Πολιτισμός » Έργα της Σωτηρίας Ζορμπά στην CASK gallery

Έργα της Σωτηρίας Ζορμπά στην CASK gallery

Έργα της Σωτηρίας Ζορμπά στην CASK gallery

Η έκθεση «hiatus» της Σωτηρίας Ζορμπά θα εγκαινιαστεί την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου στις 9 μ.μ. στην CASK gallery. Η τρίτη από τις πέντε κυλιόμενες ατομικές εκθέσεις στο πλαίσιο του προγράμματος CASK_up. Η CASK gallery εγκαινιάζει την καινούργια χρονιά, παρουσιάζοντας ένα project το οποίο έχει σαν στόχο την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών. Το project CASK_up startup platform καθιερώνεται σαν ένα ετήσιο γεγονός προβολής νέων ιδεών. Για τους δημιουργούς δίνεται ένα πεδίο δράσης, στο οποίο μπορούν να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να τις παρουσιάσουν.

Για την ίδια την gallery και τον θεσμό, αυτή η δράση αποτελεί πεδίο έρευνας και συνεχούς ενημέρωσης, με τρόπο τέτοιο ώστε να συμμετέχει ενεργά στην σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία την στιγμή της γέννησής της. Με την έναρξη κάθε φορά του συγκεκριμένου project, η CASK gallery, επιλέγει μια σειρά νέων καλλιτεχνών οι οποίοι διαδοχικά παρουσιάζουν το έργο τους σε μικρής διάρκειας ατομικές εκθέσεις ή σε ομαδικές εκθέσεις με κοινή θεματική. Με την έναρξη της φετινής εκθεσιακής περιόδου, πέντε νέοι καλλιτέχνες, παρουσιάζουν το έργο τους, υπό την μορφή κυλιόμενων ατομικών εκθέσων, με διάρκεια δύο εβδομάδων η κάθε μία.

Η σειρά έργων hiatus αποτελεί μία σπουδή πάνω στη σχέση συμμετρίας – ευμετρίας και την προβολική της επιρροή στην ψυχοσύνθεση δημιουργού και θεατή. Με οπτικό ερέθισμα τα ψυχολογικά test του Rorschach, ο άξονας, το κέντρο, το μαύρο και οι δυναμικές εικόνες χρησιμοποιούνται εργαλειακά για να δοκιμάσουν τα υποκειμενικά όρια της ερμηνείας των έργων. Hiatus είναι η σχισμή, το κενό, η διαίρεση. Αφηρημένες υβριδικές φόρμες αμφιταλαντεύονται μεταξύ του κενού και του άδειου, του κέντρου και του χάσματος, πυροδοτώντας το πολιτιστικό ασυνείδητο του θεατή να λειτουργήσει ως προβολικό εργαλείο των εμπειριών και των βιωμάτων του. Παράλληλα η ισορροπία και η επιβλητικότητα των μορφών προδίδουν την εμμονική ενασχόληση του δημιουργού με το δίπολο συμμετρία – αρμονία και το ρυθμό της δημιουργικής πράξης που από μόνης της λειτουργεί ως ψυχαναλυτικό μέσο.  Με τη χρήση της διπλοτυπίας και την εισαγωγή ενός κεντρικού άξονα (hiatus) μεθοδολογείται μια πιο απόλυτη τεχνική προσέγγιση που αποσκοπεί στη συμμετρία, αλλά που ταυτόχρονα επηρεάζεται από μη ελέγξιμους παράγοντες όπως η ρευστότητα του υλικού και η χειρονακτική διαδικασία, πράγμα που καταλήγει σε ένα πιο ευμετρικό αποτέλεσμα και πιο οργανικές μορφές.

Τα χαρακτηριστικά αυτά εμφανίζονται και στη video εγκατάσταση, όπου ο θεατής εισέρχεται σε ένα περιβάλλον με οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα στο οποίο υποβάλλεται σε μία ψυχολογική κατάσταση ύπνωσης – ενδοσκόπησης. Η hiatus σίγουρα δε θέτει απλά τις συνισταμένες ενός ψυχολογικού πειράματος, αλλά αποσκοπεί στο να επαναπροσδιορίσει την επικοινωνία και την ταύτιση ή μη ταύτιση ερμηνειών του έργου μεταξύ δημιουργού – θεατή.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΖΟΡΜΠΑ

Η Σωτηρία Ζορμπά γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, με καθηγητή τον Ι. Φωκά, από το 2008 έως το 2014.Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, workshops, residencies και φεστιβάλ τέχνης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.