Δήμοι Νομού » Δήμος Αγιάς » Ημερίδα για το Αρχοντικό Αλεξούλη

Ημερίδα για το Αρχοντικό Αλεξούλη

Ημερίδα για το Αρχοντικό Αλεξούλη

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και ο Δήμος Αγιάς, με την Κοινωφελή Επιχείρηση Καλυψώ διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα για το Αρχοντικό Αλεξούλη την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Χρυσαλλίδα στην Αγιά, ώρα 11π.μ.

Το Αρχοντικό Αλεξούλη βρίσκεται σε κομβικό σημείο του ιστορικού κέντρου της Αγιάς και ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από δωρεά της τελευταίας απογόνου Καλυψώς Αλεξούλη. Κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα, απετέλεσε την κατοικία του Αλέξη Χατζηιωάννου, που πρωτοστατούσε μαζί με τον αδελφό του Γεώργιο στο εξαγωγικό εμπόριο βαμμένων νημάτων, ενώ μοιράζονταν τα κοινοτικά αξιώματα της Αγιάς. Οι απόγονοί του έλαβαν το όνομα Αλεξούλη και συνέχισαν την εμπορική δραστηριότητα με γνωστότερο τον Κλεάνθη, ο οποίος προώθησε ιδιαίτερα το μετάξι στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Σήμερα το αρχοντικό στεγάζει την Αρχαιολογική Συλλογή Αγιάς, με περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας, η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα όλων των περιόδων από τους αρχαιολογικούς χώρους της επαρχίας, τις βυζαντινές εκκλησίες και το ΄Ορος των Κελλίων.

Στην ημερίδα θα παρουσιασθεί η ιστορία του αρχοντικού και της οικογένειας, η μελέτη αποκατάστασης που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και η μουσειολογική μελέτη για την έκθεση των συλλογών του. Θα προβληθούν τα κυριότερα αρχαιολογικά ευρήματα της Αγιάς, καθώς και τα παλιά ενθύμια του σπιτιού (βιβλία, έπιπλα, φορεσιές και παλιές φωτογραφίες), από τις οποίες προβάλλει ανάγλυφα η κοινωνία της Αγιάς του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.

Θα μιλήσουν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου, Νεκταρία Αλεξίου και Σταυρούλα Σδρόλια, οι αρχιτέκτονες Πασχάλης Ανδρούδης και Δημήτρης Κουτσογιάννης, καθώς και η Κατερίνα Παπαδοπούλου, ιστορικός από τα ΓΑΚ Αγιάς.

Διαβάστε επίσης: