Ζωή » Γνωρίζετε πόσες θερμίδες έχει το ποτό σας;

Γνωρίζετε πόσες θερμίδες έχει το ποτό σας;

Γνωρίζετε πόσες θερμίδες έχει το ποτό σας;

Σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Βρετανία, οι περισσότεροι λάτρεις του αλκοόλ δεν γνωρίζουν πόσες θερμίδες έχει το κάθε διαφορετικό ποτό που πίνουν, με αποτέλεσμα να παχαίνουν χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Επιστήμονες από την Βασιλική Εταιρεία Δημοσίας Υγείας (RSPH) της Βρετανίας ρώτησαν 2.000 εθελοντές και ανακάλυψαν ότι, κατά μέσο όρο, το 80% εξ’ αυτών είτε δεν ήξεραν, είτε υποτιμούσαν τις θερμίδες των ποτών που έπιναν. Ενδεικτικά, το 75% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε ότι ένα μεγάλο ποτήρι (250 ml) κρασί δίνει 185 θερμίδες. Επίσης, το 90% όσων πίνουν μπύρα δεν ήξεραν πως μία μπύρα 500 ml με 4% περιεκτικότητα σε αλκοόλ παρέχει 180 θερμίδες. Πάντως, οι ειδικοί λένε πως τις περισσότερες θερμίδες περιέχουν τα διάφορα κοκτέιλ. Μία πίνα κολάντα με ρούμι παρέχει 644 θερμίδες, δηλαδή σχεδόν όσες παρέχει κι ένα διπλό μπέργκερ.

thermides

«Είναι εκπληκτικό ότι σχεδόν οι οκτώ στους δέκα ενήλικες δεν το ξέρουν. Μπορεί να αποτελεί κλειδί για τον έλεγχο του σωματικού βάρους του πληθυσμού και ίσως για τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ», δήλωσε η Σίρλεϊ Κρέιμερ, εκτελεστική διευθύντρια της RSPH.

«Η αναγραφή των αναλυτικών θερμίδων πάνω στα μπουκάλια θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στη μείωση της παχυσαρκίας, σε μια χώρα όπως η Βρετανία όπου 2 στους 3 ενηλίκους είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος και προσλαμβάνει το 10% των θερμίδων του από το αλκοόλ», συμπληρώνει η Κρέιμερ, καταλήγοντας πως «η λεπτομερειακή αναγραφή των θερμίδων είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να ενθαρρύνει τους ενήλικες καταναλωτές να λάβουν υπεύθυνες αποφάσεις για το ποτό που θα πιουν».

Στο πλευρό της συντάσσεται και η Αλισον Τέντστοουν, επικεφαλής διατροφολόγος στο τομέα Δημόσιας Υγείας του αρμόδιου βρετανικού υπουργείου, τονίζοντας πως «η αναγραφή των θερμίδων αποτελεί μια θαυμάσια ιδέα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας πως το αλκοόλ από μόνο του έχει πολλές θερμίδες, πολύ περισσότερες απ’ ότι φαντάζεται ο μέσος καταναλωτής».

Όντως, σε ένα μικρό πείραμα που έκαναν οι ειδικοί της RSPH σε μία παμπ, οι θαμώνες που ενημερώθηκαν στην αρχή της βραδιάς για τις θερμίδες των ποτών που έπιναν κατανάλωσαν κατά 400 λιγότερες έως το τέλος της απ’ ό,τι όσοι θαμώνες δεν γνώριζαν τις θερμίδες που έπαιρναν με κάθε τους ποτό.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης: