Οικονομία » Τι σχεδιάζουν οι Τράπεζες για την επόμενη μέρα

Τι σχεδιάζουν οι Τράπεζες για την επόμενη μέρα

Τι σχεδιάζουν οι Τράπεζες για την επόμενη μέρα

Την επόμενη μέρα μετά τα stress tests σχεδιάζουν οι τράπεζες σε ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο πολιτικό περιβάλλον, όπως αυτό αποτυπώνεται και μέσα από την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Χαρακτηριστικό του ρευστού πολιτικού κλίματος είναι η νέα διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πού θα κατευθυνθούν τα 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι τράπεζες καλούνται, τώρα, να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους, που αφορούν το γνωστό τρίπτυχο:

• Αναδιάρθρωση του προβληματικού τμήματος του χαρτοφυλακίου τους («κόκκινα» δάνεια).

• Χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

• Επανιδιωτικοποίηση.

Το τελευταίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα projects των τραπεζών, μαζί με την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δάνεια.

Παρά τα εύσημα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας τη δύσκολη άσκηση ακραίων καταστάσεων στην οποία η ΕΚΤ υπέβαλε 129 τράπεζες σε όλη την Ευρώπη, το ζητούμενο πλέον είναι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουν, το οποίο δεν είναι άλλο από την κεφαλαιακή τους ισχύ.

Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε με επιτυχία την πολύ δύσκολη άσκηση των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανάφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει δύο κύκλους stress tests. Ανακεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία και αυτή τη στιγμή διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, που επιβεβαιώνει την ορθή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος στον τραπεζικό τομέα, επισήμανε χθες ο κ. Χαρδούβελης, τονίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα δημιουργεί πλέον στέρεες βάσεις για να μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν δυναμικά την ανάκαμψη της οικονομίας.

Κατέληξε μάλιστα λέγοντας ότι «ως πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά».

Σημαντικό ρόλο για το κατά πόσον οι τράπεζες, παρά την κεφαλαιακή τους επάρκεια, θα προβούν σε αυξήσεις κεφαλαίου ή όχι, θα παίξουν οι ευρωπαϊκές αρχές, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνουν τις προθέσεις τους. Ο λόγος που οι ευρωπαϊκές αρχές εκτιμάται πως θα επιμείνουν σε περαιτέρω θωράκιση των τραπεζών σχετίζεται με το γεγονός πως από την ερχόμενη Δευτέρα αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επισήμως την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Ηδη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, Andrea Enria, δήλωσε, χθες, πως οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να αισθάνονται πολύ ασφαλείς μετά τα stress tests, συμπληρώνοντας πως αυτό αφορά ακόμη και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που πέρασαν την άσκηση. «Το θέμα δεν έχει λήξει, ακόμη και για εκείνες τις τράπεζες που πέρασαν», είπε μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο.

Και μολονότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αναμένεται άμεσα να προχωρήσουν σε κινήσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, καθώς κάτι τέτοιο δεν απαιτείται, εν τούτοις μεσοπρόθεσμα το Χρηματιστήριο τουλάχιστον προεξοφλεί πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κάτι τέτοιο είναι πιθανόν να συμβεί, αφού άλλωστε αποτελεί και τον μόνο δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Οταν κάτι τέτοιο συμβεί η συμμετοχή του Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες θα μειωθεί περαιτέρω και αντιστοίχως θα αυξηθεί η ιδιωτική συμμετοχή. Οι προθέσεις, λοιπόν, της EBA και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να ξεδιπλωθούν στο άμεσο μέλλον, οπότε και θα καταστεί σαφές με ποιο τρόπο θα αντιμετωπισθούν οι προθέσεις αυτές από τις ελληνικές τράπεζες.

Τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ωστόσο αναμένουν το θεσμικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, για να προχωρήσουν τάχιστα σε κινήσεις αναδιάρθρωσης του προβληματικού τμήματος του χαρτοφυλακίου τους.

Αλ. Τουρκολιάς: Υγιές και σταθερό το ελληνικό πιστωτικό σύστημα
Το ελληνικό πιστωτικό σύστημα είναι υγιές, σταθερό και αντέχει. Αυτό κατέγραψε σε ομιλία του στην Κρήτη χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Αλ. Τουρκολιάς. Σημείωσε πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη κεφαλαίων σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές, που πρέπει να αντλήσουν περί τα 6 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Ο κ. Τουρκολιάς επισήμανε πως οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακό απόθεμα περί τα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ στην Εθνική αντιστοιχούν 2,025 δισ.

Ακόμη και με το στατικό σενάριο (το οποίο δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη) σε ό,τι αφορά την ΕΤΕ το θεωρητικό έλλειμμα στο τέλος του 2016 εξαλείφεται αν ληφθούν υπόψη η μέχρι τώρα κερδοφορία της τράπεζας και η υλοποίηση των δράσεών της ως τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Τουρκολιάς επισήμανε ακόμη πως το απόθεμα του αναβαλλόμενου φόρου αυξάνει τα κεφάλαια του δυναμικού σεναρίου πάνω από τα 3 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα έχει τον μικρότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ πραγματοποίησε 318.500 ρυθμίσεις την περίοδο της κρίσης. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα χορηγήσεων 3 δισ. ευρώ, ο κ. Τουρκολιάς σημείωσε την ικανοποιητική εξέλιξή του. «Τολμήστε, είμαστε δίπλα σας», είπε απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες της Κρήτης, κάνοντας αναφορά στην παροχή ρευστότητας από την τράπεζα προς την πραγματική οικονομία. Για τα θετικά αποτελέσματα των stress tests μίλησε και ο πρόεδρος της τράπεζας, Γ. Ζανιάς, ενώ σε ό,τι αφορά την ΕΤΕ παρατήρησε πως η τράπεζα διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Αναφέρθηκε στην εθνική οικονομία που περνάει σε φάση ανάπτυξης και προέβλεψε πως τα επόμενα έξι χρόνια θα δημιουργηθούν 720.000 νέες θέσεις εργασίας. Τέλος, μίλησε για παράγοντες οικονομικούς, πολιτικούς και γεωπολιτικούς που μπορεί να επηρεάσουν το πολιτικό κλίμα και συνέκρινε την Ελλάδα και την Πορτογαλία, η οποία βγήκε αθόρυβα από το πρόγραμμα και δανείζεται με επιτόκια λίγο υψηλότερα του 3%, ενώ η Ελλάδα δανείζεται με 7,5%.

Μ. Σάλλας: Το πρώτο σημαντικό βήμα απεγκλωβισμού από το Δημόσιο
Με τη χθεσινή γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και με την αντίστοιχη συνέλευση της Geniki Bank, oλοκληρώθηκε και τυπικά διαδικασία απορρόφησης της Geniki Bank από την Τράπεζα Πειραιώς. Οπως τονίστηκε από τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς το αρχικό σχέδιο ήταν η Geniki να παραμείνει ανεξάρτητη τράπεζα, και να διαχειρίζεται προβληματικά στοιχεία ενεργητικού τόσο του Ομίλου Πειραιώς όσο και των άλλων Ομίλων. Μετά ωστόσο την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και όχι μόνον όπως είπε ο κ. Σάλλας, οι τράπεζες έπρεπε να δημιουργήσουν εσωτερικές μονάδες για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων ανά τράπεζα. Αυτό οδήγησε στην αλλαγή σχεδίων σε ό,τι αφορά τη Geniki Bank με την επιλογή της πιο συμφέρουσας για τον όμιλο λύσης που ήταν η παραπάνω.

H αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών «αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα απεγκλωβισμού από το Δημόσιο». Αυτό τόνισε χθες ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της τράπεζας με θέματα την απορρόφηση της Geniki Bank, αλλά και την ακύρωση των προνομιούχων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 750 εκατ. ευρώ που εξαγοράστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο μετά την τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Σημειώνεται ότι στην αποπληρωμή και ακύρωση των προνομιούχων της Πειραιώς έχει προχωρήσει τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Alpha Bank, όπως άλλωστε τόνισε στην σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Σάλλας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Διαβάστε επίσης: