Υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ κατά 5,3 ποσοστιαίες μονάδες αλλά και επτακομματική βουλή αναδεικνύει η έρευνα της RASS που διεξήχθη από τις 29 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2014, σε δείγμα 1.002 εκλογέων από ολόκληρη τη χώρα για λογαριασμό του iefimerida.gr

Ερχεται αλλά φοβίζει ο Τσίπρας, δεν πιστεύουν τον Σαμαρά

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 5,3% και έχει συντριπτική παράσταση νίκης, ωστόσο ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με την κοινωνική δυσπιστία αφού το ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός δημιουργεί φόβο σε περισσότερους από 4 στους 10 πολίτες (43,5%) και δίνει ελπίδα σε 3 στους 10 ψηφοφόρους (28,9%).

Ταυτόχρονα, οι πολίτες αποδοκιμάζουν τις θριαμβολογίες Σαμαρά για το μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, για την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΔΝΤ και τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων. Θεωρούν ότι αυτά οφείλονται είτε στην υπερφορολόγηση των πολιτών είτε στην πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά να ανταγωνιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ποσοστά των κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ (26,4%)

ΝΔ (21,1%)

Ποτάμι (5,8%)

ΚΚΕ (5,4%)

Χρυσή Αυγή (5,1%)

ΠΑΣΟΚ (4,1%)

Ανεξάρτητοι Έλληνες (3,0%)

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως διατηρεί και το «ψυχολογικό πλεονέκτημα» της παράστασης νίκης αφού περισσότεροι από 7 στους 10 πολίτες (ποσοστό 72,2%) πιστεύουν ότι αν γίνονταν εκλογές θα ήταν πρώτο κόμμα.

Πρόωρες εκλογές

Οι πολίτες είναι διχασμένοι για το αν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα σημάνει και την καταστροφή στην οικονομία. Το 47,3% θεωρεί την εξέλιξη αυτή καταστροφική, ενώ το 46,1% έχει αντίθετη άποψη. Τις πρόωρες εκλογές πάντως δεν τις επιδιώκουν οι πολίτες αλλά μόνο τα κόμματα. Έτσι το ενδεχόμενο η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνει από την παρούσα Βουλή βρίσκει σύμφωνο το 51,6% των πολιτών ενώ τις πρόωρες εκλογές θα επιθυμούσαν 4 στους 10 πολίτες (40,7%).

Στην πλειοψηφία τους οι πολίτες δεν φαίνεται να συγκινούνται από τους δυο βασικούς διεκδικητές της πλειοψηφικής ψήφου καθώς σε ποσοστό 50,6% δεν προτίθενται να δώσουν ευκαιρία στους κ.κ. Τσίπρα και Σαμαρά.

Περισσότεροι πάντως θα έδιναν μια πρώτη ευκαιρία στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ (28,8%) από ότι μία δεύτερη στον Πρωθυπουργό (20,6%) στις ερχόμενες εκλογές.
Για οικονομία

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας χειροτερεύει σύμφωνα με το 65,5% των πολιτών, οι οποίοι στη δίνη της κρίσης έχουν υποστεί συμπίεση των εισοδημάτων τους αλλά και σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις.

Κοινωνικό αντίκρισμα καθολικής αποδοκιμασίας απολαμβάνουν οι θριαμβολογίες του πρωθυπουργού σχετικά με το μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα καθώς αυτό προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών όπως ισχυρίζεται το 86,9% των πολιτών και όχι από την επανεκκίνηση της οικονομίας όπως εδώ και καιρό ισχυρίζεται η κυβέρνηση (10,0%).

Χαμηλής πολιτικής αποτελεσματικότητας φαίνεται να είναι η απόπειρα της κυβέρνησης για προσπάθεια αποδέσμευσης της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η επιστροφή στις αγορές, καθώς σύμφωνα με τους πολίτες δεν προκύπτει επειδή έχουν μπει σε τάξη τα οικονομικά της χώρας (16,4%) αλλά έγινε κυρίως για να ανταγωνιστεί το ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμνημονιακή του ατζέντα (69,1%).

Η διευθέτηση των «κόκκινων δανείων» και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ενδέχεται να αναθερμάνει την επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με το 37,6% των πολιτών. Στην αναθέρμανση της οικονομίας ελπίζουν οι κάτοικοι της Αττικής και της κεντρικής Ελλάδας, οι ψηφοφόροι της συγκυβέρνησης, οι πολίτες άνω των 65 χρόνων στην ηλικία, οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Πηγή: iefimerida.gr