Πολιτισμός » Απεβίωσε ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης

Απεβίωσε ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης

Απεβίωσε ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης

Ο ιστορικός, συγγραφέας και καθηγητής Πανεπιστημίου, Πολυχρόνης Ενεπεκίδης απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών στη Βιέννη. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε χθες η ελληνική πρεσβεία στην αυστριακή πρωτεύουσα. Επί σειρά υπήρξε καθηγητής την έδρα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βιέννης, όπου από το 1974 έως το 1992 που συνταξιοδοτήθηκε, προΐστατο του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών. Αφησε πλούσιο συγγραφικό έργο.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιστορική έρευνα σε αρχεία και βιβλιοθήκες της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ελβετίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ουγγαρίας, ενώ υπήρξε δημοφιλής ομιλητής με τις δεκάδες των διαλέξεών του στην Ελλάδα και σε πόλεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Με τις επιστημονικές του έρευνες ευρωπαϊκών αρχείων και συλλογών χειρόγραφων, θεωρείται, ότι προσπάθησε να απομυθοποιήσει τη νεότερη Ελληνική ιστορία και να την απαλλάξει από διαστρεβλώσεις.

Συνεργάστηκε με γνωστά έντυπα στην Ελλάδα, κυρίως με τις εφημερίδες «Το Βήμα», «Καθημερινή», «Μακεδονία». Από το 1955 ήταν μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Βιέννη και έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων.

Η σορός του πρόκειται να μεταφερθεί και να ενταφιαστεί στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ:

Διαβάστε επίσης: