Αρχική » Λάρισα » Η ανασφάλεια… «παγώνει» το νομό Λάρισας
ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Η ανασφάλεια… «παγώνει» το νομό Λάρισας

Η ανασφάλεια… «παγώνει» το νομό Λάρισας

«Τα πάρεργα που καλούνται να εκτελέσουν οι αστυνομικοί… κόβουν καθημερινά 60 άτομα από την ασφάλεια του πολίτη»

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Σοκαρισμένοι παρακολουθούν οι πολίτες του νομού Λάρισας τα περιστατικά βαριάς εγκληματικότητας να πλήττουν την περιοχή, ενώ αυτή η κατάσταση έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο έντονο το αίσθημα ανασφάλειας.

Τελευταίο και συγκλονιστικό περιστατικό ήταν η αιματηρή ληστεία ηλικιωμένου ζευγαριού στα ορεινά Αμπελάκια πριν από τρεις εβδομάδες. Αδίστακτοι εγκληματίες χτύπησαν το ανδρόγυνο στην προσπάθειά τους να κλέψουν όσα αντικείμενα αξίας βρίσκονταν στο σπίτι. Η εξέλιξη ήταν τραγική καθώς μετά από μάχη δύο εβδομάδων ο 75χρονος Δημήτρης Σαμαράς, γνωστός Λαρισαίος επιχειρηματίας, κατέληξε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας συνεπεία των βαρύτατων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων που του επέφεραν οι δολοφόνοι.

Αυτή η υπόθεση ήρθε ως συνέχεια ενός ακόμη θανάτου που βρήκε πολίτης του νομού πριν από οκτώ μήνες στο χωριό Νέα Λεύκη. Τότε και πάλι αιμοσταγείς ληστές χτύπησαν βάρβαρα τον 76χρονο συνταξιούχο αγρότη Χρήστο Καϊσούδη, όπως και την σύζυγο του, ζητώντας τους χρήματα και χρυσαφικά. Οι κακώσεις ήταν βαρύτατες και ο 76χρονος «έφυγε» λίγες ώρες μετά το συμβάν.

Βέβαια θα πρέπει να καταγραφεί ότι και πάλι στο ίδιο χωριό λίγα χρόνια πριν είχε πέσει θύμα ληστείας ένας ηλικιωμένος, ενώ στο αστυνομικό δελτίο καταγράφονται πλέον τακτικά αντίστοιχης βαρβαρότητας περιστατικά.

Όμως, πέρα από την βαριά εγκληματικότητα, στο νομό Λάρισας δρουν σπείρες που στόχο έχουν το πλιάτσικο. Χαρακτηριστικά είναι όσα συνέβησαν τον περασμένο Μάιο, όταν συμμορία ξεκίνησε τη δράση της από το Μακρυχώρι, πέρασε απ’ τους Γόννους και μέσα σε λίγες ώρες ολοκλήρωσε το καταστροφικό της έργο στην ορεινή Καλλιπεύκη. Τότε εκλάπησαν αυτοκίνητα, «ανοίχτηκαν» σπίτια και καταστήματα, με τους κλέφτες να δρουν ανενόχλητοι και να διαφεύγουν σαν …«κύριοι».

Αντίστοιχες περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων, όπως επίσης και πολλές απόπειρες, θα ήταν δυνατόν να αναφερθούν για να οδηγήσουν ανεπιφύλακτα στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα (αν)ασφάλειας.

«Τεράστιο έλλειμμα αστυνόμευσης»

Πέρα, όμως, από τους πολίτες πλέον το αίσθημα ανησυχίας διατυπώνεται και από τοπικούς παράγοντες της δημόσιας ζωής. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται στην επιστολή που απέστειλε ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Κολλάτος, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Το περιστατικό κλοπής και θανάσιμου τραυματισμού Δημότη μας στα Αμπελάκια στις 24/10/2014 έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από παρόμοια περιστατικά σε άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου μας.

Έρχεται το περιστατικό αυτό να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας. Ένας Δήμος που εκτείνεται από τις παρυφές της Λάρισας μέχρι την Πιερία.

Την ευθύνη της αστυνόμευσης στην περιοχή μας έχει το Α/Τ Περιφέρειας που συνήθως έχει ένα περιπολικό ανά βάρδια με αρμοδιότητα όλο το Νομό πλην της πόλης της Λάρισας και το Α/Τ Ραψάνης το οποίο και δεν είναι επαρκώς επανδρωμένο και στερείται αξιόπιστου οχήματος.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν η παρουσία της αστυνομίας που θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην εκδήλωση εγκληματικών ενεργειών είναι ελλιπής έως και ανύπαρκτη».

ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ ΒΡΑΔΥ«Αυξητική η τάση της εγκληματικότητας»

Πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάσταση που επικρατεί στο νομό μπορούν να εξαχθούν από την πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας.

«Δυστυχώς το περιστατικό στα Αμπελάκια ως συνέχεια της τραγικής δολοφονίας στη Ν.Λεύκη, μας δείχνει ξεκάθαρα ότι έχουμε αύξηση και “αποκέντρωση” της βαριάς εγκληματικότητας» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας Θανάση Νταβούρα και του ζητήσαμε να μας διευκρινίσει αυτή τη θέση. «Πράγματι παρατηρείται αποκέντρωση του εγκλήματος τόσο από την Αθήνα προς την επαρχία, όσο και από τις μεγάλες επαρχιακές πόλεις προς την ύπαιθρο» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νταβούρας θέτει με ένταση το θέμα των πάρεργων που εκτελούν αστυνομικοί και σε τοπικό επίπεδο. «Όσο υπάρχουν πάρεργα τόσο θα υπάρχουν προβλήματα» δηλώνει και αναλύει τη διασπορά δυνάμεων: «Κάθε μήνα 20 έως 25 αστυνομικοί από το νομό Λάρισας πηγαίνουν στην Ορεστιάδα στο πλαίσιο της επιχείρησης “Ασπίδα” που διεξάγεται στον Έβρο από τον Αύγουστο του 2012 και έχει να κάνει με την λαθρομετανάστευση.

Επτά άτομα από τα δύο Αστυνομικά Τμήματα της Λάρισας απασχολούνται με την επίδοση εγγράφων.

Τριάντα αστυνομικοί περιπολούν έξω από τις φυλακές, όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαθέσει 130 άτομα στην υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης των Φυλακών Λάρισας.

Τέσσερα άτομα φυλάνε μνημεία που σχετίζονται με την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας κ.α.».

«Όλα αυτά δείχνουν ότι καθημερινά 60 άτομα, μάχιμοι αστυνομικοί, δεν ασχολούνται με την ασφάλεια του πολίτη» δηλώνει.

«Εάν υπάρξει αναδιάταξη δυνάμεων και απαλλαγούν οι αστυνομικοί από τα πάρεργα τότε ο νομός Λάρισας θα αστυνομεύεται καλώς» τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας. Συνάμα θέτει την αυξημένη γραφειοκρατία που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί, ενώ αναφέρεται και σε μια σειρά άλλες δραστηριότητες (π.χ. γήπεδα, παρελάσεις κ.α.) που στερούν δυνάμεις απ’ την πραγματική αστυνόμευση.

20625

20625

Ο κ. Νταβούρας επισημαίνει ότι «ο νομός Λάρισας δεν είναι ανοχύρωτος», σπεύδει να προσθέσει όμως ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πετύχει το μέγιστο σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση του αγαθού της ασφάλειας».

Στην πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας επισημαίνεται πως «προσπαθήσαμε και πετύχαμε τα τελευταία δύο χρόνια, με τη σύμφωνη γνώμη και της διοίκησης, σκεφτόμενοι όχι μικροσυνδικαλιστικά αλλά σύμφωνα με τις ανάγκες των συναδέλφων των περιφερειακών Α.Τ. και την ασφάλεια των συμπολιτών μας, να ενισχυθούν αστυνομικές υπηρεσίες οι οποίες είχαν αφεθεί στη κυριολεξία στη μοίρα τους. Έτσι η δύναμη του Α.Τ. Ραψάνης και της Αγιάς σχεδόν διπλασιάστηκε». Παράλληλα, όμως τονίζεται: «έχουμε θέσει με προηγούμενες γραπτές και προφορικές παρεμβάσεις μας στα Μ.Μ.Ε. την αναγκαιότητα ενός «Αστυνομικού Καλλικράτη». Ένας δήμος, ένα ισχυρό Αστυνομικό Τμήμα. Δεν είναι δυνατόν το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Λάρισας να αστυνομεύει στη κυριολεξία σχεδόν το μισό Νομό».

Ο πρόεδρος της ΕΑΛ καλεί τους πολίτες να βοηθούν την Αστυνομία όταν κάτι ύποπτο υποπίπτει στην αντίληψή τους

Κλείνοντας η ερώτηση που απευθύνουμε στον κ. Νταβούρα έχει να κάνει με τις τάσεις που παρουσιάζει η εγκληματικότητα και σε τοπικό επίπεδο. «Όποιος πει ότι η εγκληματικότητα δεν έχει αυξητικές τάσεις και στο νομό Λάρισας… κοιμάται με τα τσαρούχια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Επιστροφή επάνω