Εκπαίδευση » Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας » Επιστημονική διάλεξη

Επιστημονική διάλεξη

Επιστημονική διάλεξη

Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 18:00μμ στην αίθουσα Πολυμέσων του ΙΑΚΑ, (Νέο κτίριο, κτιριακό συγκρότημα Παπαστράτου, 6ος όροφος, αίθουσα 13) ο Δημήτρης Αντωνίου θα παραθέσει ομιλία με θέμα: « Η αδιανόητη ιστορία: το Τάμα του Έθνους και η κατασκευή του παρελθόντος στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης».

Ο Δημήτρης Αντωνίου διδάσκει στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και είναι επισκέπτης καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδος.

Στις 31 Ιουλίου του 1829, τα μέλη της Τέταρτης Εθνοσυνέλευσης ψήφισαν υπέρ της ανέγερσης του Ναού του Σωτήρος, τιμώντας έτσι “τη Θεία Πρόνοια” που απελευθέρωσε την Ελλάδα από τον οθωμανικό ζυγό. Η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι η ανάμνηση της απόφασης αυτής επέζησε σε διάφορους εκκλησιαστικούς κύκλους, οι οποίοι στα μέσα της δεκαετίας του 1960 παρουσίασαν την εν λόγω απόφαση ως ένα ανεκπλήρωτο τάμα του έθνους. Παρά τη μακρά και ιδιαίτερα σύνθετη ιστορία του, σε μεγάλο βαθμό, το εγχείρημα αυτό παρουσιάζεται σήμερα ως μία κιτς πρωτοβουλία της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Γιατί όμως; Πώς συγκροτούνται οι ιστορίες του παρελθόντος μας και τι είδους αναλυτικά εργαλεία χρησιμοποιούνται στην κατασκευή της δημόσιας ιστορίας; Έχοντας ως αφετηρία μία ιστορία χωρικής απουσίας, συνδυάζω την αρχειακή με την εθνογραφική έρευνα για να εξετάσω τον τρόπο με τον οποίο η αποσιώπηση και η συνάντηση με το αδιανόητο μορφοποιούν τη δημόσια ιστορία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης.

 

Διαβάστε επίσης: