Ελλάδα » Ρύθμιση-ανάσα για τις φυλακές

Ρύθμιση-ανάσα για τις φυλακές

Ρύθμιση-ανάσα για τις φυλακές

Οι Έλληνες πολίτες που εκτίουν ποινή φυλάκισης σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν τη δυνατότητα να εκτίσουν την ποινή στην πατρίδα τους.

Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Φυσικά, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το ίδιο θα ισχύει και για τους αλλοδαπούς ευρωπαίους πολίτες που εκτίουν ποινή φυλάκισης στη Ελλάδα οι οποίοι θα μπορούν να εκτίουν την ποινή στην χώρα τους.

Με το επίμαχο νομοσχέδιο ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο τρεις αποφάσεις πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ρυθμίσεις του έχουν ευεργετικές συνέπειες για τους πολίτες που εκτίουν ποινή φυλάκισης σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός της πατρίδας τους.

Αυτές οι ρυθμίσεις, των αποφάσεων – πλαίσιο, συνιστούν εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ποινικές αποφάσεις που:

α) επιβάλουν ποινές στερητικές της ελευθερίας ή μέτρα στερητικά της ελευθερίας,

β) προβλέπουν την αναστολή εκτέλεσης της ποινής ή απόλυσης υπό όρους και

γ) επιβάλουν, κατά την προδικασία, μέτρα επιτήρησης εναλλακτικά προς την προσωρινή κράτηση.

Να σημειωθεί ότι η έκτιση της ποινής σε κοινωνικό περιβάλλον γνώριμο στον καταδικασθέντα ευνοεί και διευκολύνει την κοινωνική του επανένταξη, επ” ωφελεία και του κοινωνικού συνόλου.

Κάτοικοι που έχουν τη συνήθη διαμονή τους σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατρέχουν τον κίνδυνο να υποβληθούν σε προσωρινή κράτηση, λόγω του ότι κρίνονται ύποπτοι φυγής, ακόμη και στην περίπτωση, κατά την οποία, υπό παρόμοιες συνθήκες, ένας κάτοικος ημεδαπής χώρας δεν θα υφίστατο το ίδιο μέτρο.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να ξεμπλοκάρει τις φυλακές της χώρας.

Επίσης, θα ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω της μείωσης του αριθμού των προσωρινά κρατουμένων, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την μείωση του κόστους και των δαπανών στις φυλακές.

ΠΗΓΗ:

Διαβάστε επίσης: