Πολιτισμός » Ταινία για το σχολικό εκφοβισμό

Ταινία για το σχολικό εκφοβισμό

Ταινία για το σχολικό εκφοβισμό

Η δεύτερη κινηματογραφική δράση «Σινεμά και Εκπαίδευση» που διοργανώνεται από το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας, αφορά στο μεγάλο σύγχρονο πρόβλημα αυτό του Σχολικού εκφοβισμού το Σάββατο 22 Νοεμβρίου στις 18:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.

Ο σχολικός εκφοβισμός, ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου και αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών, με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, σεξουαλικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο), με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Σε ένα σχολείο λοιπόν που από χώρος μάθησης και επικοινωνίας, μετατρέπεται σε χώρο βίας και αναστάτωσης κανένας δε μπορεί να μένει απαθής.

Με αφετηρία και ερέθισμα την ομώνυμη ταινία του Ισπανού σκηνοθέτη Josetxo San Mateo «Bullying», η δράση θα περιλαμβάνει: Προβολή της ταινίας, Εισήγηση για το σχολικό εκφοβισμό από τον εκπαιδευτικό και κριτικό κινηματογράφου κ. Νίκο Αρτινό και την ψυχολόγο κ. Ολυμπία Καλαμπαλίκη και Συζήτηση – Προτάσεις – Σχετική φιλμογραφία και βιβλιογραφία και συμπεράσματα.

Η δράση απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς- γονείς, αλλά και μαθητές.

Δηλώσεις συμμετοχής: seminaria@outlook.com   ή στο τηλέφωνο: 6906776828.

ΤΑΙΝΙΑ: BULLYING (2009)

Ισπανική ταινία του Josetxo San Mateo με τους Albert Carbo και Joan Carles Suau

Διάρκεια: 102΄

Ο Τζόρντι και η μητέρα του μετακομίζουν στην Βαρκελώνη. Εκεί ο Τζόρντι εγγράφεται στο λύκειο της περιοχής ενώ η μητέρα του βρίσκει δουλειά σ’ ένα νοσοκομείο (είναι νοσηλεύτρια). Σταδιακά ο Τζόρντι γίνεται στόχος του συμμαθητή του Νάτσο και της συμμορίας του. Οι επιθέσεις γίνονται όλο και πιο βίαιες με τον Τζόρντι να μην μπορεί να αμυνθεί. Μια σειρά από ταπεινώσεις και εξευτελισμούς περιμένουν τον Τζόρντι. Στην αρχή ο Νάτσο και η παρέα του, τον χλευάζουν και στη συνέχεια τον χτυπούν επανειλημμένα. Στη συνέχεια τον εξαναγκάζουν να συμμετάσχει σε σεξουαλική πράξη με μια συμμαθήτριά του καθώς τον βιντεοσκοπούν.