Πολιτισμός » Τι κρύβει η οδός Μανωλάκη;
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΔΩΛ

Τι κρύβει η οδός Μανωλάκη;

Τι κρύβει η οδός Μανωλάκη;

Ονομασίες δρόμων της πόλης μας και πολλών ελληνικών πόλεων που αντιστοιχούν σε ανθρώπους που χάθηκαν και ελάχιστοι γνωρίζουν ποιοι ήταν και τι πρόσφεραν στο κοινωνικό σύνολο. Τι σημαίνει σήμερα για τους περισσότερους Λαρισαίους και ιδιαίτερα τους νέους η οδός Μανωλάκη; Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Μανωλάκης;

Μανωλάκης Θεόδωρος

Στο μεγάλο αφιέρωμα που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο συγγραφέας Βαγγέλης Κολώνας θα διαβάσει από το λεύκωμα “Η πολιτεία της σιωπής” το κείμενο που είναι αφορά στον Θ. Μανωλάκη.

Ο Θεόδωρος Μανωλάκης γεννήθηκε στη Λάρισα με καταγωγή από τη Σκόπελο. Έγινε ανθυπολοχαγός το 1901, έλαβε μέρος στην επανάσταση στο Γουδί, συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους και σκοτώθηκε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στις 5/9/1918 στη λίμνη Δοϊράνη. Ήταν 39 χρονών. Ο μεγάλος ποιητής Έζρα Πάουντ γράφει στον επίλογο του ποιήματός του “Μωμπερλυ”: “…πέθαναν μυριάδες και οι καλύτεροι για μια φαφούτα γριά, για έναν μπαλωμένο πολιτισμό. Γοητεία, χαμόγελο στο ευγενικό στόμα, γοργή ματιά που χάθηκε κάτω απ” της γης το βλέφαρο”.

Στη ματαιότητα του πολέμου, στις εκατόμβες των νεκρών, εστιάζεται το αφιέρωμα. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας θα αναφερθεί συνοπτικά στο ιστορικό της μεγάλης τραγωδίας. Ο μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης θα συνοδεύσει μουσικά αυτοσχεδιάζοντας τη δύναμη των εικόνων του ντοκιμαντέρ του BBC “Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος 1914-1918” που παραχώρησε ευγενικά το Κανάλι της Ελληνικής Βουλής.

Ο Κώστας Λαμπρούλης θα στήσει ένα θεατρικό αναλόγιο με τους ηθοποιούς του ΣμουΘ βασισμένο στο αριστούργημα του Ίρβιν Ίρβιν Σόου “Θάψτε τους νεκρούς”, ίσως το πιο αντιπολεμικό έργο που γράφτηκε ποτέ.

Η Μπέττυ Μαγρίζου θα διαβάσει αποσπάσματα από τα μυθιστορήματα του Στρατή Μυριβήλη “Η Ζωή εν Τάφω” και του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ “Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπο”.

Το πολυθέαμα θα κλείσει με συναυλία με αντιπολεμικά τραγούδια.

Διαβάστε επίσης: