Εκπαίδευση » Σχολεία » Μπαίνουν εισαγγελείς στα σχολεία
ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Μπαίνουν εισαγγελείς στα σχολεία

Μπαίνουν εισαγγελείς στα σχολεία

Την παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελέων της χώρας για τις καταλήψεις στα σχολεία ζητεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με εγκύκλιό της προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, κινούμενη στα βήματα του προκατόχου της Ιωάννη Τέντε, υπενθυμίζει την δική του εγκύκλιο και ζητεί να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων και η αποτροπή των χαμένων ωρών…

Στην εγκύκλιό του ο κ. Τέντες τόνιζε ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.

«Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της καταλήψεως των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από μερίδα μαθητών. Αυτοί, που κατά κανόνα αποτελούν οργανωμένες μειοψηφίες, ασφαλίζουν τις εισόδους τους σχολείου τους και παρεμποδίζουν την είσοδο τόσο των συμμαθητών τους όσο και του διδακτικού προσωπικού. Ανάμεσα στους καταληψίες παρεισφρύουν τις νυκτερινές ώρες και άτομα που δεν ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα τα οποία προβαίνουν σε καταστροφές των υποδομών του σχολείου ενώ οι αφαιρέσεις εκπαιδευτικού υλικού και κυρίως ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι καταληψίες πολλές φορές έχουν την ηθική στήριξη και ενηλίκων ενώ επιδιώκουν την προβολή τους μέσω των τηλεοπτικών σταθμών τα οποία πάντοτε τους παρέχουν τη δυνατότητα αυτή» σημείωνε ο εισαγγελικός λειτουργός, ζητώντας την βοήθεια και των εκπαιδευτικών οι οποίοι πολλές φορές γνωρίζουν την ταυτότητα των πρωταγωνιστών των καταλήψεων.

Οπως έλεγαν κύκλοι της Εισαγγελίας, στις περιπτώσεις που υπάρχουν καταστροφές στα σχολεία για να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση πρέπει ο διευθυντής της σχολικής μονάδας να ενημερώσει τις αρχές ότι παρά τη θέλησή τους στους χώρους του σχολείου έχουν εισέλθει εξωσχολικά άτομα.

Προειδοποιήσεις από Λοβέρδο για μαθήματα σε αργίες και «μαχαίρι» στις εκδρομές

Ηδη από την Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος είχε προειδοποιήσει με μαθήματα σε αργίες, γιορτές και με περικοπή εκδρομών κινδυνεύουν οι μαθητές εφόσον οι καταλήψεις ξεπερνούν τις τρεις ημέρες/
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στις καταλήψεις που ξεκίνησαν σήμερα σε 500 σχολεία όλης της χώρας και υπενθύμισε ότι «υπάρχει προεδρικό διάταγμα που ρυθμίζει τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις».

Σύμφωνα με το διάταγμα αυτό, μετά από τρεις ημέρες κατάληψης μπορεί να ενεργοποιηθούν μέτρα αντιμετώπισης απώλειας της διδακτικής ύλης, όπως το να γίνεται μάθημα το Σαββατοκύριακο, τις αργίες, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, να διακοπούν οι παράλληλες δραστηριότητες όπως και οι εκδρομές.
«Δεν έχω πρόβλημα με τις κινητοποιήσεις» είπε, αλλά διερωτήθηκε «τι γίνεται με το αναλυτικό διδακτικό πρόγραμμα μέσα στο έτος διότι μέχρι την 17η Νοεμβρίου είναι μισός μήνας διδακτικού έτους. Αν η κατάληψη επεκταθεί τι γίνεται; Η ύλη που θα πάει;».

Ο υπουργός Παιδείας επεσήμανε: «Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο δεν με ενδιαφέρει. Πρέπει να αναλογιστούμε τι πρόβλημα δημιουργείται στα παιδιά και τη μαθητική κοινότητα» και προειδοποίησε πως «υπάρχει προεδρικό διάταγμα που ρυθμίζει τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις».

Διαβάστε επίσης: