Ελλάδα » Στο κυρίως πιάτο οι 180
TO ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΣΑΜΑΡΑ

Στο κυρίως πιάτο οι 180

Στο κυρίως πιάτο οι 180

Διπλό στόχο είχε συνάντηση του νυν και πρώην πρωθυπουργού σε δημόσια θέα. Ο πρώτος ήταν να σταλεί μήνυμα ενότητας προς την βάση του κόμματος καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια συσπείρωσης των «γαλάζιων» ψηφοφόρων. Ο δεύτερος λόγος ήταν η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μέχρι την προεδρική εκλογή.

Στην συζήτηση που κράτησε περίπου μία ώρα συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Α. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής συμφώνησαν πως η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Παρά το γεγονός ότι από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού είχε διαρρεύσει ότι ο ίδιος επιθυμούσε την επίσπευση των εκλογικών διαδικασιών.

Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν τον υποψήφιο που θα προτείνει η κυβέρνηση για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν πως ο Κώστας Καραμανλής διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τον κεντροδεξιό χώρο (π.χ Β. Πολύδωρας – Τσαμπίκα Ιατρίδη) όπως και με ορισμένους βουλευτές των ΑΝΕΛ (π.χ Π. Μελλάς και Μ. Κόλλια – Τσαρουχά κ.α). Μάλιστα αρκετοί εξ αυτών έχουν περάσει το τελευταίο διάστημα από το πολιτικό του γραφείο.

Ο Α. Σαμαράς φέρεται να ζήτησε από τον πρώην πρωθυπουργό να πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Να ζητήσει, δηλαδή συνάντηση από βουλευτές τους οποίους μπορεί να επηρεάσει. Ο Κ. Καραμανλής σύμφωνα με πληροφορίες δεν φάνηκε αρνητικός, αλλά τόνισε πως το εγχείρημα δεν είναι εύκολο.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος και εκτίμησε πως η κατάσταση μέχρι τον Ιανουάριο θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο για την κυβέρνηση.
Θέμα υποψηφιότητας Καραμανλή για την προεδρία της Δημοκρατίας σύμφωνα με πληροφορίες δεν τέθηκε καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως δεν ενδιαφέρεται, ενώ θα είναι κανονικά υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές όποτε και αν γίνουν στην Ά Θεσσαλονίκης.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Την Δευτέρα ο Α. Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά στον Κ. Καραμανλή και του ζήτησε να συναντηθούν. Ο πρώην πρωθυπουργός χωρίς δεύτερη κουβέντα συμφώνησε και το ραντεβού κλείστηκε για την Τετάρτη στις 14:00 μεσημέρι σε εστιατόριο κεντρικού ξενοδοχείου.

Έφτασαν σχεδόν μαζί αλλά μπήκαν από διαφορετικές εισόδους. Τα βλέμματα όσων βρισκόντουσαν εκείνη την ώρα στο εστιατόριο (και ήταν αρκετοί) όπως ήταν φυσικό έπεσαν πάνω τους.

Άλλωστε ήταν η πρώτη δημόσια συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή από τα τέλη του 2009 όταν η ΝΔ άλλαξε σκυτάλη. Από τότε μέχρι σήμερα οι δημόσιες εμφανίσεις μεταξύ νυν και πρώην πρωθυπουργού ήταν μόνο σε κομματικές εκδηλώσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δυο τους δεν έχουν συναντηθεί όλο αυτό το διάστημα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Τηλεφωνικές τους επικοινωνίες είναι τακτικές και ο Κώστας Καραμανλής έχει βάλει «πλάτη» σε όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια που έχουν περάσει από την βουλή.

Real.gr

Διαβάστε επίσης: