Λάρισα » Τελευταίο «αντίο» σε μια μεγάλη Λαρισαία
Η ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗΝ ΛΕΝΑ ΓΟΥΡΓΙΩΤΗ

Τελευταίο «αντίο» σε μια μεγάλη Λαρισαία

Τελευταίο «αντίο» σε μια μεγάλη Λαρισαία

Με τη συμμετοχή πλήθους Λαρισαίων η πόλη αποχαιρέτισε σήμερα το πρωί την Λένα Γουργιώτη, ιδρύτρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.

Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου.

Γουργιωτη κηδεια 2

Σημαντικότατη ήταν η ευρύτερη προσφορά της Λένας Γουργιώτη, καθώς μαζί με τον αείμνηστο σύζυγό της Γιώργο ήταν οι ιδρυτές του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.

Η αξέχαστη Λένα δεν μπόρεσε να παραστεί στα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου που έγιναν τον περασμένο μήνα από τον υπουργό Πολιτισμού Κ. Τασούλα.

Η Λένα Γουργιώτη – Ραχωβίτη γεννήθηκε στη Λάρισα, όπου ολοκλήρωσε τη βασική της εκπαίδευση. Εν συνεχεία φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το πτυχίο της από την πρώτη κιόλας εξεταστική περίοδο, τον Ιούνιο του 1959 ειδικεύθηκε στην Αρχαιολογία, την Ιστορία και την Λαογραφία. Αρχικά εργάσθηκε ως αρχαιολόγος σε ανασκαφές. Στην Μακεδονία, κοντά σε επιφανείς καθηγητές, όπως οι Μπακαλάκης, Πέτσας και ο Μανώλης Ανδρόνικος και στην Θεσσαλία με τον Δημήτριο Θεοχάρη.

Η έμφυτη έφεση και η συμβίωση με τον Γιώργο Γουργιώτη έστρεψαν την δραστηριότητά της στην Εθνογραφική έρευνα και την Λαογραφία. Ήταν η πρωτεργάτης στην ίδρυση το 1974 της Λαογραφικής Εταιρείας.

Διεύθυνε και επιμελούνταν επί 25 χρόνια το Μουσείο, το συνέδραμε με σημαντικούς οικονομικούς πόρους, αναζητούσε χορηγούς και δωρητές συλλογών, προσέφερε επιστημονική και διοικητική εργασία εθελοντικά, οργάνωνε θεματικές εκθέσεις λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου, συμμετείχε σε σεμινάρια τοπικά, πανελλήνια και διεθνή, έδινε διαλέξεις, συνέγραφε, επιμελούνταν και εξέδιδε σειρά καλαίσθητων βιβλίων.

Γίνεται μέλος της «Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας», της «Ελληνικής Εταιρείας Θεσσαλών», της «Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας», της «Ελληνικής Εταιρείας Λαογραφικής Μουσειολογίας», του «Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (I.CO.M.)», του «Λυκείου Ελληνίδων» και άλλων.

Βραβεύθηκε επανειλημμένα από διάφορους Οργανισμούς, Ιδρύματα και κρατικές υπηρεσίες.

Κατά χρονολογική σειρά:

-Το 1987 από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Λαρίσης.

-Το 1988 από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Αθήνα.

-Το 1992 από τον Όμιλο Ρόταρυ Ανατολικής Θεσσαλίας.

-Το 1995 από την Ακαδημία Αθηνών με ειδικό βραβείο που είχε αθλοθετήσει η εφημερίδα «Ελευθερία» της πόλης μας.

-Το 2009 το Μουσείο Μπενάκη βράβευσε το Λαογραφικό Μουσείο της Λάρισας και την πρόεδρό του για το έργο τους.

-Το 2010 ανακηρύχθηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τίτλος που απονέμεται σε προσωπικότητες υψηλού κύρους και επιστημονικής αρτιότητας.

-Τέλος πρόσφατα βραβεύθηκε για το έργο της που αφορά τη Λάρισα και την περιοχή, από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας.

Γουργιώτη Λένα

Διαβάστε επίσης: