Ελλάδα » Πώς το Μαξίμου «έφθασε» στη λύση Σκρέκα
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΜΑΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Πώς το Μαξίμου «έφθασε» στη λύση Σκρέκα

Πώς το Μαξίμου «έφθασε» στη λύση Σκρέκα

Με μία εσωτερική αλλαγή, που είχε ως στόχο από τη μία την τοποθέτηση ενός έμπειρου στελέχους στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και από την άλλη, την εκτόνωση της έντασης μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάλυψε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το κενό του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Πεντάγωνο.

Ο κ. Αβραμόπουλος βρίσκεται πλέον στις Βρυξέλλες και από αύριο το απόγευμα τη θέση του στο υπουργείο Αμυνας αναλαμβάνει ο κ. Νίκος Δένδιας. Η έκπληξη μάλλον αφορά στο πρόσωπο του νέου υπουργού Ανάπτυξης, του 41 ετών και βουλευτή από το 2012, κ. Κώστα Σκρέκα. Στέλεχος καραμανλικών καταβολών, λόγω του πατρός του, ο βουλευτής Τρικάλων διατηρεί στενή σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς περιλαμβανόταν στη στενή ομάδα των νέων βουλευτών που αναλάμβαναν να στηρίξουν την κυβερνητική γραμμή. Στο πρόσωπό του, ο κ. Σαμαράς στέλνει μήνυμα προς τους νέους βουλευτές της Ν.Δ. ενώ, εμφανώς, επιδιώκει να φρεσκάρει και την εικόνα της κυβέρνησης στην τελική ευθεία προς την προεδρική εκλογή. Οπως σημειώνουν συνεργάτες του, με τις προχθεσινές διορθωτικές κινήσεις, ο κ. Σαμαράς –που ούτως ή άλλως δεν είναι υπέρμαχος των συχνών αλλαγών– κλείνει τον κύκλο των παρεμβάσεων στο σχήμα με το οποίο, πλην απροόπτου, θα πορευθεί στην τελική ευθεία.

Το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το χαρτοφυλάκιο της Αμυνας, προκειμένου να σηματοδοτήσει και το προσωπικό του ενδιαφέρον έναντι των ενστόλων, συζητήθηκε στο εσωτερικό του Μαξίμου. Αυτή υπήρξε και η εισήγηση του ίδιου του κ. Δημ. Αβραμόπουλου.

Κίνδυνος κενών

Ωστόσο ο ήδη μεγάλος φόρτος του πρωθυπουργού αλλά και η προφανής προτεραιότητα της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους λειτούργησαν ανασταλτικά, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος κενών και στους δύο τομείς. Ετσι, ο κ. Σαμαράς έκλεισε γρήγορα τη σχετική συζήτηση, αν και τα σενάρια διακινούνταν ακόμη και στο «παρά ένα» της επίσημης ανακοίνωσης. Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε διά ζώσης τον κ. Δένδια, εκ των στελεχών που διατηρούν ισχυρούς διαύλους και προς την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, για την απόφασή του να του αναθέσει το Αμυνας. Προφανής επιδίωξη ήταν να διασκεδαστούν ενδεχόμενες ανησυχίες του πρώην υπουργού Ανάπτυξης σχετικά με την εικόνα που θα διαμορφωνόταν, καθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση της ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια. Ο κ. Δένδιας, που πλέον αποτελεί τον τρίτο τη τάξει υπουργό μετά τους Ευ. Βενιζέλο και Γκ. Χαρδούβελη, δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου ότι πριν παραδώσει στον κ. Σκρέκα, θα καταθέσει ο ίδιος τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια στη Βουλή. Πρόκειται για κίνηση συμβολικής σημασίας, καθώς ούτως ή άλλως δεδομένης της αλλαγής του υπουργού, το νομοθετικό κείμενο θα πρέπει να επανακατατεθεί. Καθώς, πάντως, ο χρόνος πιέζει, είναι σαφές ότι οι τελικές πινελιές στο σχέδιο θα μπουν πλέον από τον Γκ. Χαρδούβελη και την ομάδα του Μαξίμου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ//ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΡΖΗΣ

Διαβάστε επίσης: