Άρθρα » Αντίο Κυρία Λένα*

Αντίο Κυρία Λένα*

Αντίο Κυρία Λένα*

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου*

Εύθραυστη, όπως κάθε τι πολύτιμο. Σεμνή και ταπεινή, όπως κάθε πραγματικά σπουδαίος άνθρωπος. Αυτή ήταν η πρώτη εντύπωση που σχημάτισα για τη Λένα Γουργιώτη, τη μεγάλη Κυρία της Λάρισας, όταν την πρωτογνώρισα, στα πρώτα μου ακόμη βήματα στην πολιτική. Γνωριμία που έγινε ύστερα από παρότρυνση καλών φίλων, της Εύης Παπαχατζοπούλου και του Νίκου Παπαθεοδώρου, στενών συνεργατών της στην υλοποίηση του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, που ήταν γι’ αυτήν έργο ζωής. Πραγματική αρχόντισσα με έμφυτη ευγένεια. Από τους ανθρώπους με βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος, της αποστολής που έταξε να υπηρετεί στη ζωή της και που δεν ήταν άλλη από την διαφύλαξη και ανάδειξη του λαϊκού μας πολιτισμού.

Την θυμούμαι στο ισόγειο της Μανδηλαρά, όπου για 30 χρόνια φυλάσσονταν όλα αυτά τα ενθυμήματα του παρελθόντος, που με επιμονή, ψηφίδα-ψηφίδα συνέλεξε με το σύζυγό της, να μιλά για το όνειρό της να τα δει μια μέρα να εκτίθενται στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο που θεμελιώθηκε το 1993.

Την θυμούμαι στο Ωδείο, στην παρουσίαση του βιβλίου μου «Ενθύμιον πανηγύρεως», να μιλά με πάθος για την παράδοση και τις ρίζες, τα ήθη και τα έθιμα, που χρόνο με το χρόνο ξεφτίζουν. Η χαμηλή φωνή της ηχεί ως καμπάνα σε έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, παραμερίζοντας αξίες δοκιμασμένες στο καμίνι του χρόνου.

Την θυμούμαι στο υπουργείο Πολιτισμού, στη συνάντησή μας με τον τότε υπουργό και νυν πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να επιχειρηματολογεί με πάθος για την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων στο Λαογραφικό. Λες και φοβόταν ότι δεν θα προλάβαινε να το δει σε λειτουργία.

Και ύστερα όταν το 2008 έγινε η μετακόμιση στο Λαογραφικό χωρίς, όμως, να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες και πάλι κινητοποιεί όλους τους φορείς της πόλης για να φτάσει η μέρα των εγκαινίων.

Την θυμούμαι με την Εύη και τον Νίκο στο γραφείο μου ή στο τηλέφωνο να ζητά, πάντα με τη διακριτικότητα που σκλαβώνει, την παρέμβαση του συνομιλητή της για το «μοναχοπαίδι» της, το Λαογραφικό.

Το καλοκαίρι, όμως, στη μεγάλη γιορτή των εγκαινίων του Λαογραφικού, την ημέρα για την οποία εργάστηκε όλη τη ζωή της, δεν θα είναι παρούσα. Η εύθραυστη υγεία της, που είχε ραγίσει για τα καλά, δεν θα της κάνει τη χάρη. Η κατάμεστη σάλα, από τις αρχές του τόπου και τον κόσμο που έσπευσε να δει το νέο κόσμημα της πόλης, μοιάζει άδεια χωρίς την Κυρία Λένα. Ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας στο λόγο του θα παραλληλίσει το μουσείο με την Οδύσσεια, θέλοντας να θυμίσει τα «σαράντα κύματα» που πέρασε στα 21 χρόνια που μεσολάβησαν από τη θεμελίωσή του μέχρι τα εγκαίνια. Ευτύχησε, όμως, η Λένα Γουργιώτη να φτάσει στη δική της Ιθάκη, ακόμη και αν δεν ήταν την ημέρα των εγκαινίων παρούσα. Άλλωστε, δεν της ταίριαζαν οι παράτες και οι γιορτές.

Πιστεύω ότι η πόλη και ο δήμος της Λάρισας δεν θα λησμονήσουν τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα και θα σταθούν αντάξιοι της μνήμης της, επιτελώντας το χρέος τους προς αυτήν.

Καλό ταξίδι Κυρία Λένα…

*Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός.

Διαβάστε επίσης: