Θεσσαλία » 10ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών

10ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών

10ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών

Στο μακρόχρονο και πολυσχιδές έργο του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΦΙΛΟΣ κ. Θεόδωρος Νημάς.

Ειδικότερα ο κ. Νημάς τόνισε:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. με μεγάλη χαρά υποδέχεται σήμερα στην όμορφη και φιλοπρόοδη πόλη μας τους εκλεκτούς επιστήμονες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής και ήρθαν από την Ελλάδα και το Εξωτερικό για να λάβουν μέρος στο 10ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών και να καταθέσουν την επιστημονική τους γνώση για τον Ν. Τρικάλων.

Ο Σύνδεσμός μας με τα επιστημονικά συμπόσια, που διοργανώνει κάθε τριετία, από το 1987 έως σήμερα, και την έκδοση ανελλιπώς των Πρακτικών τους έχει συμβάλει στην επιστημονική έρευνα και μελέτη της περιοχής μας, η οποία παρουσιάζει πολύπλευρο ενδιαφέρον.

Με το παρόν 10ο Συμπόσιο καταδεικνύεται ότι τα επιστημονικά συμπόσια – συνέδρια του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. έχουν γίνει θεσμός και έχουν καταξιωθεί στην επιστημονική κοινότητα της χώρας μας. Οι επιστημονικές ανακοινώσεις που έχουν γίνει σ’ αυτά είναι περίπου 400 και ασφαλώς έχουν πλουτίσει τις γνώσεις μας για την περιοχή μας. Πολλοί νέοι επιστήμονες έχουν παρουσιάσει τον καρπό των ερευνών και μελετών τους για πρώτη φορά από τούτο εδώ το φιλόξενο αλλά και υπεύθυνο βήμα.

Στα τριάντα έξι χρόνια ύπαρξης και δράσης του Φ.Ι.ΛΟ.Σ., οι διάφορες διοικήσεις του πέτυχαν να αλλάξουν το πολιτιστικό τοπίο του νομού μας και να ανεβάσουν πολύ ψηλά τον πήχυ της ποσότητας αλλά κυρίως της ποιότητας των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μέχρι σήμερα ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. έχει να επιδείξει σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς.

Εκτός από τα συμπόσια, τις διαλέξεις με ομιλητές διαπρεπείς επιστήμονες Έλληνες και ξένους, τις λογοτεχνικές συναντήσεις, στις οποίες έλαβαν μέρος σημαντικοί Έλληνες πεζογράφοι και ποιητές, δεκάδες μορφωτικές εκδρομές, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, έχει ιδρύσει και λειτουργεί την «Βιβλιοθήκη Παναγιώτη και Μαρίας Χατζηγάκη – Φ.Ι.ΛΟ.Σ.», η οποία λειτουργεί κάθε απόγευμα 7-9 και διαθέτει σήμερα πάνω από 13.000 τόμους.

Σημαντικότερη όμως είναι η εκδοτική συνεισφορά του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ΄Εχει εκδώσει 33 πολυσέλιδους τόμους του ετησίου επιστημονικού περιοδικού του “Τρικαλινά”, στους οποίους έχουν δημοσιευθεί εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες. Η έκδοση των Τρικαλινών περιποιεί ιδιαίτερη τιμή όχι μόνον στον Φ.Ι.ΛΟ.Σ. και στην περιοχή Τρικάλων αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επαρχία, αφού συγκαταλέγεται στα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά της χώρας και βρίσκεται στα ράφια των μεγαλυτέρων βιβλιοθηκών του κόσμου, μνημονεύεται δε στη διεθνή βιβλιογραφία.

Στην ανεξάρτητη σειρά “Κείμενα και Μελέτες” έχει εκδώσει ακόμη 17 σημαντικά βιβλία, τα 3 δίτομα, και είναι προς έκδοση άλλο ένα. Αρκετά μάλιστα έχουν επανεκδοθεί. Έχει εκδώσει ακόμα 6 βιβλία στη σειρά “Τρικαλινοί Λογοτέχνες”.

Εκτός από αυτά έχει πραγματοποιήσει και σημαντικές άλλες δραστηριότητες, στις οποίες ο χρόνος δεν επιτρέπει να αναφερθούμε.

Αξίζει όμως να κάνουμε αναφορά στις συστηματικές και μακροχρόνιες προσπάθειες που κατέβαλε ο Σύνδεσμός μας από το 1980 ήδη, δύο χρόνια αμέσως μετά την ίδρυσή του, για την ίδρυση αρχαιολογικών υπηρεσιών στα Τρίκαλα και τη Δυτική Θεσσαλία γενικότερα. Στο παρόν Συμπόσιο, όπως και σε προηγούμενα, θα έχουμε την ευκαιρία και τη χαρά να ακούσουμε και να δούμε το πλούσιο έργο τους, τόσο στον ανασκαφικό τομέα όσο και στην αναστήλωση ή συντήρηση των μνημείων του νομού Τρικάλων. Θεωρούμε ότι μέσα από αυτό το έργο τους δικαιώνεται και ο μακροχρόνιος αγώνας του Φ.Ι.ΛΟ.Σ.

Το μακρόχρονο και πολυσχιδές έργο του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. έχει αναγνωριστεί από τα επιστημονικά ιδρύματα της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού, από κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και των επιστημών και από τον απλό λαό του Ν. Τρικάλων, ο οποίος είναι και ο κυριότερος αρωγός του. Από τους πολιτικούς μας και τους άλλους δημόσιους παράγοντες του τόπου μας, δυστυχώς, λίγοι είχαν τον χρόνο να παρακολουθήσουν και να εκτιμήσουν το μέγεθος της προσφοράς του, και ελάχιστοι να το δείξουν αυτό και εμπράκτως. Σ’ αυτούς συγκαταλέγεται η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων υπό την άξια ηγεσία του κ. Χρίστου Μιχαλάκη, η οποία επεζήτησε την συνεργασία του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. και συμμετέχει ουσιαστικά στην διοργάνωση του παρόντος Συμποσίου.

Το Ίδρυμα Λεωνίδα Μακρή, το οποίο τα τελευταία χρόνια, μας στηρίζει οικονομικά. Ελπίζουμε ότι γρήγορα θα ξεπεράσει τα εμπόδια των γραφειοκρατών της αποκεντρωμένης Διοίκησης και θα μπορέσει να υλοποιήσει την απόφασή του για την οικονομική ενίσχυση του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. και του Συμποσίου αυτού, του οποίου είναι συνδιοργανωτής.

Το Επιμελητήριο Τρικάλων είναι επίσης αρωγός, αφού στους δύσκολους σημερινούς καιρούς μας παρέχει δωρεάν την καλαίσθητη τούτη αίθουσα και όπου μπορεί στηρίζει τις δραστηριότητές μας.

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. δεν έχω παρά να ευχαριστήσω θερμά τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Μιχαλάκη, το περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων/νο Αγοραστό, την πρόεδρο του Ιδρύματος Λεωνίδα Μακρή κ. Στεφανία Τριγώνη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλειο Γιαγιάκο.

Κυρίες και Κύριοι,

36 χρόνια συνεχούς και ουσιαστικής προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας είναι πολλά. Και γι’ αυτό συγχωρήστε με γι’ αυτή την σύντομη αναφορά στη δράση του Φ.Ι.ΛΟ.Σ.

Σε ό,τι αφορά τώρα στην διοργάνωση του παρόντος 10ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών ευχαριστώ θερμά όλους τους Συνέδρους, που παίρνουν μέρος σ’ αυτό, διότι χωρίς τη δική τους συμμετοχή δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον φίλο και φιλοθεσσαλό Μωραΐτη καθηγητή της αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Γιάννη Πίκουλα, ο οποίος ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, όπως και στο προηγούμενο συμπόσιο, με το επιστημονικό του κύρος και την αγάπη που τρέφει για τον τόπο μας, βοήθησε ουσιαστικά στην διοργάνωση του. Η αποδοχή εκ μέρους του της θέσης αυτής είναι για τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ιδιαίτερη τιμή.

Τέλος ευχαριστώ και όλους εσάς, που μάς τιμάτε με την παρουσία σας».