταγεγραμμένη συνολική μείωση του όγκου των πράξεων αγοραπωλησίας από το 2008 έως και το 2013 ανέρχεται σε -72,30%.

Ανάλογα, όμως είναι και τα στατιστικά στοιχεία της χορήγησης στεγαστικών δανείων, δυσανάλογα όμως αν τα συγκρίνουμε μεταξύ τους… Οι στρόφιγγες των τραπεζών, για να χρησιμοποιήσω έναν
επίκαιρο δημοσιογραφικό όρο, είχαν ανοίξει και το χρήμα έρεε άφθονο: το 2007 εκταμιεύθηκαν περίπου 15 δις ευρώ. Έξι χρόνια μετά, το προηγούμενο δηλαδή έτος, το 2013, για στεγαστικές ανάγκες εκταμιεύθηκαν μόνο 200 εκατομμύρια ευρώ.

Τέσσερις θεωρώ ότι είναι οι παράγοντες που έχουν βυθίσει την κτηματαγορά στη χώρα μας:

  • Η έλλειψη ρευστότητας των πολιτών
  • Η σχεδόν μηδενική δανειοδότηση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
  • Η υπερφορολόγηση των ακινήτων και η αστάθεια στο φορολογικό καθεστώς που γενικότερα διέπει τα ακίνητα
  • Η ολοένα αυξανόμενη γραφειοκρατία, που διέπει τις συμβολαιογραφικές πράξεις.

Για τους δύο τελευταίους παράγοντες αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το Κράτος, το οποίο κατάφερε να καταστρέψει τη μία από τις δύο ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας, την οικοδομή, με την υπέρμετρη φορολόγηση, η οποία έκανε την επένδυση στα ακίνητα ασύμφορη.

Η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα η οικοδομή, με τα 150 επαγγέλματα γύρω από αυτήν, με τους μεταποιητικούς και τους τριτογενείς της κλάδους, να χάσει το 90% της οικονομικής της δραστηριότητας από το 2009 ως σήμερα, μειώνοντας το ΑΕΠ κατά 13 ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες!

Η ίδια πολιτική είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να βιώνουν την απαξίωση της περιουσίας τους, μια και από την αρχή της κρίσης μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους καταγράφεται μείωση των τιμών των ακινήτων 35% κατά μέσο όρο, θα ξεπεράσει δε το 41% η μέση υποχώρηση, προτού σταθεροποιηθούν οι τιμές.

Η ΤτΕ στη σχετική της έκθεση εκτιμά ότι η ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών εξαρτάται κυρίως από την σταθερή ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως δε μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, αν δε δοθεί ώθηση στην κτηματαγορά και στην οικοδομή γενικότερα, με την κατάργηση της σοβιετικού τύπου χαοτικής γραφειοκρατίας, που επικρατεί σήμερα και με την αλλαγή στη φορολογία της κτήσης και κατοχής ακίνητης περιουσίας.

Ο φόρος υπεραξίας εμπεριέχει πολλές αδικίες, ο δε Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα πρέπει να καταργηθεί και να θεσπισθεί ένας φόρος για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στα πρότυπα παλαιότερων νόμων και ο οποίος θα πρέπει να είναι δίκαιος και δε θα τιμωρεί, όπως σήμερα, τον ιδιοκτήτη αυτής και δη τον μικροϊδιοκτήτη.

Και ο ΕΝΦΙΑ σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας δίκαιος φόρος, όπως τις τελευταίες μέρες προσπαθούν να μας πείσουν. Και δεν είναι φόρος μεγαλοϊδιοκτητών μόνο. Είναι ένας φόρος που βαρύνει και αυτόν που έχει ένα μικρό διαμέρισμα ή ένα σπιτάκι, το οποίο απέκτησε με τους πολλάκις φορολογηθέντες κόπους μιας ζωής ή με δανεισμό για να στεγάσει την οικογένειά του. Είναι ένας φόρος, ο οποίος και σύμφωνα με την πεμπτουσία της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ, επιβάλλεται ουσιαστικά σε ανύπαρκτη περιουσία.

Κυρίες και κύριοι
από μένα ακούσατε για την πραγματικότητα. Οι τάσεις της αγοράς, οι ενδείξεις και τα στατιστικά που θα ακούσετε στη συνέχεια από τους σημερινούς εισηγητές θα είναι μάλλον πιο ευχάριστα και οι αριθμοί θα ευημερούν.

Εκτός όμως από τους αριθμούς θα πρέπει να ευημερούν και οι πολίτες, σε ένα κράτος δικαίου, σε ένα κράτος πρόνοιας, σε ένα κράτους που σέβεται τους πολίτες και ιδιαίτερα τις θυσίες που αυτοί έκαναν τα τελευταία χρόνια.

Σας ευχαριστώ

Παρεμπιπτόντως και με αφορμή τη σημερινή διαμαρτυρία των συμπολιτών μας θα ήθελα να σας αναφέρω ότι: 1) Η δε ελληνική συμβολαιογραφία είχε καταθέσει έγκαιρα και εμπεριστατωμένα τις προτάσεις για την τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίες όμως, για μια ακόμα φορά, δε λήφθηκαν υπόψιν και 2) Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΣΕΛ το μήνα Μάιο του τρέχοντος έτους είχε ζητήσει από την πολιτική ηγεσία της χώρας την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης ή κύριας κατοικίας για πέντε (5) χρόνια».