Απόψεις » Blogger » Μείναμε με το Success story στο χέρι. Του Blogger

Μείναμε με το Success story στο χέρι. Του Blogger

Μείναμε με το Success story στο χέρι. Του Blogger

Τα πράγματα εξελίσσονται πια πολύ άσχημα. Τόσο άσχημα που δυο Γερμανοί πρώην καγκελάριοι οι κ.κ. Κολ και Σρέντερ άρχισαν να τσακώνονται για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ.

Στο Successstory και στο Greecovery και τα υπόλοιπα φαιδρά δεν τσίμπησε κανείς πλην κάποιων παραδοσιακά αφελών ψηφοφόρων-τηλεθεατών. Ειδικότερα δεν τσίμπησαν οι αγορές και τιμώρησαν την Ελλάδα με δραματικό τρόπο τις προηγούμενες εβδομάδες. Καθώς το μνημόνιο τελειώνει και πρέπει επειγόντως να αντικατασταθεί με κάτι άλλο, εμφανίστηκε ξανά μπροστά μας το φάσμα της χρεοκοπίας της κατάρρευσης και της εξόδου από το ευρώ.

Για να φτάσουμε εδώ χρειάστηκαν πολλά:

Χρειάστηκε να ειπωθούν χιλιάδες ψέματα και μισές αλήθειες για μια πενταετία. Χρειάστηκε μια ακόμη κυβέρνηση να μας παραμυθιάσει χωρίς καμία συστολή και να επιχειρήσει να μας πείσει ότι σωζόμαστε, ότι πάμε καλά ότι ζυγώνει η μεταμνημονιακή εποχή.

Για να φτάσουμε εδώ χρειάστηκε η κυβέρνηση να δώσει ηρωικές μάχες για να μην εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που είχε από το ΔΝΤ ώστε να θέσει θέμα βιωσιμότητας του χρέους. Εγκλωβισμένη στο Success story που η ιδία έφτιαξε περίμενε σιωπηλά από τους Γερμανούς και τους ευρωπαίους εταίρους, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους οι οποίες μιλούσαν για βιωσιμότητα του χρέους άμα την εμφάνιση πρωτογενών πλεονασμάτων. Συμφωνία που τελικά οι ευρωπαίοι και οι Γερμανοί δεν τήρησαν στο βαθμό που και η χώρα μας δεν διεκδίκησε τα συμφωνηθέντα. Αντίθετα περιχαρείς όλοι τους άκουγαν τον Σαμαρά να μιλά για Successstoryκαι για βιώσιμο χρέος. Και ενώ ο Σαμαράς έβλεπε στα συχαρίκια στήριξη στο ψέμα του για πιθανή έξοδο στις αγορές, οι ίδιοι ήταν περιχαρείς γιατί ακύρωνε από μόνος του την συμφωνία για την βιωσιμότητα του χρέους. Αφαιρούσε την δυνατότητα του να θέσει αργότερα το θέμα.

Τελικά η Ελλάδα θα χάσει και την έξοδο στις αγορές και το θέμα χρέους και το φάσμα της χρεοκοπίας της κατάρρευσης επέστρεψε.

Για να φτάσουμε εδώ χρειάστηκε να γίνει επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής που υφιστάμεθα ως χώρα. Και υπήρξε επικοινωνιακή διαχείριση στην ύφεση, την ανεργία, τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα, τη μετανάστευση. Χρειάστηκε να αποσιωπηθεί πλήρως ότι το μνημόνιο δεν είναι ο μηχανισμός διάσωσης της χώρας. Αποσιωπήθηκε ότι το μνημόνιο λειτούργησε μόνο για να δώσει χρόνο και χρήμα στις τράπεζες ώστε να ξεφορτώσουν τα ομόλογά τους στα κράτη και στους λαούς.

Τα τρία μεγάλα εγκλήματα της εποχή μας καταγράφονται ως εξής:

  • Δεν ζητήσαμε να ρυθμιστεί το χρέος μας ποτέ μέχρι τώρα.
  • Ειπώθηκε από τον Παπανδρέου το πρώτο μεγάλο ψέμα για το μνημόνιο ως μηχανισμός διάσωσης
  • το οποίο ακλούθησε ένα δεύτερο μεγάλο ψέμα του Σαμαρά για το Successstory.

Τα ψέματα όμως μικρά ή μεγαλύτερα τέλειωσαν. Οι συναντήσεις στο Παρίσι ξεχάστηκαν και οι εξαγγελίες για το τέλος της τρόικα δεν άντεξαν. Εκλιπαρούμε εκ νέου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν ώστε να τελειώσει η νιοστή αξιολόγηση. Περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει μετά το μνημόνιο και τα πράγματα εξελίσσονται πια πολύ άσχημα. Υπάρχουν και εθνικά θέματα που «τρέχουν» ταυτόχρονα. Όχι τυχαία Σαμαράς, Τσίπρας και Παπούλιας μίλησαν για συναίνεση αυτή την εβδομάδα.