Οικονομία » Tι ζητά το ΕΚΛ για τους ανέργους

Tι ζητά το ΕΚΛ για τους ανέργους

Tι ζητά το ΕΚΛ για τους ανέργους

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, στο πλαίσιο της δράσης της για την διεκδίκηση μιας σειράς μέτρων οικονομικής στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους, οργανώνει μια σειρά παρεμβάσεις προς την Κυβέρνηση, τον ΟΑΕΔ, άλλες υπηρεσίες, την Περιφέρεια και τους Δήμους, διεκδικώντας την ικανοποίησή τους από κάθε ένα φορέα απ’ αυτούς.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε και έγινε η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 31/10/14, με βάση το υπόμνημα με τα συγκεκριμένα αιτήματα για την οικονομική ανακούφιση των ανέργων που διεκδικεί το ΕΚΝΛ, τα οποία ζήτησε να ικανοποιηθούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλία.

Το ΕΚΛ σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Τα αιτήματα που διεκδικεί από την περιφέρεια, είναι τα παρακάτω:

 1. Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά στους Παιδικούς Σταθμούς. Να γίνουν δεκτά στη δύναμη των βρεφονηπιακών σταθμών όλα τα παιδιά των οικογενειών που κάνουν αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με πλήρη και σταθερή δουλειά. Να δημιουργηθούν και νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 2. Καθημερινό δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές στα δημόσια σχολεία.
 3. Εξασφάλιση του δωρεάν εμβολιασμού όλων των παιδιών, αλλά και των ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όσες φορές χρειάζεται.
 4. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, με θεώρηση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων χωρίς προϋποθέσεις.
 5. Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και απλήρωτων, όπως και των μαθητών, σπουδαστών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (υπεραστικό και αστικό ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, καράβια), μείωση κατά 50% των εισιτηρίων για όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
 6. Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια, όχι στην εκχώρηση του οδικού δικτύου στους επιχειρηματικούς ομίλους.
 7. Πάγωμα των χρεών στην περιφέρεια, δήμους, δημόσιο, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις για ανέργους, απλήρωτους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και απαγόρευση κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας με σημερινή αντικειμενική αξία 300.000 € και μέχρι 150 τ.μ για τη λαϊκή 4μελή οικογένεια (200.000 € και 100 τ.μ για το ζευγάρι).
 8. Να ενοικιασθεί ένα από τα κλειστά ξενοδοχεία της Λάρισας, με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου Λάρισας, για τις ανάγκες στέγασης, όσων αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκιο και τους γίνεται έξωση.
 9. Να ενοικιασθούν με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, της Περιφέρειας και του Δήμου Λάρισας, κλειστά ξενοδοχεία για να στεγαστούν σπουδαστές, παιδιά ανέργων ή φτωχών οικογενειών που σπουδάζουν στην πόλη μας και δεν καλύπτονται από τις σπουδαστικές εστίες.
 10. Δημιουργία κρατικής αγοράς, που θα συγκεντρώνει και θα διαθέτει τρόφιμα, είδη ένδυσης, υπόδησης και υγιεινής σε ανέργους, απλήρωτους, μερικώς απασχολούμενους και χαμηλοσυνταξιούχους.
 11. Να επαναλειτουργήσει ο ΟΕΚ, εξυπηρετώντας τους σκοπούς της ίδρυσης του. Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση νέων Εργατικών Κατοικιών στις συνοικίες Τούμπας και Αγίου Θωμά. Να γίνουν επίσης νέες εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα Φαλάνης, Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης.
 12. Κατασκευή νέων σπουδαστικών εστιών για τους σπουδαστές του ΤΕΙ και της Ιατρικής-Βιοχημείας, που θα καλύψουν δωρεάν την ανάγκη στέγασης πολλών σπουδαστές.
 13. Καμία απόλυση συμβασιούχων, αλλά μονιμοποίηση τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και όχι με ελαστικές μορφές εργασίας και τα άθλια προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Κανένας εργαζόμενος στα προγράμματα απασχόλησης να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ και να πληρώνεται κάθε μήνα, να έχει πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
 14. Άμεσα μαζικές προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους εργασίας.
 15. Έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών σε δήμους που δεν έχουν ή δεν καλύπτουν τις ανάγκες.
 16. Να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια Ζάχαρης και Οινοπνεύματος στη Λάρισα, με ευθύνη του κράτους.
 17. Κατασκευή δημόσιου κέντρου αποκατάστασης, δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής στη Λάρισα, 4 Κέντρα Υγείας στην πόλη της Λάρισας με ευθύνη του κράτους.
 18. Κατασκευή σχολείων όπου χρειάζονται με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
 19. Κατασκευή σπουδαστικών εστιών για το ΤΕΙ και για τους φοιτητές Ιατρικής, Βιοχημείας, κατασκευή του κτιρίου της σχολής Βιοχημείας.
 20. Κατασκευή νέων κτιρίων του ΙΚΑ Λάρισας και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
 21. Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, των ΚΕΚ και των ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται τους ανέργους.

Δυστυχώς, η Περιφερειακή Αρχή, απέδειξε ότι μόνο στα λόγια αναγνωρίζει την άσχημη κατάσταση των ανέργων και το δίκιο των αιτημάτων του Εργατικού Κέντρου.

Η Περιφερειακή αρχή, δια του περιφερειάρχη αναλώθηκε σε γενικολογίες και ευχολόγια, χωρίς να δεσμευτεί για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων του ΕΚΝΛ που θέσαμε, λέγοντας ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να ασκήσει πολιτική καταπολέμησης της ανεργίας, παραπέμποντας την ευθύνη στην κυβέρνηση και για ορισμένα άλλα ζητήματα στους δήμους, αποσιωπώντας ότι η περιφερειακή αρχή αποδέχεται και στηρίζει αυτές τις πολιτικές που οξύνουν την ανεργία και την εκμετάλλευση.

Στην ίδια ρότα κινήθηκε και η αξιωματική αντιπολίτευση με την τοποθέτηση της εκπροσώπου της, ενώ ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, αντί να στηρίξει τα αιτήματα για την ανακούφιση των ανέργων, επιτέθηκε για άλλη μια φορά στους μετανάστες καταλογίζοντάς τους ουσιαστικά την ευθύνη για την ανεργία, κρύβοντας ότι αυτή και όλα τα προβλήματα που βασανίζουν κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια είναι γέννημα του εκμεταλλευτικού συστήματος που η ίδια υπηρετεί πιστά.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, ζήτησε να παρθεί απόφαση για τα ζητήματα που αφορούν τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας και παράλληλα να στηρίξει η Περιφέρεια τα γενικότερα αιτήματα, κόντρα στις πολιτικές της Κυβέρνησης και της Ε.Ε, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε, παρά την επιμονή του.

Οι άνεργοι και οι οικογένειές τους, του Ν. Λάρισας, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τη στάση αυτή της Περιφερειακής αρχής. Να μην το βάλουν κάτω, συσπειρωμένοι στα σωματεία και στις Λαικές Επιτροπές, μαζί με το ΕΚΝΛ, να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την λήψη άμεσων μέτρων οικονομικής στήριξης όλων των ανέργων, προς την κυβέρνηση, τη δημοτική αρχή Τυρνάβου και κάθε άλλο φορέα.

Να μην αποδεχτούν να ζουν με τα ψίχουλα, την ανεργία και την φτώχεια. Να απορρίψουν την ελεημοσύνη των εκμεταλλευτών τους που τους κατάντησαν άνεργους και φτωχούς.

Να πάρουν μέρος μαζικά στην πανελλαδική – πανεργατική απεργία την Πέμπτη 27 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στην Κ. Πλατεία της Λάρισας στις 10.30 το πρωί, διεκδικώντας: Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις όσο διαρκεί η ανεργία. Να καταργηθούν τα άθλια προγράμματα απασχόλησης που ανακυκλώνουν την ανεργία και εξασφαλίζουν επιδοτήσεις στην εργοδοσία. Κατώτερο μισθό 751 ευρώ με την υπογραφή ΕΓΣΣΕ και ΚΣΣΕ με επαναφορά των κατώτερων κλαδικών μισθών στα επίπεδα του 2009. Να μην τολμήσουν να φέρουν νέο αντιασφαλιστικό νόμο, αλλά να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών, κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, κανείς εργαζόμενος ανασφάλιστος.»

Διαβάστε επίσης: