Συνεντεύξεις » «Θηλασμός: οφέλη για μια ζωή!»
ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Ο ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Θηλασμός: οφέλη για μια ζωή!»

«Θηλασμός: οφέλη για μια ζωή!»

Μιλάει στη Larissanet η Βίκυ Γερακίνη, συνδιαχειρίστρια της Ομάδας Μητρικού Θηλασμού και Προστασίας της Μητρότητας Λάρισας, μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας (Φωτ. otravista)

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Σημαντικά στοιχεία, αλλά και ισχυρά μηνύματα, εκπέμπει η Βίκυ Γερακίνη – Συνδιαχειρίστρια της Ομάδας Μητρικού Θηλασμού και Προστασίας της Μητρότητας Λάρισας, μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας – με τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet.

«Ο μητρικός θηλασμός στη χώρα μας κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα» επισημαίνει, αν και σε άλλο σημείο τονίζει ότι «στην εποχή της πληροφορίας και της ενημέρωσης, οι γυναίκες άρχισαν να εμπιστεύονται και πάλι τη φύση τους, “επανα-ανακαλύπτοντας” τα οφέλη του μητρικού θηλασμού».

«Η μητρότητα και ο θηλασμός δεν αποτελούν και δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη» είναι το μήνυμα που στέλνει η κ. Γερακίνη και αναφέρεται στην εκδήλωση που θα γίνει στη Λάρισα στο πλαίσιο του 5ου Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού.

μητρικός θηλασμός Βίκυ Γερακίνη (1) Η Β. Γερακίνη με τον γιο της Μάρκο-Ιωάννη

  • Σε ποια επίπεδα κινείται ο μητρικός θηλασμός στην Ελλάδα;

Ο μητρικός θηλασμός στη χώρα μας κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικό θηλασμό -χωρίς χορήγηση οποιουδήποτε άλλου υγρού- για τους πρώτους 6 μήνες ζωής του βρέφους και συνέχιση τού θηλασμού, με την απαραίτητη εισαγωγή στερεών τροφών, μέχρι τουλάχιστον 2 χρόνια και για όσο επιθυμεί η δυάδα μαμάς-παιδιού, τα στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού είναι απογοητευτικά. Το 10% δεν θηλάζει καθόλου, ενώ όσες το προσπαθούν δεν καταφέρνουν να θηλάσουν περισσότερο από 3 μήνες. Έτσι, ενώ το 90% εκφράζει την πρόθεσή του να θηλάσει, μόλις το 41% των λεχωίδων θηλάζει αποκλειστικά την πρώτη μέρα ζωής του βρέφους, το 21% συνεχίζει ως τον πρώτο μήνα και μόλις το 0,9% θηλάζει ως τον 6ο μήνα.

  • Πόσο έχει επηρεαστεί με το πέρασμα των χρόνων το ποσοστό γυναικών που θηλάζουν το παιδί τους;

Μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, το 95% των Ελληνίδων θήλαζαν τα παιδιά τους για 2 έως 4 χρόνια. Μετά, όμως, από την εισαγωγή του τεχνητού γάλακτος σε σκόνη, το 1923 και μέχρι το 1970, ο θηλασμός παρουσιάζει σταθερή μείωση, η οποία παγιώθηκε μέχρι και τα τέλη του περασμένου αιώνα.

Από τότε και μέχρι σήμερα, στην εποχή της πληροφορίας και της ενημέρωσης, οι γυναίκες άρχισαν να εμπιστεύονται και πάλι τη φύση τους, «επανα-ανακαλύπτοντας» τα οφέλη του μητρικού θηλασμού.

  • Ποια είναι τα οφέλη για το βρέφος, αλλά και για την ίδια την μητέρα όταν εκείνη θηλάζει το παιδί της;

μητρικός θηλασμός Βίκυ Γερακίνη (2)Η Β. Γερακίνη θηλάζοντας τον Μάρκο (2,5 χρονών) στον περσινό Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό

Τα οφέλη για το βρέφος αλλά και την ίδια τη μητέρα είναι πολλά και μακροπρόθεσμα.

Δεν είναι τυχαίο που το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού είναι: «Θηλασμός: οφέλη για μια ζωή!». Δε θα τα απαριθμήσω, απλά θα τα συνοψίσω σε ένα: ο θηλασμός είναι η φυσιολογική σίτιση του βρέφους.

Επίσης να τονίσω ότι ο θηλασμός δεν είναι μόνο θρέψη. Τα μωρά ζητάνε να θηλάσουν όταν διψάνε, όταν πεινάνε, όταν χρειάζονται παρηγοριά, στοργή ή οπτική επαφή, όταν θέλουν να χαλαρώσουν, να ηρεμήσουν, να κοιμηθούν, όταν θέλουν να αναπτυχθούν, να προστατεύσουν το ανοσοποιητικό τους ή να αναρρώσουν από μια ασθένεια.

  • Ποια είναι η στάση ευρύτερα της Κοινωνίας στον δημόσιο θηλασμό και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους πολίτες;

Εξαιτίας της απομάκρυνσης των προηγούμενων γενεών από την πράξη του θηλασμού και της στέρησης, από την νέα γενιά, εικόνων θηλασμού, η σημερινή θηλάζουσα καλείται να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και την προκατάληψη του δημόσιου θηλασμού.

Ο κατ” οίκον περιορισμός κατά την διάρκεια της γαλουχίας, οδηγεί συχνά στην σύντομη διακοπή του θηλασμού και στην απομάκρυνση των μητέρων από αυτόν. Ας μην ξεχνάμε πως η νέα γενιά είναι μια γενιά με έντονη επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα. Η μητρότητα και ο θηλασμός δεν αποτελούν και δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη! Με την απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού, η μητέρα δε χρειάζεται να απαρνηθεί την κοινωνική ζωή της ή να αποχωριστεί το παιδί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κάθε είδους υποχρεώσεις της ή να συμμετάσχει σε προσωπικές δραστηριότητες.

μητρικός θηλασμός Βίκυ Γερακίνη (3)Στιγμιότυπο από τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό στη Λάρισα

  • Τι ακριβώς θα γίνει στη Λάρισα, αλλά και σε όλη τη χώρα, κατά τον 5ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό;

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου), το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει τον 5ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε 56 πόλεις της Ελλάδας, την Κυριακή 2 Νοέμβρη στις 11π.μ.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η εξοικείωση της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.

Έτσι δίνεται η αφορμή σε μητέρες-μέλη του Δικτύου, να ευαισθητοποιήσουν, να αφυπνίσουν και να υποστηρίξουν τις νέες μητέρες και την ελληνική κοινωνία για τον μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως ως εικόνα και παρουσία «από μητέρα σε μητέρα».

Καθώς ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα μωράκια που θα θελήσουν να θηλάσουν γύρω στις 12 μ. θα καταμετρηθούν, την ίδια ώρα στις συμμετέχουσες πόλεις. Κατά την περσινή εκδήλωση καταμετρήθηκαν 1.606 μωρά.

ENTYΠΗ LARISSANET

 

Διαβάστε επίσης: