Οικονομία » Τι θα γίνει με το «πάγωμα» των στεγαστικών
ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΗΝΥΜΑ ΔΕΝΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΛΑΛΟΥΜ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τι θα γίνει με το «πάγωμα» των στεγαστικών

Τι θα γίνει με το «πάγωμα» των στεγαστικών

Στεγαστικά δάνεια από 6 έως 7 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση, αφορά το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και όχι το σύνολο των κόκκινων και προβληματικών στεγαστικών δανείων, τα οποία ανέρχονται αθροιστικά στα 27 δισ. ευρώ.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, μάλιστα, αναφέρουν ότι το κομμάτι των εν λόγω δανείων που σύμφωνα με το σχέδιο θα «παγώσει» για 15 έτη κινείται μεταξύ των 700 εκατ – 1 δισ. ευρώ.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι για το συγκεκριμένο τμήμα του δανείου δεν θα υπάρχουν τόκοι για την επόμενη 15ετία και η επανεξέταση των όρων θα γίνεται με βάση «την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη στο βάθος του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος».

Στο ερώτημα εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή ή όχι από την τρόικα υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος απαντά: «Η τρόικα δεν θα έχει επιχειρήματα να αντικρούσει την πρόταση, καθώς το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μην χρειασθούν οι τράπεζες νέα κεφάλαια. Με την πρόταση αυτή “ενεργοποιούνται” εκ νέου όλα τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια, δίνεται ανάσα στον δανειολήπτη και καθαρίζουν οι ισολογισμοί». Όσον αφορά το αν το μέρος του δανείου που θα παγώσει, θα «κουρευτεί» οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε βάθος 15ετίας με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, την κτηματαγορά και κατά συνέπεια να μιλήσει για ποσοστό «κουρέματος»

Λάθος μήνυμα

Με δεδομένο ότι οι υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα που επικρατεί στην αγορά μετά από πέντε χρόνια ύφεσης και καταβαράθρωσης των αξιών, το σχέδιο προβλέπει την αποτίμηση των ακινήτων με βάση την εμπορική τους αξία.

Το 30% που ανέφερε ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης αποτελεί τον μέσο όρο πτώσης των τιμών των ακινήτων. «Ανάλογα την περιοχή μπορεί το ποσοστό να κινείται από 15% έως και 50%. Δεν είναι ένα ποσοστό για όλα τα ακίνητα που έχουν αγορασθεί με στεγαστικό δάνειο», αναφέρει στο Euro2day.gr έτερο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει:

«Το λάθος που έγινε από μέρος με τις δηλώσεις Δένδια ότι το εξεταζόμενο σχέδιο αφορά το σύνολο των προβληματικών στεγαστικών δανείων, δηλαδή τα 27 δισ. ευρώ, προκάλεσε αλαλούμ και μπορεί να αποβεί ζημιογόνο, καθώς στέλνει λάθος μήνυμα στον κόσμο, ο οποίος θα σκεφθεί ότι μπορεί να σταματήσει να πληρώνει με στόχο να μπει στην ρύθμιση, όποτε και όταν αυτή υλοποιηθεί».

Δύο ταχύτητες

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει στο παρασκήνιο ο… αιφνιδιασμός του μισού τραπεζικού κλάδου. Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό εξέταση σχέδιο συζητιόταν μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης και δύο τραπεζών, όπως εξάλλου αποκάλυψε και ο κ. Δένδιας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα επιτελεία των τραπεζών που δεν μετείχαν στις συζητήσεις προκλήθηκε προβληματισμός μετά τις δηλώσεις του υπουργού με αποτέλεσμα να υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις ως προς τις συνέπειες της προτεινόμενης ρύθμισης.

eyro2day.gr