Οικονομία » Η ΔΡΑΣΗ για την 15ετία

Η ΔΡΑΣΗ για την 15ετία

Η ΔΡΑΣΗ για την 15ετία

«Η κατάργηση της δεκαπενταετίας να μην οδηγήσει σε «εξαφάνιση» των εισφορών των ασφαλισμένων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΡΑΣΗ.

Πιο αναλυτικά:

Η κατάργηση της δεκαπενταετίας για την παροχή της κατώτατης σύνταξης πρέπει να γίνει σταδιακά και να αφορά μόνο ασφαλισμένους που έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στην αλλαγή, επειδή είναι σχετικά νέοι σε ηλικία ή νεοεισερχόμενοι στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αν η αλλαγή του συστήματος γίνει χωρίς μεταβατική περίοδο και αφορά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ασφαλισμένους, θα τούς οδηγήσει σε απόγνωση, καθώς παρά το ότι έχουν καταβάλλει κάποιες εισφορές, δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Κινδυνεύουν κυρίως γυναίκες με λίγα χρόνια ασφάλισης, άνεργοι κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά και οι ασθενέστεροι συμπολίτες μας, όπως μετανάστες και παλιννοστούντες. Οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν εισφέρει στο σύστημα επί δεκαπενταετία και θα βρίσκονται στα 65 τους χωρίς δικαίωμα σύνταξης. Το λιγότερο που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να τους επιστρέψει τις εισφορές τους.

Η Δράση θέλει να θυμίσει την πρότασή της για την καθιέρωση Βασικής Εθνικής Σύνταξης για όλους, στα 67, χωρίς εισφορές, από τον προϋπολογισμό. Σοβαρό κοινωνικό κράτος δεν σημαίνει συντάξεις σε υγιείς 55άρηδες, αλλά μέριμνα για τους ασθενέστερους της κοινωνίας.